Nee, echt niet. Niet kijken op het plaatje foto met het voermengsel.
Nou, waar komt het allemaal vandaan?
Geert P, je hebt je verhaal goed neergezet. Dit is precies hoe ik er ook over denk. Isa, je moet niet vergeten dat er in de intensieve sector de laatste jaren al veel gepresteerd is. Dieren hebben meer bewegingsvrijheid en ook speeltjes in het hok. Ook aan uitstoot van ammoniak is al veel gedaan en gaat er nog veel meer gebeuren. Kijk maar eens op www.varkensinzicht.nl en bezoek eens een zichtstal. Bovendien is er voor de kleinschalige landbouw onvoldoende geld om voor de boeren een inkomen te verdienen. Ook de oveheid zal het niet accepteren als ons voedselpaket duurder wordt, dit hebben we in 2007 kunnen zien toen de melkprijs explodeerde. Reden hiervoor is dat als de consument meer uit moet gaan geven aan voedsel er minder overblijft om elders aan uit te geven. (daling koopkracht) en dit is per definitie slecht voor de economie. Ik vind wel dat iedereen hier een eigen keus in moet maken en er is een groep die bewust biologische produkten koop. Ik geloof echter dat dit een minderheid zal blijven en rondom mij heen zie ik dat biologische bedrijven het erg moeilijk hebben het hoofd boven water te houden. Vele gaan daarom ook beginnen met andere nevertakken. Daarnaast zullen wij op deze manier nooit de wereld kunnen voeden. Als wij lang doorblijven gaan met het kleineren van de intensieve veehouderij verplaatst deze naar elders in de wereld waar niets aan dierenrechten wordt gedaan en dit beland dan weer in Nederland. Dat moeten wij niet willen. Even over de export. Nederland expoteert inderdaad veel vlees en melk, echter de meeste export blijft binnen Europa. Wat Europa uit gaat is maar een paar procent. Ik vind dat wij Europa als 1 geheel moeten beschouwen. Nederland is door het klimaat bijzonder geschikt voor veeteelt en Frankrijk voor het verbouwen van graan. Ik vind dat je het land moet gebruiken waar het het meest geschikt voor is.
Terug naar een kleinschalige landbouw voor eigen land is de enige oplossing, voor ons, voor de dieren, de natuur en de mensen daar die lijden onder de pesticiden en landroof.
Achterhaalde stelling! De nabije toekomst - enkele tientallen jaren - is (bron FAO):
- het aantal mensen op onze aardkloot groeit tot ruim 9 miljard;
- de voedselproductie moet omhoog met minstens 70%
- de productiestijging moet op hetzelfde areaal (in het kader van biodiversiteit, dit jaar volop in de belangstelling).
De intensieve veehouderij én de intensieve productie van voer voor mens en dier hebben juist de toekomst (mits duurzaam), schetste de FAO enkele jaren geleden in Livestock's Long Shadow (inderdaad, het rapport dat behoorlijk is misbruikt de afgelopen jaren). Nederland is wereldtop qua landbouwproductie (buiten ons land breed erkend). Dankzij onze kennis en expertise kan de wereld ver komen in de hiervoor geschetste uitdaging.
Maar dat terzijde. Info over soja in relatie tot Nederland? Zie de LEI-rapporten:
- Groeiende wereldhandel in sojaproducten: zorg of zegen? (2006)
http://www.lei.wur.nl/NL/nieuwsagenda/archief/nieuws/2006/Groeiende_wereldhandel_in_sojaproducten_zorg_of_zegen_persbericht.htm
- Perspectieven van sojavervanging in voer : op zoek naar Europese alternatieven voor soja (2008)
http://library.wur.nl/WebQuery/catalog/lang/1893493
P.S. Circa 60% van alle productie in Nederland gaat de grens over (en wordt niet breed als 'ramp' gekwalificeerd). Als we alleen voor de binnenlandse vraag willen produceren, is het tekort aan arbeidskrachten ineens opgelost en kunnen we ruim voor onze 65e met pensioen...
"Op deze manier blijft intensieve landbouw en veehouderij mogelijk in Europa zodat de reststomen van de voedingsmiddelenindrustrie goed benut kunnen worden"
Harald, Dat moeten wij just niet willen,de intensive veehouderij is niet meer van deze tijd, en al die export (80% van de varkensvlees!) een ramp voor iederen op den duur.
Terug naar een kleinschalige landbouw voor eigen land is de enige oplossing, voor ons, voor de dieren, de natuur en de mensen daar die lijden onder de pesticiden en landroof.
Harald, het zal net zo verlopen als (of mee omwille ervan) met de financiële malaise waarin we aan het verzuipen. Het probleem zal niet aangepakt, zwijg stil, opgelost worden. Niemand zal er gelukkiger van worden.
Het is perfect mogelijk voor Europa om zichzelf te voeden, nu en in de komende tijden der tijden. Alleen ga je dan keuzes moeten maken als moet er echt zoveel graan omgezet worden in alcohol, bijv. Met een soberder, maar even voedzaam en aangenaam dieet kan het. Maar wie wil het?
Steven, ik wil wel aangeven dat ik absoluut de schuld niet leg bij China. Het is een probleem van het hele wereld en voor China had je elk ander land in kunnen vullen. Aangezien China een grote importeur is van Soya heb ik China ingevuld.
