De Verenigde Staten beleven de ergste droogte in 50 jaar. Vorige week maakte de overheid cijfers bekend over de verwachte effecten van deze droogte op de voedselprijzen van 2013. Onder normale omstandigheden stegen de voedselprijzen de afgelopen jaren met zo'n 2,5 à 3 procent. Het duurt altijd even voordat de effecten van de droogte in de voedselketen zichtbaar worden, doordat veel voedselproducenten lange-termijn contracten sluiten met boeren. Pas als deze afgelopen zijn, wordt de impact zichtbaar. Naar verwachting ligt dat moment net na de zomer van dit jaar. De prijsverhogingen in 2012 vallen nog binnen de normale tendens.

Door de droogte zal er dit jaar naar schatting 60 miljoen (hier stond: miljard, zie draad) ton minder mais geoogst worden. Dat heeft niet alleen een grote impact op de wereldprijzen (de VS zijn de grootste maisproducent ter wereld), maar kan ook voor sociale onrust zorgen in ontwikkelingslanden.

De sector die het meest onder de prijsstijgingen zal lijden, is dierlijke versproducten. De voorspelling van het Amerikaanse Department of Agriculture is dat pluimveeproducten met 3 tot 4 procent zullen stijgen, rund en kalfsvlees met 4 tot 5 procentt en zuivelproducten met 4,5 procent.

Meer dan 60 procent van de Amerikaanse boerderijen ligt in gebieden waar droogte heerst. Tweederde van alle gewassen en tweederde van de veestapel heeft op dit moment te maken met tenminste matige droogte.

In Europa maken de dierhouders zich inmiddels op voor de slacht van moederdieren omdat het voerprijzen te hoog oplopen. ING gaf deze week aan dat veehouders de hogere kostprijzen van het vlees kunnen doorberekenen en daarom maatregelen moeten nemen. De Belgische varkenssector geeft inmiddels openlijk aan op het punt van verdwijnen te staan. Zelfs de Russische geeft aan in crisis te verkeren. In de VS is de rundveestapel inmiddels terugbracht tot het niveau van 1973.

Belangrijker dan het schaarser worden van vlees, is een andere consequentie. Wanneer voor Westerlingen de prijs van voedsel met enkele procenten stijgt, betekent dat voor andere delen van de wereld met veel grotere aantallen consumenten prijsstijgingen die tientallen procenten van hun besteedbaar inkomen betekenen. In 2011 brak de Noord-Afrikaanse Arabische Lente uit op het hoogtepunt van de stijgingen van de graanprijzen.

prijsstijgingen VS


Illustratie: James West/Climate Desk
Fotocredits: agrilifetoday