Mensen moeten minder vlees, vis en zuivel gaan consumeren. Dat blijkt uit de Milieubalans 2009 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het PBL staat de overheid voor een grote opgave: consumentengedrag – zeker op het gebied van de vlees-, vis- en zuivelconsumptie – is namelijk lastig te beïnvloeden.
Wereldwijd veroorzaakt het eten van vlees, vis en zuivel momenteel ongeveer 12% van de uitstoot van broeikasgassen en 30% van het verlies aan biodiversiteit. Dat laatste komt omdat 80% van alle landbouwgrond nodig is om koeien te laten grazen en veevoer te verbouwen, wat ten koste gaat van de natuur, vooral in de tropen. Daarnaast zijn de grenzen aan de visvangst bereikt. De Milieubalans 2009 biedt een geactualiseerde inventarisatie van de meest betrouwbare cijfers over deze problematiek.
Tot 2030 zal de mondiale consumptie van vlees, vis en zuivel naar verwachting met 50% toenemen, vooral doordat mensen in opkomende economieën westerse voedingsgewoonten over gaan nemen. Hierdoor zal de productie van vlees, vis en zuivel toenemen, evenals de bijbehorende milieudruk.
bron: Planbureau voor de Leefomgeving, met dank aan foodholland
Ik bedenk net een naam voor het spul:
Carnivall!