Dat het probleem zich vanzelf oplost vind ik wel een erg makkelijke gedachten. We moeten achtief blijven zoeken naar alternatieven en zorgen dat de kringloop gesloten wordt. Aan soya komt in de toekomst alleen maar meer gebrek zelfs als wij alternatieven toepassen om het soyagebruik te beperken. De bevolkingsgroei blijft doorgaan en in Europa krijgt steeds meer landbouwgrond een andere bestemming.
We ontkomen er niet aan in het buitenland landbouwgrond te gebruiken, omdat het aantal inwoners niet gevoed kunnen worden met de beschikbare landbouwgrond. Zelf vind ik dit ook geen probleem en misschien zelfs wel een kans voor opkomende economieen en ontwikkelingslanden. We moeten er dan wel voor zorgen dat de grond in desbetreffende gebieden goed beheert worden. In de toekomst denk ik dat het mogelijk moet zijn om aangevoerde mineralen (voedingstoffen voor de plant) die aangevoerd worden ook weer terug gaan naar deze gebieden in een geconcentreede vorm. Op deze manier blijft intensieve landbouw en veehouderij mogelijk in Europa zodat de reststomen van de voedingsmiddelenindrustrie goed benut kunnen worden en ook de beschikbare grond goed benut kan blijven worden. Het overige wordt dan aangevoerd en de overtollige mineralen afgevoerd Het blijft volgens mij belangrijk dat in het dichtbevolkte gedeelte van europa voedselproductie blijft plaatsvinden.
Hoe meer crisis hoe sneller dit probleem zich vanzelf oplost. Het gaat de goeie richting uit. Hoe je het ook bekijkt. Pijn zal het doen. Klein is de toekomst.
Er wordt zo makkelijk met de vinger gewezen naar landen als China of in de Arabische wereld. Bijv; omdat ze landbouwgrond opkopen in andere werelddelen.
Over de import van voedergewassen voor de veeteelt maakte het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling in Gent enkele jaren terug een interessante denkoefening. Ze berekenden de totale benodigde landbouwoppervlakte om deze gewassen te produceren. Sedert 1975 gebruikt België in het buitenland constant rond de 2,5 miljoen ha, of zo’n 250 % van de totale in België beschikbare landbouwoppervlakte. Tijdens de laatste 10 jaar wordt tweederde van dit totale landgebruik ingenomen binnen Argentinië en Brazilië.
Indrukwekkend fimpje Isa, Ik ben zelf melkveehouder en gebruik ook soyaschroot. Soyaschroot vervangen blijft zeer moeilijk, er worden veel pogingen gedaan maar de aminozurensamenstelling van soya is vrij uniek en compleet. Het lijkt veel op dierlijk eiwit en dierlijk eiwit is verboden in de meeste diervoeders, dit heeft nog te maken met de BSE uitbraken. Raapzaadschroot en lupine kan maar voor een klein deel soya vervangen. Gras waar ook veel eiwit in zit wordt steeds eiwitarmer doordat boeren steeds minder dierlijke mest en kunstmest op het land mogen brengen. Ik denk overigens dat de soya-teelt goed mogelijk is met een humaan beleid. Aan het beleid in deze landen schort het en de grote industrieen hebben te veel macht. Alleen verantwoord geteelde soya invoeren is ook geen oplossing. China heeft hier namelijk geen boodschap aan en dan gaat de verantwoord geteelde soya naar Nederland en de onverantwoord geteelde soya naar China. Overigens is het aandeel soyaschroot in de rundveevoeding maar zeer beperkt maar wel essenseel (tussen de 5% en 15% soyaschroot afhankelijk van het basisrantsoen.)
Isa; al weer het zelfde filmpje ?
http://www.youtube.com/watch?v=AZHHtUqXD80
Fout, nog een keer:
http://www.youtube.com/watch?v=McX2pgSFtzs
Filmpje over soja-teelt, die in onze varkens voedsel zit:
http://www.joutube.com/watch?v=McX2pgSFtzs
@Dirk Jan, de databrij van het Produktschap laat zien dat ik de zaak hierboven gesimplificeerd heb: Nederland importeert / produceert 5.383.000 ton sojaschroot / -schilfers waarvan 60% geëxporteerd wordt! Of dat als grondstof of als veevoer gebeurd, durf ik niet te zeggen.
@Wouter, volgens mij heb je Wageningse wortels. Vraag maar even rond in de buurt, volgens mij zijn er meer publicaties over dit onderwerp dan jij in 2010 kunt lezen. De ontwikkeling is zelfs zo ver dat er per diersoort een aparte term is, bij varkens EW (energiewaarde) per kilo levend gewicht. Verder zijn er veevoedertabellen van het CVB, waar je kunt opzoeken welke aminozuren er per kilo in tarwe, sojaschroot, Macoya vruchtvleesschilfers of Johannesbrood zitten en hoe het zit met de verteerbaarheid per diersoort. Maar als jij fact based de volgende stap wilt zetten, graag, ik kijk er naar uit!
http://www.pdv.nl/lmbinaries/voorbeeldblad_gerst.pdf
Paul Jansen, bedankt voor je duidelijk toevoeging.
Ik heb nog wel 1 opmerking. Je schrijft: "Bij korrelmaïs wordt alleen de kolf geoogst en blijft de rest van de plant op het land als groenbemester."
Mais telt niet als groenbemester, want er moet altijd na de oogst van de mais een groenbemester (bij ons vaak rogge) gezaaid worden.
