De antibroodsentimenten keren zich tegen koolhydraten in het algemeen en tegen die in tarwe - die zelfs tot 'tarwetieten' bij mannen zou leiden - in het bijzonder.
"Koolhydraten zijn een verzamelbegrip van simpele suikers en complexe koolhydraten zoals zetmeel. In brood zitten vooral die complexe koolhydraten, en die worden in het lichaam langzaam afgebroken. Juist bij brood valt die piek dus heel erg mee." Dat zegt hoogleraar Van Boekel in Trouw.
De commentaren -in deze omgekeerde wereld- hieronder geven mij een berg informatie, die ik nog niet direct zo maar goed op een rijtje heb. (Ik ben niet zo slim als ik eruit zie). Maar een ding is -of was feitelijk al- mij wel duidelijk: alle waar ook verkrijgbare brood is fabrieksmatig verpest door vooral allerlei verderfelijke toevoegingen, en dat moet je daarom gewoon niet eten. Het is al lang niet meer zo dat volkorenbrood, zoals in (over)grootmoederstijd nog het geval was een glycemische index (g.i.) van 40 heeft; wat ook het (on?)belang van de g.i ook is, dit is toch een duidelijk signaal. Brood te vervangen door havermout, zou kunnen, ware het niet dat door genetische manipulatie ook de g.i. van havermout ('oat' heet dat spul in mijn 'super') is verhoogd, en die havermout -ook al weer door fabrieksmatige manupulaie- sneller gaar is, maar dat ook weer gepaard gaande aan een hogere g.i. Ik ben met mijn bloedsuikerspiegel in de gevarenzone (pre-diabeet heet dat), mijn gewicht is ook niet meer wat het geweest is, dus ik (en niet alleen ik) moet gewoon weten wat te eten en wat niet (en waarom natuurlijk; iets te doen zonder inzicht is veel moeilijker dan met inzicht). Heel veel mensen willen van geen inzicht weten, dat is ze dan meestal ook wel aan te zien (bierbuik, et cetera) maar om nou aan dat inzicht, en daardoor aan een wegwijs te komen, dat is nu (voor mij althans) de nijpende -de steeds nijpender- kwestie geworden.