Nederland, Belderbos, is een kalverimporteur en kalfsvleesexporteur. We eten hier nauwelijks kalfsvlees, ondanks onze mesterijen en slachterijen.
Nederland, Belderbos, is een kalverimporteur en kalfsvleesexporteur. We eten hier nauwelijks kalfsvlees, ondanks onze mesterijen en slachterijen.
Wat bedoel je nu te zeggen met je "Maar ja, dat eet Nederland niet", Veerman?
Misschien kan Foodlog overigens beter de hand in eigen boezem steken:
"ESBL-bacteriën zijn zelf geen ziekteverwekkers, maar verminderen de werking van antibiotica."??? Bagatelliseren a la, maar graag correcte redactionele info hier op Foodlog.
Eén googletje was voldoende geweest.
Klebsiëlla zijn zelf wel zeker ook ziekteverwekkers.
En het is ook niet zo dat ze de werking van antibiotica aleen maar verminderen.
ESBL's zijn resistent tegen alle antibiotica, en breken die af. Alleen carbenepems zijn nog werkzaam tegen ESBL's.
De Klebsiëlla in het Maasstad was óók nog resistent tegen carbenepem. Tegen dergelijke bacteriën staan we zo goed als machteloos. Er zijn nog 2 antibiotica -en dan niet eens altijd - werkzaam tegen dergelijke bacteriën: tigecycline en colistine.
Colistine wordt nog volop gebruikt in de varkenshouderij. Niet geheel onlogisch dat de Gezondheidsraad adviseert om het gebruik voor vee van voor de mens essentiële antibiotica zo snel mogelijk stopt.
Dat zei ik onterecht! Mijn excuses aan de Volkskrant. Trouw en Telegraaf gebruiken dezelfde kop.
Mooi voorbeeld van pers die niet kan lezen. De VK kopt dat 40% van de biefstuk besmet is. Nee dus, van het kalfsvlees. Maar ja, dat eet Nederland niet.
Met Franse kalveren importeert Nederland dus al meer dan 10 jaar eveneens MCR-1:
Meer dan 1/5 van de Franse kalveren besmet.
"To be blunt, we failed: we are exiting the antibiotic era".