Omdat steeds minder mensen planten kunnen herkennen, ontwikkelden wetenschappers van vier Franse onderzoeksinstellingen (Cirad, IRA, Inria/IRD, Tela Botanica Network) de Pl@ntNet app. De app kan nu al 6.000 West-Europese soorten determineren.

De app is nog niet af. Wereldwijd zijn immers ongeveer 400.000 plantensoorten bekend. Dagelijks wordt de plantendatabase aangevuld met nieuwe soorten en foto's dankzij het groter wordende sociale netwerk rondom de app.

De app werkt door het verzamelen van data uit een groot sociaal netwerk waarin iedereen afbeeldingen en informatie over planten kan uploaden en delen. Hoe meer gebruikers, hoe meer informatie en planten de database gaat bevatten. Slimme software kan op basis van gemaakte foto's plantensoorten herkennen. De app geeft informatie over de plant, die bijvoorbeeld zeldzaam, een exoot en/of giftig kan blijken.

De app is handig voor professionals als boeren en bosbeheerders maar ook voor iedereen die zich tijdens een zondagswandeling afvraagt welke boom of plant hij passeert. In de toekomst willen de makers de app uitbreiden met een plantendatabase die eetbare planten herkent zodat de app door eigentijdse verzamelaars als ondersteuning gebruikt kan worden bij hun jacht op eetbare planten.

Bekijk hier de youtube video over de app: