Hoe moet het inhoudelijk verder na de opwinding over voedselveiligheid in Nederland? Het onderwerp is zo gepolitiseerd dat een rustige en fundamentele discussie op neutrale grond wellicht tot meer kwaliteit van beleid kan leiden dan de 'politieke' maatregelen op korte termijn die thans in voorbereiding zijn. Foodlog wil daarnaast een minder gepolitiseerd podium bieden aan de fundamentele discussie en het oplossen van de onderhuidse spanningen en het onbegrip dat over en weer valt vast te stellen.

Voedselveiligheidskenners uit het (lands)bestuur, handhaving, wetenschap, bedrijfsleven en de dagdagelijkse controle worden opgeroepen zelf hun visie geven en vanuit hun gesprek gezamenlijk tot oplossingen te komen die het publieke in plaats van het politieke belang op korte termijn dienen.

Het gesprek vindt vooralsnog plaats in de luwte van een Foodlog Circle. Toegang vraag je aan door naar de Circle Hoe regelt Nederland zijn voedselveiligheid te gaan. We hopen op een grote diversiteit aan deelnemers.

Wie vanuit inhoudelijke kennis van zaken over voedselveiligheid en de beleidsvorming en handhaving daaromtrent kan spreken, krijgt toegang tot de Circle. Een aanvraag doen betekent dat je de zgn. Chattam House Rule onderschrijft: deelnemers spreken naar buiten niet over wie wat zegt in de Circle. Tot er consensus is over wat er naar buiten wordt gebracht, spreekt niemand naar buiten over wat er wordt gezegd. In overleg met de gespreksdeelnemers maakt Van Silfhout de uiteindelijke uitkomsten in een publicatie gereed voor de buitenwereld; daarbij kunnen ze aangeven of ze geciteerd willen worden of dat hun bijdrage aan de discussie anoniem blijft.

Ook klokkenluiders en kritische werknemers in de keuring en handhaving worden uitgenodigd hun geluid te laten horen door middel van een veilig, onherkenbaar account. Neem contact op met dick@foodlog.nl voor het aanmaken van zo'n account.

Analyses & visies in drie delen
In de Circle vragen we deelnemers om een analyse en opvatting in drie onderdelen:
1. wat er mis is
2. hoe dat is gekomen
3. hoe het anders kan

Bij 'hoe het anders kan' moet dat zodanig kunnen dat aan de bezwaren tegemoet gekomen wordt die Marcel van Silfhout en Foodlog inmiddels hoorden van:
1. bedrijven: 'je kunt ons niet controleren zoals een snackbar; bovendien is snackbar-controle niet voldoende effectief'
2. handhavers: 'de slager die zijn eigen vlees keurt, neemt vrijheden die hij niet voor zijn rekening kan nemen'
3. werknemers in het toezicht: 'we worden niet serieus genomen'

Omdat het ondenkbaar is dat de driedeling der machten wordt opgeheven moet bovendien worden aangeven hoe wetgeving (en beleidsbepaling, ook in crisissituaties), handhaving en conflictsituaties worden opgelost in het publieke belang van een voedselveilig Nederland en een voedselveilige export die het buitenland vertrouwen biedt in plaats van steeds hoger opgetrokken wenkbrauwen.

Fotocredits: Marcel van Silfhout, Marc van der Lee, VION