Beelden zeggen dingen anders dan plaatjes. Janneke Hoeben - aka als @culistrator - en Mariëlle Bordewijk zullen de lezers van Foodlog voortaan regelmatig op Kijkvoer tracteren.
Beeldcredits: Janneke Hoeben
Marion Nestle meldde het gisteren uiterst kort en helder: pizza is in de VS voortaan officieel een groente. Of cartoonisten er niet een leuk plaatje bij konden bedenken. Sure!
Ja, nu ik nog eens rondgoogle (deed het eerder ook, maar dan alleen op plaatjes en dan zie je dus 2 soorten groenten naast de aardappelen) geloof ik dat een van de two vegs traditioneel inderdaad gewoon aardappel was! Ik vond het eigenlijk altijd al zo onengels chique, twee groenten. Haha, niet dus. Is het gewoon een ordinair agv-tje!
Nou vind ik het voorbeeld van de “meat n two veg” niet zo geslaagd, vanwege de dubbelzinnige betekenis. Maar misschien daarom wel heel geslaagd? Ik twijfel. Het schijnt een traditioneel Engels gerecht te zijn. Oorspronkelijk aardappel en spruit. Vandaar.
Fiona Beckett heeft er een kookboekje over geschreven.
Op de voorpagina een appetijtelijke foto.
Zie:
http://www.amazon.co.uk/Meat-Two-Veg-Fiona-Beckett/dp/1904573541
Ja, lieverds, daarom schreef ik er ook "in Nederland" bij. :-)
Alleen dat het één van de twee groentens in "the meat and two vegs" zou zijn betwijfel ik hoor, Nick. Daar komen als vanzelfsprekend nog de aardappelen bij. Bij two veggies verwacht ik zoiets als worteltjes en erwtjes. En zo moeilijk is dat niet als je al je groenten uit blik haalt. :-)
René, ik herinner me de bediening in een Frans volksrestaurantje, ergens ten noorden van Parijs, nog maar een paar jaar terug. Welke groenten we wilden: "des haricots verts, de pommes vapeur ou ... des pâtes?" Het basisvoedsel aan tafel (de zetmeelbron) is er immers nog altijd brood, net zoals in Spanje en Italië. Dus zijn aardappels "garniture", "contorni". Bladgroente, sla, vormen een aparte gang op zichzelf, na de hoofdschotel, ofwel soms een voorgerecht (une salade verte)
Volgens mij wordt in Frankrijk ook patat als 'groente' beschouwd. Of is dat typisch iets van onze catering?
Je hebt volkomen gelijk Robin. Wat betreft een gezonde maaltijd past daar niet een hoofdmoot van aardappelen in. In de landen die Nick noemt wordt de aardappel echter als garnituur gegeten.
Hopelijk veronderstel je niet dat ik de traumatische maaltijd uit mijn jeugd nog maar in eniger mate zal nuttigen.
Met mijn voorbeeld neem ik de boel op de hak. Ik hoop te bewerkstelligen dat men niet mag denken dat een frietje en een pizza voldoen. Dat zal bij de lezers van Foodlog geen probleem zijn. Al die anderen die Foodlog niet lezen echter?
In de rest van de wereld wel, Robin. In Italië en Frankrijk zijn het groenten, in Engeland spreekt men van "meat with two veggies" waarvan één de aardappel is. Alleen bij ons (ook in België) zijn aardappelen geen groenten . Over Duitsland weet ik niet genoeg...
Nee, in Nederland beschouwen wij bij het samenstellen van een gezonde maaltijd aardappelen niet als groenten. Aardappelen vallen onder de schijf met brood, pasta, rijst enzo. Ook nodig en nuttig, maar je haalt daar je dagelijkse portie groenten dus niet.
“Hoewel, french fries vinden ze daar ook groenten”.
Aardappelen behoren toch tot de groente, Robin?
Weliswaar geen bladgroente, maar wel tot de knollen en de nachtschade zoals een tomaat.
In mijn ouderlijk huis werden aardappelen als groente gegeten bij de bruine bonen.
Daaroverheen een flinke scheut uitgebakken spekvet. Genoeg zo! Het smerige verhaal heb ik al eerder verteld, herinner ik mij vaag. Of ben ik nou een beetje olms?
Met een beetje geluk lusten de Amerikaanse kinderen straks geen pizza meer want bah, groenten. :-)
Hoewel, french fries vinden ze daar ook groenten en dat gaat er ook nog steeds in.
Hopeloze zaak daar in Amerika. En ik kan er niet mee zitten.
Over het rekken en verleggen van normen: Wat heeft de chocolade die wij kennen (cacaofantasie zoals de Koetjesreep) nog met de 16e eeuwse Chocolatl te maken. En over vruchtenshake en een pint bier gesproken: Ik moest daardoor meteen aan "Amarula-cream" denken, de Afrikaanse Baileys! Uit de boom in het glas: gemaakt van fruit wat niet zo plant"aardig" is, achteraf gezien dan. Of beter gezegd Dier"vriendelijk?". Wel eens van de Marula, beter bekend als de Olifantenboom, gehoord
Nu is het wachten tot de aardbeienmilkshake officieel een vrucht wordt...
Dat is dus wat er ook met "Bio" gebeurt. En ook de chocoladedefinitie. De industrie is steeds opzoek naar het rekken en verleggen van de normen. Wat op de duur absurd wordt.
Dus wat met louter planten is gemaakt is groente. Yeah, right. Doe mij dan maar een bak friet en een pint bier.
Toch vind ik dat een pizza met weinig (analoog of digitaal-) kaas en gezond beleg zoals paprika, artisjokjes, spinazie, champignons goed voesel is. Ik bak ze bijna wekelijks zelf.
Of deze, de fantastisch productieve spaghettiboom
Ach, wij hebben in Nederland ook bomen :-)
Nick @ is right.
Ik zal nooit vergeten, dat wij bij een vastgelegd menu in la douce France, een 'salade verte' (simpele groene bladsalade met wat olie, vinaigre) extra (!)bestelden, er van uitgaande dat die wel die bij het hoofdgerecht geserveerd zou worden.
Nee, die werd tot onze verwondering apart geserveerd. Is ca. 40 jaar terug.
En, wat niet meer passeert, aan tafel in een kom gemengd naar onze smaak, en dan op bord geserveerd. Dat waren nog eens tijden...