Op Nu.nl oppert onderzoeker Richard Newcomb hoe de voedselindustrie hierop zou kunnen inspelen: "In zekere zin zou er dan gepersonaliseerd voedsel ontstaan."
Het onderzoek vond plaats op basis van de (chemische) geurstoffen. Er kwam geen zichtbaar of proefbaar eten aan te pas. Des te opvallender dat regio (gewenning) dus geen verschil uit bleek te maken.
Aha, dan is het nog lastiger te bepalen wat men ruikt, want iets chemischis heel wat anders dan het natuurlijk spul. Laat iemand aan verse jonge kaas ruiken, dat ruikt al weer heel anders dan dat je hetzelfde geurtje in chemische vorm laat ruiken.
Zo heb ik vaak genoeg meegemaakt dat ergens een kunstmatige smaakstof in dit geval aan toegevoegd is die bijv aardbeien zou moeten imiteren. Voor mij smaakte het bijv wel naar aardbeien, hetzij wel hele zoete, maar iemand anders vond het naar kersen smaken. Pas als ik dan zei, nee het moet aardbeien zijn, dan zeiden ze: oh ja, nu proef ik het.
Iets ruiken of proeven heeft ook met zien te maken, hetzij het echt zien hetzij in je hoofd zien zodat je de associatie kan maken met wat je ruikt/proeft.
Ik kan het me daarom best voorstellen met chemische geuren dat niet iedereen alles herkent, juist omdat je door allen te ruiken aan iets niet natuurlijks geen associatie kan maken met 'waar lijkt het op'