Bij de presentatie van zijn oordeel over de Q-koorts aanpak vanmorgen in Den Haag, veroordeeld de ombudsman het optreden van de overheid door te lang te hebben gezwegen en niet te zijn opgetreden. Hij bepleit meer voorlichting en een steunpunt van Q-koortspatiënten. Hij noemt Q-koorts een "beetje raadselachtige ziekte''. De bacterie bleef lang in het milieu, verspreidde zich via de lucht en bleek soms heel ernstige gevolgen te hebben.''

Brenninkmeijer vindt dat de overheid zijn fouten duidelijk moet erkennen. "De overheid moet gewoon z’n excuses aanbieden. Dat vormt dan het begin van kijken naar wat er in de periode 2007-2009 is misgegaan bij de aanpak van de Q-koorts.''

Het kabinet heeft nog geen reactie. De thans verantwoordelijke demissionair staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) noemt het rapport "indringend'' en wil het eerst goed lezen. Ab Klinks opvolger minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geeft aan tijd nodig te hebben om Brenninkmeijers rapport te bestuderen. Laatsgenoemde heeft de minister vergeefs geprobeerd te overtuigen van het nut om iets extra's te doen Q-koorts gedupeerden. Hij is van mening dat de bestaande regelingen niet volstaan, omdat hier iets bijzonders aan de hand is.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij van de Dieren zegt 'de onderste steen boven' te willen hebben en pleit voor een parlementaire enquête.

Voorzitter Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion reageerde verheugd op het rapport van de Nationale Ombudsman. "Dit rapport biedt een begin van erkenning en een begin van het herstel van vertrouwen in de overheid."

Foodlogs Dick Veerman laakte in het verleden de aanpak van Q-koorts scherp. 'Dood door schuld' komt moreel nu wel heel dichtbij', twitten wij vorige week over zijn artikel naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur.

Fotocredits: ANP