Wat mij betreft zou het interessant zijn om de diervoersamenstelling om te rekenen naar % macronutrienten. Dus hoeveel koolhydraten, hoeveel eiwitten, hoeveel vet/olie zit er gemiddeld in het voer. Op basis daarvan kan je achterhalen wat het 'dieet' van de varkens van Annechien is. En op basis van het 'dieet' kan je een discussie starten over de herkomst en duurzaamheid van elk van deze macronutrienten. We staan aan de vooravond, waarbij financiële en duurzaamheids optimalisaties studies op deze manier per boer uitgevoerd zullen gaan worden. En dan niet meer op basis van de blauwe ogen van een feed-leverancier, maar fact-based. (voor de onderzoekers en ontwikkelaars onder ons: hier liggen zakelijke kansen).
@ Dick, door het woord currency te gebruiken laat je duidelijk dat je uit de bankenwereld komt :-). Zelf gebruik ik sinds Vasbinder deze term ook graag, maar alleen voor sociologiche, financiele en politieke grootheden. In goed Nederlands, wordt door beta's echter gesproken over "grootheden" en "eenheden". De grootheid van diervoer is "massa" en er zijn heel veel verschillende soorten eenheden mogelijk. Juist daarom hebben Wout en jij gelijk, en moeten we voorzichtig zijn met de vc.
Enkele voorbeelden van eenheden zijn:
kg_natte_voer
kg_droog_stof (zie foto's kg DS)
kg_eiwit (feitelijk een de eenheid van een 'specie')
Ook zou je alles kunnen terugrekenen in CO2_per_kg_droog_stof of kunstmest_per_kg_droog_stof. Een chemicus of bioloog spreekt liever helemaal niet over "massa en kilogrammen", maar gebruikt liever "aantal en mol" om de conversie uit de drukken.
Mijn ervaring is dat heel veel kwalitatieve discussies -ook hier op foodlog- volledig mislopen doordat er niet netjes wordt opgegaan met de juiste grootheden/eenheden. Je zou kunnen zeggen semantiek, ik zeg te weinig precisie en gebrek aan kennis over de materie. Ik heb overigens geen oplossing hoe we dit zouden kunnen oplossen.
van de hoeveel geImporteerde soja, wordt een aanzienlijk deel doorgevoerd, het resterende deel wordt gebruikt om veevoer van te produceren. Volgens CBS is de export waarde van veevoer maarliefst 1,9 mljrd. Dan blijft er volgens mij niet veel soja over? Is het bekend hoeveel van die geïmporteerde soja werkelijk in Nederland als(veevoer)geconsumeerd wordt? en hoeveel soja in veevoer verwerkt de grens weer over gaat?
Jeemig, wat worden we hier precies (uitstekend, ben er blij mee!). Ik schreef er bij die onhandigheid dat impliceerde dat kilo's voerconversie bepaald niet alles is.
Dank natuurlijk! Overigens: ik zou vc altijd proberen uit te drukken in 1 currency (diervoederconversies zeggen de boer alles, maar de zuinige milieufreak niks).Dus in termen van de meest basale nutrieten die van plantje naar beestje gaan. Er gaat iets aan melk vooraf voor het kalfje zo'n racegroeier kan wezen. Toch?
Dick eindelijk een reactie op je opmerking/vraag van 1 voor 2 van vanmiddag. Je noemt een koe uiterst onhandig in het omzetten van voer naar vlees/melk. Vreemd want een koe is hier juist uiterst handig in. Probeer een varken of kip maar eens flinke hoeveelheden stro, gras of andere vezelrijke producten te voeren. De voederconversie zal ras oplopen naar oneindig. Laat je sowieso niet teveel misleiden door dit getal. Want als je bijvoorbeeld een kalf als eenmagige gaat voeren dan zul je zien dat ze opeens heel goed scoort. Zo heeft blankkalfsvlees een vc (kg voer per kg groei) van rond de 1,8 terwijl een vleesvarken 2,5 scoort. Uiteraard stop je het kalf dan niet vol vezels maar in dit geval alleen melkpoeder. Een ander voorbeeld om op te passen met vc is de schijnbaar efficiente groei van veel vissoorten. Zalm heeft bijvoorbeeld een vc van ongeveer 1 bij droogvoer maar uitgedrukt in verse vis heeft diezelfde zalm ongeveer 4 kilo nodig om 1 kilo te groeien. Als het rantsoen bestaat uit andere eetbare vis dan boer je kwa voedselvoorziening dus 3 kilo achteruit. Om kort te gaan: bij het gebruik van veevoedergrondstoffen niet kijken naar omzet efficientie maar waar voegt het de meeste waarde toe. Zo concurreren varkens niet alleen met koeien maar ook met de papierindustrie voor het gebruik van aardappelreststromen.
Je vraag of ik een koe kan zien als versneller van de korte CO2 keten is naar ik aanneem bedoeld om me de discussie in te lokken. Gelukt dus.
@Hendrik, als we de site van het Produktschap Diervoeder mogen geloven, wordt er tussen 1 juli 2006 en 30 juni 2007 13.372.000 ton grondstoffen geïmporteerd, waarvan 2.152.000 ton sojaschroot /-schilfers, kortom toevallig ook 16 %. Uit de tabel maak ik op dat we soja importeren, die door de voedingsindustrie laten persen, waarna het schroot overblijft. "We" importeren géén schroot. Lijkt me ook bederfelijk gezien die hoge eiwitgehaltes.
