Dat schrijft de BBC. Blufpoker, onderhandelingsretoriek of dichtgooien van de deur?

Het lijkt vooral een kwestie van stoere praat, want EU-onderhandelaar Michel Barnier hoeft zijn reiskoffer nog niet op te bergen. "Als Michel Barnier volgende week naar Londen komt heeft dat alleen zin als hij bereid is om alle kwesties op basis van een wettekst versneld aan te pakken, zonder dat het Verenigd Koninkrijk alle stappen moet zetten." Daarmee maakt Downing Street open te staan voor een volgende stap, maar die moet dan wel vanuit de EU komen.

Donderdag zeiden de Europese regeringsleiders dat ze verder willen onderhandelen over een handels- en samenwerkingsakkoord, maar "niet tegen elke prijs”. Dat was ook de strekking van een tweet van Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Daarin zei ze dat de gesprekken de komende weken 'geïntensiveerd' zouden worden. De door Johnson gestelde van deadline van half oktober is immers verstreken, maar begin november zou haalbaar moeten zijn.



De EU-leiders vinden dat het aan de Britten is om nu als eerste in beweging te komen om een akkoord te bereiken. Dat viel bij Johnson in verkeerde aarde. Met nog 10 weken te gaan tot de afloop van de overgangsperiode, zei hij vrijdagochtend in een videoboodschap (zie hieronder) dat zijn land zich moet voorbereiden om volgend jaar in te gaan zonder handelsakkoord met de EU, schrijft de NRC. Een 'no deal' dus, al noemt Johnson dat consequent 'een akkoord zoals de EU heeft met Australië'. Europa heeft geen handelsakkoord met Australië.

Johnson legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij de halsstarrigheid van de EU. Die wil niet schuiven op de 3 meest heikele dossiers: visserij, fair play en eenzijdige sancties als een van de twee partijen de afspraken met de voeten treedt. Toch is de opstelling van de EU wellicht minder absoluut dan het lijkt. Dat liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel doorschemeren in Independent. "We vragen van het Verenigd Koninkrijk de bereidheid tot compromissen. Dat betekent uiteraard dat wij zelf ook compromissen moeten sluiten”. Premier Mark Rutte is 'gematigd optimistisch' over de kans op een deal, schrijft het Financieele Dagblad, "omdat we in ons hemd zouden staan als we er niet uitkomen."

De uitspraken van Johnson kregen in eigen land meteen kritiek. Een no deal-brexit gaat de Britten 9,3 % van hun nationaal inkomen kosten. Met een vrijhandelsakkoord zal dat 'maar' 6,7% zijn. Het Britse bedrijfsleven vreest voor invoerheffingen (van gemiddeld 18%) zonder handelsakkoord. "No deal is slecht voor de levensmiddelenindustrie, slecht voor de voedselveiligheid en slecht voor ieder huishouden in Groot-Brittannië," zegt Ian Wright van de Britse Food and Drink Federation op de BBC. En met de coronapandemie er nog bovenop, die de bestaanszekerheid van miljoenen Britten bedreigt, kan Johnson maar beter geen spelletjes spelen. Ook geen blufpoker.