In de Ondertussen van dinsdag 17 maart vallen mij deze berichten op:

- naarmate meer steden in de wereld in volledige lockdown gaan om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, waarschuwt psycholoog Steven Taylor mensen zich voor te bereiden op de mentale tol van langdurig isolement (Independent). Dr. Taylor, auteur van The Psychology of Pandemics, omschrijft thuisisolatie en sociale onthouding als de volgende grote uitdaging in de pandemie. “Mensen moeten zich voorbereiden op zelfisolatie. Een voorraad toiletpapier aanleggen is dan niet voldoende. Ze moeten nadenken over wat ze gaan doen om de verveling tegen te gaan. Het is op gemeenschapsniveau belangrijk dat mensen zich houden aan zelfisolatie", zei Dr. Taylor. Treehugger geeft tips hoe sociaal contact te houden terwijl iedereen thuis zit. The Guardian komt met 25 multiplayer games om in contact te blijven met je vrienden.

- Spar University, supermarkten in universiteits- en schoolgebouwen en bij (academische) ziekenhuizen, is een van de eerste foodretailbedrijven die - vanwege zijn lokaties - moet sluiten vanwege Covid-19 (Distrifood). Spar University wil het personeel van de drie gesloten vestigingen beschikbaar stellen voor ziekenhuizen die hulp nodig hebben vanwege Covid-19. Zij kunnen bijvoorbeeld voorraden bijvullen, eten rondbrengen of administratieve taken uitvoeren, zodat het zorgverlenend personeel meer tijd krijgt voor de zorg. De supermarkt wil ook andere bedrijven met elkaar in contact brengen met het platform vrienden tegen corona, om ‘elkaar te helpen ten tijde van het coronavirus’.

- de rijken zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de wereldwijde klimaatcrisis, zo beweert een studie van de Universiteit van Leeds (BBC). De onderzoekers hebben de gegevens van de Europese Unie en de Wereldbank van 86 landen gecombineerd om te berekenen hoe de verschillende inkomensgroepen hun geld uitgeven. De onderzoekers vonden dat hoe rijker de mensen werden, hoe meer energie ze normaal gesproken gebruiken. De rijkste tien procent van de mensen verbruikt in totaal ongeveer 20 keer meer energie dan de onderste tien, waar ze ook wonen. De kloof is het grootst in het vervoer, waar de bovenste tien procent 187 keer meer brandstof opslokt dan de armste tien. Dat komt omdat mensen met de laagste inkomens het zich zelden kunnen veroorloven om te rijden. De onderzoekers waarschuwen dat, tenzij er een belangrijke beleidsverandering plaatsvindt, het energieverbruik van huishoudens tegen 2050 kan verdubbelen ten opzichte van het niveau van 2011. Dat zal zelfs gebeuren als de energie-efficiëntie verbetert.

McDonald's belooft in Groot-Brittannië alle plastic speeltjes uit de Happy Meals te halen. In plaats daarvan plaatst de fastfoodketen zachte of papieren speeltjes in de maaltijdbox voor kinderen (Independent). Al ons huidige thuiswerken leidt tot een record verkeer in datacenters (BNR).
Hoogleraar economie Peter van Bergeijk onderzocht vier jaar geleden wat een pandemie zou betekenen voor de economie van Nederland. Als samenleving kunnen we de kosten van een pandemie dragen. We moeten alleen niet in paniek raken; dat kan een economische crisis veroorzaken (de Volkskrant).
Door al het gehamster zijn niet alle schappen in de super gevuld. In de distributiecentra ligt echter genoeg voorraad. Er zijn alleen niet genoeg vrachtwagens en chauffeurs. In plaats van drie keer per dag moeten supermarkten nu acht keer per dag bevoorraad worden om al dat hamsteren bij te kunnen houden (RTL Z).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!