Grappig trouwens: googelen via veevoer of diervoeders levert totaal verschillende resultaten op.
Varkensvoer 16% sojaschroot. Vleeskuiken, kalkoenvoer 21,5% sojaschroot. (Bron: Blonk e.a)
Al met al zie ik hier nog geen betrouwbare input output analyse veevoeders verschijnen. Vraag? Hoeveel is die 16% van het totaal ingevoerd product?
Ik heb nooit een eenduidige betrouwbare analyse gezien. Wie wel?
Lisette L, dat kan beter. Snijmaïs voor rundvee wordt geoogst als de korrel goed deegrijp is en de plant nog groen. Ingekuild conserveren.
Corn Cob Mix: de kolf wordt met spil vermalen in een fase als de korrel harder is, ingekuild conserveren. Plant blijft op het land.
Korrelmaïs: de korrels zijn helemaal rijp en worden gedorst van de spil. Dit droge product kan in torensilo's e.d. worden bewaard. Plant blijft op het land.
Sorry, macht der gewoonte.
Eigenlijk leveren wij de maiskorrel aan Agruniek, deze wordt verwerkt tot CCM = Corn Cob mix.
CCM? Lisette, wat is dat?!?!?
mmmm, zo kom ik zelf nog eens aan het denken. Wat eten onze varkens eigenlijk?
En wij leveren zelf CCM aan Agruniek maar kopen voer van ForFarmers...?
De reden hiervoor weet ik (nu) helaas niet.
Als toelichting bij Jopie's laatste opmerking: Nederland is voor ongeveer de helft in boerengebruik. Moet je trouwens nagaan wat er zou gebeuren als die het land niet meer zouden willen gebruiken. Dan moest de rest van Nederland fors aan het landschapstuinieren.
Dit zit er in het krachtvoer:
gerst,tarwe, raapzaadschilfers, zonnebloemzaadschroot, sojaschroot, tarwegries, mais, palmpitschilfers, bietenpulp, maisvoermeel, maiszetmeel, tarweglutenvoermeel, rietmelasse, koolzure voederkalk, sojahullen, palmolie, monocalciumfosfaat, weiconcentraat, natriumchloride, sojaolie verder zitten er dan nog toegevoegde vitamines in.
Het is dus al met al een heel mengsel.
De dieren in Nederland eten alleen soja schroot, het produkt wat overblijft na het persen van de olie. Hierboven (12.39) heb ik via de bierviltjes methode uitgerekend dat je daar ongeveer 900.000 hectare voor nodig hebt, want ongeveer het areaal is van de Nederlandse akkerbouw.
Daarbij ben ik niet uitgegaan van hoeveel soja de Rotterdamse haven binnenkomt, maar van de hoeveelheid sojaschroot die de veevoer sector verwerkt. Of die allemaal door Nederlandse beesten worden opgegeten weet ik niet, misschien exporteren we daar ook weer een deel van.
Aan de andere kant: vijf Nederlanden voor de beesten van heel Europa is nu ook weer niet zo veel.
Even zoomen dan, Jopie, want natuurlijk is het heel ingewikkeld (alleen al omdat handel nou eenmaal handel is en bijv. graan een uitwisselbare commodity is waarvan prijs en kwaliteit en niet de herkomst bepalend is voor het lopen van de stromen). Soja. In het door Joost aangedragen aangedragen stukje tekst. Staat dat Europa wel voor 5 Nederlanden aan soja importeert. Een snelle halfbewuste lezer leest er misschien wel dat Nederland 5x zijn eigen areaal aan soja importeert. Daar zit nog wat in ook want het spul komt Europa allemaal binnen via Nederlandstalige havens: Rotterdam, Antwerpen en - meen ik - ook Amsterdam.
Maar hoeveel van die soja-importen en - dan ook nog eens alleen hoogwaardige resten nadat de olie eruit is gehaald - wordt er nou precies door welke dieren in Nederland gegeten?
Bij Hendrix zouden ze er ons alles over moeten kunnen vertellen, per diersoort. Bijv. http://www.hendrix-utd.nl/varkens/producten--diensten/productassortiment-132.html#vleesvarkens
Maar harde informatie staat niet echt op de site.
Duynie haalt de aardappel/restproducten van Vita en Aviko op.
Wat ik weet is dat ik de varkenshouderij een belangrijke gebruiker is van bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat om een volume van ruim 3,5 miljoen ton.
Soja is een belangrijke eiwitbron. Doordat diermeel niet meer in het voer mag, zijn we meer andere eiwitbronnen nodig zoals soja.
Soja is zo'n containerbegrip. Want vaak gaat het ook om sojahullen, sojaschroot en sojaschilfers. Dat is een restproduct van de industrie. Ja, dat wordt er vaak niet bij gezegd. Zie ook het stuk uit de milieubalans.
In de natuurbalans 2009 staat dat Nederland een relatief klein en dichtbevolkt land is en daarom voor zijn binnenlandse consumptie sterk afhankelijk is van import. De voetafdruk van Nederland ligt grotendeels in het buitenland. Voorde consumptie van Nederlanders was in 2005 een areaal nodig van drie keer het NL oppervlakte (excl water). De meeste ruimte is nodig voor de productie van papier en daarna voor dierlijke eiwitten zoals vlees, zuivel en eieren. Ongeveer 10% van het ruimtegebruik voor dierlijke eiwitten komt van de sojaproductie in Zuid en Noord Amerika. Verder is ongeveer 35% van het totale landgebruik nodig om plantaardig voedsel en timmerhout te produceren.
