Artsen waarschuwen patiënten met een maagbypass onvoldoende over het toenemende risico op alcoholisme, volgens Bart Van der Schueren, hoofd van de obesitaskliniek van UZ Leuven.

Bij een maagbypass of maagverkleiningsoperatie maakt de chirurg van het bovenste deel van de maag een klein maagzakje dat rechtstreeks op de dunne darm aangesloten wordt. Een deel van het spijsverteringskanaal wordt hierdoor uitgeschakeld. "Na een bypass omzeilen voedsel en drank de maag en komt alcohol zonder vertraging in de darm aan", verklaart van der Schueren het fenomeen. "De alcohol gaat van de darm rechtstreeks naar het bloed, met onmiddellijk effect." Op dezelfde wijze raakt ook de suikerstofwisseling verstoord.

Patiënten krijgen een veel hogere alcoholpiek in hun bloed, wat ervoor zorgt dat ze veel sneller dronken worden dan voorheen. Internationale studies lijken te bevestigen dat het risico op alcoholisme na een maagverkleiningsoperatie toeneemt.

Uit de praktijk blijkt dat artsen het verhoogde risico op alcoholisme kennen, maar dat zij patiënten voorafgaand aan de operatie onvoldoende voor de gevolgen waarschuwen.
Bron: De Standaard - Patiënten maagbypass onvoldoende gewaarschuwd voor risico op alcoholisme