In een persbericht schreef Nutricia afgelopen maandag dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich zorgen maakt. Jonge kinderen in de leeftijd van 1-3 jaar hebben wereldwijd tekorten aan ijzer en vitamine D. Het eerste remt de ontwikkeling van hun hersenen en cognitieve vermogens. Het tweede is van belang voor een goede ontwikkeling van de botten.

Nutricia deed met het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in Den Haag, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam en het VU Medisch Centrum in Amsterdam, onderzoek. Daarin moest worden vastgesteld of het langer geven van peutermelk met extra ijzer en vitamine D in Nederland, Duitsland en Engeland kinderen helpt de gesignaleerde tekorten te voorkomen. De resultaten verschenen recent in het gerespecteerde vakblad AJCN.
Jonge kinderen die over een periode van 20 weken dagelijks verrijkte peutermelk drinken, houden hun ijzerwaarden op peil en krijgen verbeterde Vitamine D-waarden. De kinderen hadden, volgens het onderzoek, 58 procent minder kans op een tekort aan ijzer en 78 procent minder kans op een tekort aan Vitamine D. Drinken dus dat spul?

Brus is een praktisch man, die nu klem zit omdat zijn critici te laf waren om te zeggen hoe een wetenschapper aan zijn centen moet komen om het onderzoek te doen dat hij belangrijk vindt
Groenten eten
Een schijnoplossing, reageerde het Voedingscentrum onmiddellijk en scherp. Je moet ouders er op wijzen dat ze hun kinderen gezond moeten leren eten, dan los je dit probleem beter op, zei woordvoerder en voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets. Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) wijst erop dat kinderen gezond moeten eten, met meer groenten voor het ijzer dat het kind nodig heeft. Daarmee lag het onderzoek dodelijk gewond op zijn rug.

Zinnetje
In de Volkskrant laat journalist Ronald Veldhuizen duidelijk uitkomen dat hoofdonderzoeker en kinderarts Frank Brus van het Juliana Kinderziekenhuis pal achter de conclusies van zijn onderzoek voor Nutricia blijft staan. Voedselverrijking helpt écht tegen ijzertekorten en een gebrek aan vitamine D. Hield hij maar vol wat niemand meer geloofde? Nee, hij zei dit: "of er een peutermelkadvies moet komen, laat ik in het midden."

Wat betekent dat zinnetje?

Nutricia financierde een wetenschapper die ijzer- en vitamine D-tekorten serieus neemt. Het bedrijf verknoopte die zaak met zijn kindermelk. Samen brachten de wetenschapper en het bedrijf hun onderzoeksresultaten via het Algemeen Dagblad naar het publiek. Alles wat de wetenschapper echter beweert, is dat kinderen suppletie van ijzer en vitamine D nodig hebben. Of dat met een pilletje, poedertje, via spinazie of gemixed in de kindermelk moet, zal hem worst wezen. Dat mag Brus alleen niet zo vertellen. Hij is immers afhankelijk van de financiering van bedrijven om zijn werk te kunnen doen.

Gehaspel
Dat had het Voedingscentrum best mogen opmerken. Want uiteraard heeft Brus gelijk dat kinderen suppletie nodig hebben als duidelijke tekorten zijn vastgesteld. Kinderen gaan niet meer groenten eten omdat het Voedingscentrum of kinderartsen zeggen dat het moet. Brus is een praktisch man, die nu klem zit omdat zijn critici te laf waren om te zeggen hoe een wetenschapper aan zijn centen moet komen om het onderzoek te doen dat hij belangrijk vindt.
Recent vroeg de KNAW zich af waarom de samenleving de wetenschap is gaan wantrouwen. Door dit soort gehaspel dus.