Ik krijg bezoek, maar jullie krijgen straks ook nog precies van mij te horen wat er in het aanvullend voer zit.
@Dick, ik vrees dat je nu meer vraagt dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden.
Om een idee te vormen zijn er drie grote groepen: granen, veekoeken en reststromen.
Om met de eerste te beginnen: handelsstromen zijn ondoorgrondelijk, Nederland en België (althans voor de ontpoldering van de Hedwigepolder) staan in de top 20 van tarwe exporterende landen én in de toptien van tarwe importerende landen. Frankrijk en Duitsland exporteren elk meer dan Nederland importeert, maar waarschijnlijk zijn hun prijzen hoger dan die van Australë, Oekraïne of willekeurig welk land uit willekeurig welk continent.
Voor de veekoeken (perskoek soja, kokos, koolzaad, palmpit) is het iets simpeler: daarvan komt het overgrote deel van ver en dit is vormt ongeveer een derde van het totaal.
De rest zijn vooral reststromen, die waarschijnlijk uit buurlanden komen.
Nou vooruit, dan hebben we het meteen over varkens en koeien (en vlees en melk).
Met een kleine aanvulling op de vraag van Dick. Maak dan wel onderscheid tussen vleesvee (stieren) en melkvee (koeien)....
Jopie: hoeveel dierenvoer dat Nederlandse dieren eten is 'ver buitenlands' en hoeveel daarvan kan volumeneutraal (dat is wat ander dan handelsneutraal, daarvoor hebben we nog geen 'vertaalsleutels' behalve dan financiele) worden gesubstitueerd met vergelijkbaar product van dichtbij?
Nou Wout, het is juist goed dat je die opmerking maakt, want ook een koe is een aanmerkelijk groter beest dan een kip en is ook nog eens een - kwa kilo's in/uit dan - uiterst onhandige voer/vlees-melkomzetting maar wordt opeens heel wat duurzamer als je bedenkt dat het een prachtige meststoffenmaker is van heel waardevolfaval dat we toch moeilijk allemaal maar kunnen verbranden of jarenlang op hopen kunnen laten liggen.
Ik ben maar een nitwit op agri-gesloten ketens dus misschien zeg ik het wel helemaal fout, daarom maar in vraagvorm: zou je een koe als versneller van de korte CO2 keten kunnen zien?
Ik ben bang dat ik nu Hendrik op mijn nek krijg, die gaat zeggen dat de hoeveelheid nutriënten op aarde schaars en dus de beperkende factor is voor versnelling, cq, vergroting van de voedselhoeveelheid.
Joy@
"Weerleggen dat er bos wordt gekapt voor de productie van soja? Dat lijkt me moeilijk. Behalve wellicht als je Guillaume heet"
Moet een verschrikkelijke vent zijn, die Guillaume !
Vooruit dan maar. Om jou een plezier te doen. Inderdaad speelt de sojaverbouwing ten aanzien van het 'verdwijnen'(?) van het tropisch Amazone woud een minder grote rol, dan menigeen denkt. Dat is al langer bekend. Veel meer bos wordt gecultiveerd (?) voor het houden van lokaal vee. (klik op link)
En geheel in dezelfde stijl vernietigt de Nederlandse Staat vruchtbare agrarische natuur in mijn buurt weer tot slibdepots voor de Antwerpse haven.. (Hedwigepolder)
@Dick, kun je de vraag nog helderder formuleren?
Joost,
De NPP (Satellite Based Estimates-- NPP=NetPrimaryProductivity is in Zuid-Amerika 3 maal hoger dan in Europa. Zie ik niet terug in jou verhaal.
En nu wordt de discussie ECHT interessant: hoe is al die herkomst nou precies gealloceerd, waarom is dat zo en is het handiger om wat te heralloceren? Uiterst boeiend voor een halfbewuste consument als ik weer langs die torens van de grote voerfabrieken rijdt of zo'n vrachtwagen voor me zie op de snelweg.
@Dick, als we heel Nederland al het bouwland volplanten met veevoergewassen komen we al oppervlakte tekort voor onze veevoerindustrie en hebben we ook nog eens onvoldoende hoogwaardig eiwit. Bovendien hebben die arme koeien dan ook géén mais te eten.
Er circuleert ergens een lijstje met ffén: Farmacy, Flavors,Fragrance, Flowers, Vegetables, Fruit,Food, Fodder, Fiber and Fuel, die in orde van toegevoegde waarde per kilo product. Voer en biomassa staan helemaal onderaan en moeten in een land als Nederland waar grond schaars is, zoveel mogelijk vermeden worden. Let op dat voedsel staat er trouwens net boven staat.
Natuurlijk kan er lokaal heel veel, sterker nog er wat lokaal al héél veel gedaan. Er gaat in principe op dit moment geen kilo restprodukt verloren o.a. omdat de stortkosten erg hoog zijn. Je hebt helemaal gelijk over CeHaVe, in die silo's zit gemiddeld maar 15 % sojaschroot, en tegelijk maar 10- 12 % produkt uit Nederland, tenzij ze het net als Annechien veel beter doen dan het gemiddelde.
