Het EP besloot dat honing altijd natuurlijk is. Argument: de limiet van 0,9% die de regelgeving voor GMO-sporen met zich meebrengt zal nooit overschreden worden. Of dat zo is zullen we nu echter ook nooit meer te weten komen. Niet testen betekent immers dat je het maar aanneemt. Niettegenstaande deze kanttekening moet worden opgemerkt dat er in de EU nog maar nauwelijks GMO-gewassen worden geteeld.
Zie bijv. hier (met referenties). De relatie met GMO gerelateerde vergiften (neonicotinoïden/roundup nectar) blijft. Al worden die vergiften ook buiten het GMO circuit gebruikt. Honing uit Noord Amerika is altijd besmet.
De enorme en in omvang groeiende GM sojaplantages zijn ongeschikt voor bijen. en hebben gezorgd voor het verdwijnen van de bijen in die gebieden.
de bekendste nlse honingsoorten zijn van klaver, linde, heide en koolzaad, alleen van die laatste bestaat GM zaad, maar naar mijn weten nog niet voor teelt toegestaan (in Canada is al geen normaal geteeld of onbesmet verwilderd koolzaad meer te vinden, vanwege kruisbestuiving, soja is een zelfbestuiver trouwens). kortom, wat niet is , staat ons nog te wachten! die verrekte bijen zijn in Canada dat hele mooie Monsantosysteem van beschermd zaaizaad en kweekrecht inkomsten aan het versjteren, daar moeten ze snel eens iets aan gaan doen, met driedubbele dosis neonicotinoide op bos en veld en tuinen grenzend aan akkergebieden??