Maar in het Journal of American Medical Association schreven de onderzoekers dat uit het onderzoek bleek dat proefpersonen die bèta-caroteen of vitaminen A, C of E slikten een grotere kans op overlijden hadden dan degenen die placebo’s kregen. Alleen patiënten die aan maag-darmkanker leden ondervonden geen schade als ze vitaminen slikten. Bovendien had deze groep mogelijkerwijs een grotere overlevingskans bij gebruik van seleniumsupplementen.
De wetenschappers hebben twee mogelijke verklaringen voor hun opmerkelijke bevindingen. Zo is het denkbaar dat vrije radicalen niet de veroorzaker zijn van kanker, maar slechts een bijproduct. Daarnaast hebben deze resultaten alleen betrekking op synthetische antioxidanten, en zijn dus wellicht niet van toepassing op natuurlijke antioxidanten in groenten en fruit.
Volgens Frans Kok, hoogleraar voeding- en gezondheidsleer in Wageningen, slikt zo'n 5% van de Nederlanders antioxidantpillen onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Hij denkt dat het onderzoek de nekslag voor de supplementen zal zijn. Uit het onderzoek blijkt immers dat het niet baat en wel schaadt, aldus Kok.
bron: Elsevier
Nog een aanvulling:
de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen zijn mede gebaseerd op de gerapporteerde gemiddelde voedingsinname (vanuit de Voedselconsumptiepeiling).