Op basis van gegevens over 2014 bleek 26,5 procent van de runderkarkassen overgewaardeerd in de handel te worden gebracht. Ze werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan hun werkelijke vleeskwaliteit.
Bij mannelijke dieren bleek de overwaardering naar een hogere klasse nog aanmerkelijk groter. Het aantal foutieve indelingen beliep tussen de 34 en 46 procent. Een en ander betekent dat bijna de helft van de stieren twee subklassen te hoog werd ingeschaald. Bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.
Vandaag maakte een woordvoerder van het departement bekend dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich"Verdwijnende middenkwaliteiten
De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat mindere dieren weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfouten of -fraude uit het systeem wordt weggeduwd.
Het Departement Landbouw en Visserij van Belgiƫ vermoedt dat de trend al vijf jaar gaande is. Het probeerde een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Vandaag liet een woordvoerder van het departement weten dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op de overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij tegenover Boerderij.
Navraag bij de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat in ons land slachtrunderen slechts incidenteel over- of ondergewaardeerd worden. De classificeerders worden beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en eventueel bijgeschoold als dat nodig blijkt. Als een Nederlandse classificeerder karkassen structureel verkeerd indeelt, volgt schorsing.
Fotocredits: There is nothing like a nice piece of meat, David Blackwell
Dick, ik wilde het zelf niet zeggen - maar dat speelde ook door mijn hoofd. Hoeft niet eens bewust te zijn, want bij gebrekkige borging (controle, accreditatie) kan de interpretatie van het protocol ook ongemerkt verschuiven.
Fraude is meteen zo'n beladen woord - maar beter dan 'onverklaarbaar'. Zelfs ' onverklaard' zou beter zijn, dat suggereert in elk geval dat er gezocht kan worden naar een verklaring van deze "systematische fout". Uit het Vilt artikel citeer ik:
"Verder stelden de toezichthouders van het Departement Landbouw en Visserij vast dat de runderkarkassen steeds beter ingedeeld worden naar categorie, vetheidsgraad en aanbiedingsvorm. Dat geldt niet voor de indeling van de runderkarkassen volgens conformatie of bevleesdheid"
Dan kan het niet zo moeilijk zijn om te bedenken wie er voordeel bij heeft om conformatie & bevleesdheid WEL en categorie en/of vetheidsgraad en/of aanbiedingsvorm NIET te overclasseren.
Dan lijkt het mij al snel 'verklaarbaar' en is het een kwestie van het geld volgen.