Praktijktest
Daar blijkt inderdaad bewijsmateriaal voor te zijn. In mei 2000 liep meer dan de helft van de 120 gasten bij een feestbanket in het Spaanse Castellón een salmonella-besmetting op. Aanleiding voor arts Juan Bellido-Blasco van het Centro de Salud Pública zijn theorie uit te testen. Bellido-Blasco vermoedde dat alcohol het lichaam kan beschermen tegen dit soort infecties. Dus ondervroeg hij de 120 gasten naar hun alcoholinname en nam hij monsters van het eten en de ontlasting van de gasten.
Meer alcohol, minder zieken
Wat bleek? Van de gasten die geen alcohol genuttigd hadden, was 95% besmet geraakt. Van degenen die tot 40 gram alcohol (3 glazen wijn) binnengekregen hadden, raakte 78% besmet. Maar van degenen die nog meer gedronken hadden, werd maar de helft ziek.
Bellido-Blasco publiceerde zijn resultaten in het tijdschrift Epidemiology. Hij sloot ermee aan bij een eerder Amerikaans onderzoek uit 1996, dat vaststelde dat de genuttigde alcoholische drank tenminste 10% alcohol moest bevatten om daadwerkelijk effectief te zijn.
Dus, klopt het? Het antwoord op die vraag lijkt dus 'ja' te zijn. Ben je bang een voedselvergiftiging op te lopen? Een paar stevige borrels zouden dat gevaar wel eens in de kiem kunnen smoren. Let wel, alcohol - zelfs in de vorm van rode wijn - mag volgens de wetenschap niet gezond meer heten.
Fotocredits: 'blind vodka tasting', Rick
Rijkelt, wat denk je van onderstaand bericht?
Knoflook 100 keer krachtiger dan antibiotica bij bestrijding van voedselvergiftiging
25 februari 2014 / Redactie / Berichten, Gezondheid & Welzijn
Knoflook
Het belangrijkste ingrediënt van knoflook is 100 keer krachtiger dan twee populaire antibiotica bij bestrijding van de belangrijkste oorzaak van voedselvergiftiging, hebben wetenschappers ontdekt.
Door tests ontdekte men dat de verbinding diallyl sulfide gemakkelijk de beschermende slijmerige biofilm kan doorbreken, die door de bug gebruikt wordt om het moeilijker te maken hem te vernietigen. Het is niet alleen veel krachtiger dan de antibiotica erytromycine en ciprofloxacine, ook duurt het een fractie van de tijd om te werken.
Ontdekking
De ontdekking, gepubliceerd in de Journal of Antimicrobial Chemotherapie, kan de deur openen naar nieuwe behandelingen van rauw en bewerkt vlees en oppervlakken voor voedselbewerking, wat de tol van campylobacter voedselvergiftiging zou verminderen. Dr. Michael Konkel van de Washington State University zei: ‘Dit werk is erg spannend, omdat het laat zien dat deze verbinding de potentie heeft om ziekteverwekkende bacteriën in het milieu en in onze voedselvoorziening te verminderen’.
Symptomen
Campylobacter is de meest voorkomende bacteriële oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten en waarschijnlijk de hele wereld. De symptomen van de infectie omvatten diarree, krampen, buikpijn en koorts. De bacterie veroorzaakt ook in bijna een derde van de gevallen van een zeldzame verlammende aandoening, Guillain-Barre syndroom genaamd.
Oorzaak voedselvergiftiging
De meeste Campylobacter infecties komen voort uit het eten van rauw of onvoldoende gaar pluimvee, of voedsel dat verontreinigd is door vuile oppervlakken en gebruiksvoorwerpen. Het is de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging in het Verenigd Koninkrijk, volgens de Food Standards Agency, en was in 2009 verantwoordelijk voor 88 sterfgevallen in Engeland en Wales.
Bron: Zaplog.nl en Dailymail.co.uk