Snel gerekend. Ongeveer evenveel Nederlands graan dan geïmporteerde soja: 1,5 miljoen ton soja?
Nederland importeert jaarlijks 5,3 miljoen ton sojabonen en is daarmee op China na `s werelds belangrijkste importeur. China importeert jaarlijks 42,4 miljoen ton en de wereldwijde import komt uit op 72,71 miljoen ton sojabonen. 71% van de Nederlandse import wordt gebruikt voor interne doorvoer in de EU. Van de 29% die is bestemd voor intern gebruik, wordt 93% verwerkt in veevoer. (Bron: Boerderij)
Nederlands graan in veevoer maximaal 1,4 miljoen ton? (begreep ik net)
Dick, ik zag het :-)
Joost, mooi allesomvattende samenvatting.
Sorry Dick. Je doet de koeien ernstig tekort. Alle plantaardige reststromen kunnen zo´n beetje door de koe heen en in praktijk gebeurt dat ook op grote schaal.
Dit staat in de Milieubalans van het Planbureau voor de Leefomgeving:
<i><b>Veel soja-import EU voor veevoer, Nederland importeert ook granen</b>
De Nederlandse en de Europese (EU-15) productie van varkens- en pluimveevlees is de afgelopen 50 jaar sterk gestegen (Figuur 6.4.1). Het grootste deel van de toegenomen productie wordt gebruikt voor de vleesconsumptie in Europa, want Europa is ongeveer zelfvoorzienend voor de belangrijkste dierlijke producten (Figuur 6.4.2).
Om de dierlijke productie mogelijk te maken importeert de EU veel soja. De Europese veehouderij gebruikt jaarlijks 35 miljoen ton sojameel (FEFAC, 2008). Hiervoor is 10 miljoen hectare landbouwgrond in Zuid-Amerika nodig (dit komt overeen met vijf maal het Nederlandse landbouwareaal). De soja-import door de EU is sinds 2000 onder andere gestegen door het verbod op de toepassing van diermeel in veevoer vanwege de BSE-uitbraak. De hoeveelheid diermeel die werd gebruikt kwam ongeveer overeen met 3 miljoen ton sojameel, dus circa 8% van de soja-import. De teelt van soja kan indirect tot ontbossing leiden, doordat de veehouderij naar de Amazone opschuift. Verder heeft de sojateelt negatieve, maar ook positieve sociale en economische gevolgen.
Hoewel soja veel aandacht krijgt, importeert Nederland meer granen voor veevoer dan soja, circa 3,3 miljoen ton granen en circa 2 miljoen ton soja (PDV, 2008). Omdat de soja-opbrengst in Zuid-Amerika lager is dan de Europese graanopbrengst, is wel meer areaal nodig voor de sojateelt dan voor de graanteelt.
Behalve granen en soja, bestaat ongeveer eenderde van het veevoer uit bijproducten. Een deel van deze bijproducten is afkomstig van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie (uit bijvoorbeeld de bierbereiding, suikerindustrie, maalderijen) en een deel wordt geïmporteerd voor verwerking in veevoer, zoals maïsglutenvoer en citruspulp. Sojameel wordt soms beschouwd als bijproduct van de olieproductie (wordt ook wel sojaschroot, -schilfers of -hullen genoemd). Maar momenteel is circa 60% van de geldelijke opbrengst van soja afkomstig van het meel en 40% van de olie.</i>
Joy, ik zie dat ik je vraag indirect per ongeluk al beantwoordde.
Nu vergeet ik dit: een voerman vertelde me kortgeleden dat het feit dat we in Nederland zoveel kaas, bier en brood (oud brood) maken om milieuredenen (het sluiten van de kringloop aan waardevolle stoffen) een heel belangrijke reden is om varkens te houden. Kippen en koeien kunnen er weinig mee, maar varkens alles en ze vinden het heerlijk.
Het zouden elementen moeten zijn van een varken dat niets te verbergen heeft, noch ten aanzien van de manier waarop het groot werd, geslacht werd en waarop het gevoerd werd. Het zou de discussie over het houden en eten van dieren zoveel rijker en relevanter maken.
@Bart, in Nederland wordt ongeveer 200.000 ha graan verbouwd, waarvan meer dan de helft (140.000 ha?) in de veevoerindustrie gebruikt wordt. Volgens het PDV wordt 73000 ton geteeld op het bedrijf van de veehouder en dat is 0,6 % van de totale hoeveelheid veevoer, waaruit blijkt hoe uitzonderlijk Annechien is.
Ik ben benieuwd of Dick blij zal zijn met de uitkomst van deze 'ontdekking'. Ik snap ook niet goed wat je er mee wilt bereiken Dick? Weerleggen dat er bos wordt gekapt voor de productie van soja? Dat lijkt me moeilijk. Behalve wellicht als je Guillaume heet.
De Ten Have's hebben een gedeeltelijk gemengd bedrijf. Naast de varkens waarom ze bekend zijn, ook een akkerbouwbedrijf. Het graan op het staatje komt dan ook letterlijk van rond de stallen. Nauwelijks foodmiles. Uit de restanten van de biovergister komt weer high tech echte maar kunstige meststof. Ook allemaal van uit de buurt. Een indrukwekkend systeem waar je als gewone stadse jongen geen weet van hebt als je langs 'zo'n grote boerderij met een paar silo's en opslagstanks' rijdt.
