De Parijse gemeenteraad heeft besloten om vanaf komend schooljaar in de gemeente-kantines iedere dag ook een vegetarisch hoofdgerecht aan te bieden. Ook zullen schoolkantines (in Frankrijk eten kinderen op school een warme maaltijd) uiterlijk in 2020 tenminste één keer per week een vegetarisch menu serveren.

Dit past in het gemeentelijk 'plan voor duurzame voeding 2015-2020'. Dat streeft er naar duurzaam voedsel in gemeentelijke eetgelegenheden een aandeel van 50% te laten krijgen.

Minder vlees eten is goed voor het klimaat
Het idee is geopperd door het gemeentepersoneel. Dat werd gevraagd om ideeën met het oog op de klimaattop die eind dit jaar in Parijs gehouden wordt. Eén van de suggesties was meer vegetarisch (en dus minder vlees) te gaan eten, een initiatief dat al sinds 2009 in het IIe arrondissement is doorgevoerd. "Jezelf serieus vragen stellen over ons eten is niet alleen iets voor mensen die van lekker eten houden", zegt Célia Blauel, loco-burgemeester van Parijs voor duurzaamheid en klimaat. "Het gaat ook over dierenwelzijn, de dynamiek in onze landbouwketen, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zelfs het terugdringen van onze risico's op hart- en vaataandoeningen".

Niet duurder
Voor de vegetarische maaltijden zullen ingrediënten gebruikt worden die vrij zijn van GGO's, en vooral van biologische oorsprong. Dat maakt ze ook duurder. Voordat ouders nu in het geweer komen, geeft Blauel aan dat dat probleem zich vanzelf op zou moeten lossen. In Le Figaro zegt ze: "Vegetarische maaltijden zijn goedkoper dan maaltijden met vlees. De tarieven gaan niet omhoog, en met het geld dat we op die manier overhouden kunnen we voor de overige dagen van de week een betere kwaliteit vlees nemen."

Fotocredits: 'Sodexo's Orecchiette with Broccoli and Chick Peas', Sodexo