'Productieleugen'
Lohman baseert zich op Jonathan Latham die beweert dat de wereld dom wordt gehouden met 'de productieleugen'. Lohman noteert: als gevolg van deze overproductie, blijven prijzen laag, wordt voedsel waardeloos, en wordt het systeem van verspilling in de benen gehouden. Latham stelt dat de 'productieleugen' ('we moeten méér voedsel produceren!) is bedacht en uitgevoerd wordt door de agro-industrie en aanverwante bedrijven: als je naar de websites en pr-uitingen van 'big food and agriculture' kijkt, zie je ditzelfde mantra steeds voorbij komen. Latham ziet dit als een uitgekiende PR strategie die mensen doet geloven dat meer voedsel nodig is, en dat het de grote voedselbedrijven zijn, die dit kunnen leveren.
Voedselproductie is het probleem, niet voedselverspilling http://t.co/sb7Mee6S1t @DamnFoodWaste @samuellevie
— Joris Lohman (@JorisLohman) June 16, 2015
Wie legt onze lezer uit wat Lohman kan bedoelen?
Fotocredits: Mieren eten de weggegooide donut op, Rowan Peter
Er is wel vraag naar eieren. Zeker wel. Zoals er vraag is naar alle soorten voedsel.
Maar er zijn ook genoeg aanbieders. Daardoor is er dus flinke concurrentie. Die strijd ga je niet per definitie winnen of verliezen.
Maar ten opzichte van het buitenland zijn die mestkosten dus een flinke tegenwind. Daar moet heel wat vakmanschap etc tegenover staan om dat te compenseren.
NB veevoerkosten zijn nauwelijks relevant in die strijd. Want overla is voer noodzakelijk om te produceren. Ze zijn weer wel van belang als de humane consumptie gaat concurreren met vee.