Ik probeer het verhaal hier graag in de loop van de draad naar boven komen. Er moeten in Nederland veel meer van dit soort bedrijven zijn. Ook van voederbedrijven. De aardappelen voor de varkens komen natuurlijk uit de N-O Nederlandse aardappelgebieden. Als ik als maar een beetje geïnformeerde en dus bewuste maar ook weer niet helemaal bewuste Nederlander langs het kanaal bij Helmond rij zie ik daar Cehave. Die grote voederaar. Ik denk dat heel wat Nederlanders denken dat daar vnl. soja in de tanks zit. Die zit er ook bij. Maar hoeveel, wat verwerken we eigenlijk van eigen en direct omliggende landen. Eet Nederland wel brood van eigen tarwe (het antwoord is schokkende voor velen: nee, vrijwel niet). Maar geven we het aan beesten om de hoek of verschepen we dat ook weer over de hele wereld omdat handel handel is.
Marketingwise, moet er toch ruimte zijn voor een Nederlands beest dat alleen daarom al bijzonder is? In de kloppende keuken zouden we dat een dier noemen waarvan het voer 'klopt'. Dat 'kloppen' houdt immers niet op bij het dierwelzijn.
Soja:
Oorsprong – Mantsjoerije
Introductie in de VS -- 1890
Grootschalige aanplant VS -- van af 1930
Areaal VS 1960 10 miljoen ha
Areaal VS 1970 17 miljoen ha
Areaal VS 2004 30 miljoen ha
Record oogst 2004 84 miljoen t (grootste oogst ooit, Iowa, Illinois en het zuiden van Minnesota)
Productie verschuift na 2004 naar Brazilië
Oogst Brazilië 1970 1,5 miljoen t
Oogst Brazilië 1980 15 miljoen t
Oogst Brazilië 1990 20 miljoen t
Oogst Brazilië nu 60 miljoen t
Tja dick, foodloggers denken nuchter, iedereen die er over nadenkt komt tot de conclusie dat in onze vlees industrie het goedkoopste telt. En dat moet GMO vrij zijn.
Hier in the UK heb je nu grote (bakkerij)industrieën als Hovis die gebruik maken van lokaal graan, zogenaamd voor BUYUK maar de prijs was de drijfveer zo las ik in the food manufacture, de verminderde ontwikkeling van het deeg en een kwetsbaarder eindproduct waren ook problemen die weer technisch opgelost moesten worden. Om maar aan te geven hoe veel er wordt gedaan voor economisch gewin.
Maar kan iemand mij uitleggen waarom de Soja noodzakelijk is in het voedsel van het varken?
@Jopie dat is dus 450.000 ha per jaar. hoeveel ha graan staat er tegenover voor "ons voer"
Ik wil de voederfabrikanten niet voor de voeten lopen, maar ik heb alvast een brij (wat wil je met zo'n onderwerp) aan tabellen gevonden op de site van het produktschap voor diervoeders. De meest recente gegevens die een inkijkje geven zijn uit 2004/2005.
http://www.pdv.nl/lmbinaries/pdv06-07_(3).pdf
Eén tabel (pagina 3) geeft een overzicht van herkomst van diervoeders, waaruit blijkt dat de helft van de grondstoffen direct uit het buitenland komt, terwijl een fors deel uit het buitenland komt (waaronder soja), maar vervolgens hier verwerkt wordt, waarna de reststroom in de veevoerindustrie gebruikt wordt. Als je het uitrekent, is in 2005 14 % van de grondstoffen direct uit Nederland afkomstig, in 2004 11,6 %.
Gemiddeld over twee jaar bestaat 15 % van het veevoer uit sojaschroot, ofwel 1,8 miljoen ton. Als je dan even doorrekent met een produktie van 2 ton schroot per ha betekent dat dat er 900.000 ha soja gebruikt wordt voor "ons" veevoer. Ter vergelijking, Nederland heeft net iets meer dan 1 miljoen hectare bouwland.
Maar waar het voer van het bonnetje vandaan kun je zonder extra inormatie niet achterhalen, granen worden voor 70 % geïmporteerd, weipoeder voor bijna de helft en diversen (waar aardappelstoomschillen en bierbostel onder vallen) voor meer dan 60%. Pas als Annechien zegt dat het allemaal uit de buurt komt en deels van eigen bedrijf, kun je concluderen dat het vrij uitzonderlijk voer is, nl helemaal uit Nederland.
Dick, ik stelde dat het voer van over de hele wereld komt. Het is puur een kwestie van prijs. Het aandeel soja zal gemiddeld rond de 15% liggen maar dit is weer afhankelijk van de prijs en het aanbod van alternatieve eiwitbronnen.
De verdeling van die 15% in sojabonen, sojaschroot, olie en verdere restproducten waarin soja zit is mij niet bekend.
Ik dacht ergens al eens gelezen te hebben dat in 60% van alle producten soja verwerkt is.
http://www.havens.nl/page9.html
Dick,
Amazonegebied=misschien Cerrado?
Cerrado=hotspot biodiversiteit
Amazone=20% ontbost
Cerrado=80% ontbost
Soja/ontbossing/slavernij/geweld!
Annechien,
Cradle to cradle=misschien centripetal concentation op globale schaal?
Info Cerrado/soja: http://www.foeeurope.org/corporates/cases/Bunge_Factsheet_May08.pdf
Eigenlijk wil ik dan ook wel weten: hoeveel soja eet de Nederlandse mens? Eet die de Amazonewouden plat? Soja waar eerst maïs groeide: maïs slechts één maal per jaar te oogsten, soja twee of drie keer, dus meer opbrengst.
