Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) lopen korte viskotters een groot maar nauwelijks onderkend gevaar om te kapseizen bij 'asymmetrisch belading' zijn. Met die waarschuwing kwam de OVV vrijdag naar buiten.

Het betreft met name boomkorkotters van minder dan 24 meter lang. De schepen zijn volgens de OVV 'buitengewoon instabiel'. Die situatie doet zich bijvoorbeeld voor als er maar aan één kant gevist wordt, als één van de twee sleepnetten volloopt met zand of verstrikt raakt in een wrak. Het schip maakt dan permanente slagzij en in een extreme situatie kan het kapseizen en zinken. Grotere schepen hebben dit probleem veel minder.

De OVV onderzoekt momenteel twee zeer ernstige ongelukken met de kotters UK-165 en UK-171, schrijft RTL Nieuws. Het eindrapport over de ongelukken wordt deze zomer verwacht.

Pim Visser, directeur van belangenorganisatie Visned, heeft de betroffen vissers - zo'n 150 schepen die op garnalen vissen in de Waddenzee, Noordzee en in de Duitse Bocht - meteen via appgroepen een bericht gestuurd. Want het lijkt wel logisch, dat je gaat overhellen als je aan één kant een vol net hebt en aan de andere kant niet, maar normaal gesproken kan de overcapaciteit van de kotter dat opvangen. En in noodgevallen kan een schipper met een druk op de noodknop zijn tuig overboord losgooien. Maar dan moet je wel weten dat je risico loopt. "Daarom heeft de onderzoeksraad gezegd: denk daar van tevoren over na, zodat je als het zich voordoet je in een split second kunt ingrijpen," aldus Visser op Omroepzeeland.
Bron: RTLnieuws - Onderzoeksraad waarschuwt vissers: kotters kunnen kapseizen