Vis is goed. Bevat veel omega-3 vetzuren. Toch werd deze week bekend dat teveel vis tijdens de zwangerschap juist niet goed is voor de ongeboren vrucht.
Reden: vervuilende stoffen zoals kwik, dioxines en PCB's die alom tegenwoordig zijn in de wereldzeeën, en met name in omgevingen dichtbij huis. Niettemin is vis op zichzelf nog steeds prima. De FSA in Engeland geeft een 'helder' advies: altijd vis eten, maar minder als je zwanger bent of borstvoeding geeft. En natuurlijk: geen haai, zwaardvis en marlijn. Met name in die vissen zit veel teveel kwik.
Maar als je dit nieuwtje nou had gemist en bijvoorbeeld afgelopen januari was opgehouden met lezen, dan zou je denken dat je als a.s. moeder het beste 7 dagen in de week vette vis kunt eten.
Wat moet je nou als eenvoudige consument: wél of geen vis? Je zult maar consument zijn!
Tsja Bert, er zit zout in. Het is niet voor niks een zoute haring!
Maar als je nou voor de rest goed oppast dan maken die paar haringen niks uit.
Vooral Nederlands brood moet je trouwens laten: er zit teveel zout in en kan daarom niet eens het IKB keur krijgen. Verder vooral alle uit de fabriek afkomstige spullen laten, dan krijg je vanzelf veel minder zout binnen en krijg je wat ruimte voor die zoute haring.
Die fabrieksspullen - IKB keur of niet - bevatten niet zelden nog steeds meer zout (en suiker) dan nodig sinds we het vet eruit hebben gehaald.
Ik herhaal zo eigenlijk Melchior.