De studie die Wansink samen met marketingonderzoeker Collin Payne uitvoerde verschijnt binnenkort in ‘Annals of Internal Medicine’. De onderzoekers inventariseerde alle edities van het standaardkookboek ‘The Joy of Cooking’.
Vetter en zoeter
Recepten als brownies, maïssoep en goulash komen in alle edities voor. Zeventig jaar geleden bevatten de recepten gemiddeld 268 calorieën. Nu is dat opgelopen tot 437. De recepten werden vooral zoeter en vetter en er gingen minder porties uit één recept.
Kleffe popcorn
Wansink is van mening dat de omgeving voor een groot deel bepaalt wat en hoeveel we eten.
De hoogleraar aan Cornell University (VS) vindt het zorgelijk dat het caloriegehalte en de grootte van porties in kookboeken toenemen, laat hij in NRC Next weten.
Sensorische beloning
In Nederland is een dergelijk onderzoek niet gedaan. Hoogleraar Kees de Graaf onderkent het belang van portiegrootte bij het tegengaan van groeiende tailles. “Portiegrootte is een soort interne norm. Het laat zien welke hoeveelheid de norm is geworden. En eten is ook een sensorische beloning. Zolang er eten op je bord ligt en het ruikt lekker, dan glimlacht de sensorische beloning je tegemoet”
bron: VMT
Grappig, bij mij is het net andersom: vroeger at ik met gemak voor, midden, toe, nu ben ik blij als ik het hoofdgerecht haal en dan ook nog misschien een toetje, mits niet te zwaar. Maar het is heel gemakkelijk om jezelf aan te wennen steeds een beetje meer te eten. Toen ik vanwege de Coeliakie veel te mager was, moest ik bij-eten. Dan neem je een extra onsje dadels of vijgen, en een blik sardientjes in plaats van een sardientje op je toastje. Gaat het best snel en probeer dat dan maar weer af te leren.... Is ook gelukt hoor, maar dan moet je er opeens over gaan nadenken.