De consumptie van paardenvlees is in Frankrijk altijd maar matig geweest. Het mag dus opvallend heten dat na de paardenvleesaffaires van Spanghero en, recent nog, de vervalste rijpaardenpaspoorten, de Fransen meer paardenvlees zijn gaan eten.

De sector is door alle aandacht feitelijk in een beter daglicht komen te staan. In supermarkten is de verkoop op peil gebleven terwijl een daling verwacht werd. De toename van de consumptie komt op het conto van gespecialiseerde paardenslagers.

Fransen zijn de afgelopen 40 jaar steeds minder paardenvlees gaan eten. Vorig jaar was het gemiddelde nog maar 290 gram paardenvlees per persoon, tegen 32 kilo varkensvlees en 25 kilo rundvlees. Er zijn nog maar 800 paardenslagers in Frankrijk, vaak zonder opvolgers. Juist deze slagers hebben de afgelopen maanden hun omzet met 10-15% zien stijgen, schrijft Le Figaro (met een mooie infographic).
Paardenslager Michel Jallan uit BĂ©darieux kan er over meepraten.