En als de voederfabrikanten dan toch bezig zijn: geef dan meteen even de hele samenstelling van dat krachtvoer. Ik begrijp dat er honderden soorten/samenstelingen zijn, maar in grote lijnen: wat zit erin en waar komt het vandaan?
Dit als aanvulling op de sojavraag.
Foodloggers zijn natuurlijk weer te slim om erin te trappen en weten dat als hier een tekstje verschijnt het wel anders zal zitten dan ze dachten. Niemand zegt dus dat al het voer uit Zuid-Amerika komt. Maar dan toch: kunnen de varkenshouders hier een eens vertellen hoeveel procent soja (die in Nederland meestal uit Z-Amerika komt omdat wij GMO-vrije willen en die nu eenmaal vnl. daarvandaan komt) hun voer bevat?
Of willen voederfabrikanten wellicht zelf eens antwoord geven op die vraag?
Harold, modern gezien is dit een vorm van cradle to cradle. Ja, je hebt het goed geconcludeerd veel varkensvoer komt van de bierbrouwerijen. Onze varkens worden er niet dronken van. Het is één van de stromen vanuit de voedingsmiddelenindustrie die naar de varkenshouderij gaan.
Zo is er een heel scala aan producten die vanuit de levensmiddelenindustrie afkomstig zijn.
Het klopt: de bestelcode 7153 dat is het krachtvoer.
Harold, bij snijmaïs voor koeien wordt de hele plant gehakseld en ingekuild.
Bij korrelmaïs wordt alleen de kolf geoogst en blijft de rest van de plant op het land als groenbemester. De voederwaarde moet uit de kolf komen, in de groene plant zelf zit zo weinig dat het niet loont om te verwerken.
Annechien: begrijp ik dat al die hectoliters bier van meneer Heineken c.s. ook zorgen voor een groot deel van het eten voor de varkens? Is het varkensvoer daarmee afhankelijk geworden van het succes van Heineken c.s als bierexporteur?
En die bestelcode 7153, is dat het krachtvoer. Dat is dan inderdaad minder dan de helft: 887 gr versus 1330 gr.
Wat zit er naast vitamines in dat krachtvoer?
Het voer van varkens komt van over de hele wereld. Het bestaat uit grondstoffen die afkomstig zijn uit de humane voedselketen, de restproducten, afgekeurde producten, en in een nooit eindigend rekenproces aangevuld met granen die op dat moment interessant zijn.
Het eiwitgehalte van die producten zijn grotendeels bepalend hoe een rantsoen en de prijs eruit ziet.
Genoemde bedrijven zijn de moderne versie van wat ooit de schillenboer was.
De brijvoersamenstelling is een mengsel van al die restproducten en aangevuld met vitaminen, spoorelementen en mineralen. Het aanvullend mengsel, code 7153 in dit geval, stuurt de ontbrekende elementen bij die nodig zijn in het verteringsproces bij het varken. Dit is een geconcentreerd krachtvoer, korrels, die bijgemengd worden op het varkensbedrijf zelf. Ik denk voergerst, sojaschroot e.d.
http://www.voeders.nl/bedrijfsreportage-brijstabiel.html
http://www.voeders.nl/BrijBalans.html
Extra info: probleempje met het gebruik van brijvoer en bijproducten wil nog wel eens het wisselende gehalte van de voederwaarde zijn. Je moet bij levering exact weten wat de gehaltes zijn en dan je aanvullend voer in voorraad hebben.
Is dit niet het geval moet je snel dat voer hebben om ontwrichting te voorkomen.
Er zijn honderden verschillende aanvullende mengsels om dit op te vangen, ook moet je met het zoutgehalte opletten om vergiftiging te voorkomen, voldoende water moet beschikbaar zijn.
Met of zonder plaatje: ik heb geen idee.
Wel vraag ik me ieder jaar weer af waar de rest van de maisplant heengaat: steel, bladeren, etc. Dat zijn nogal wat KM^2 in NL en omstreken. Gaat dat richting de varkens?
Lijkt me prima overigens, lekker lokaal.
Ik wil even een korte toelichting geven op de brijvoersamenstelling. Die is namelijk afkomstig van ons varkensbedrijf.
Tarwemeel fijn: is gemalen tarwe. De tarwe is op ons eigen bedrijf verbouwd en voeren we aan de varkens.
Beukobossmix: Beuker is de naam van het bedrijf waar we dit kopen. Dit is een mix van bierbostel en tarwegistconcentraat. Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerij. Dus van de gerst wordt bier gemaakt en wat er overblijft wordt aan varkens gevoerd. Dit wordt gecombineerd met tarwegistconcentraat. Tarwegistconcentraat is een reststroom van de bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gemaakt vanuit tarwe. Wat daarvan overblijft noem je tarwegistconcentraat.
ASS Duynie: dat staat voor aardappelstoomschillen. Duynie is de naam van de firma die dit levert. Aardappelschillen zijn de schilletjes van aardappelen. In de vitabintjes fabriek worden de schilletjes van de aardappelen af gestoomd. Deze schilletjes worden gevoerd aan varkens.
Dan heb je nog kaaswei. Spreekt voor zich. De wei blijft over als je kaas maakt. Dit is prima voer voor varkens. De wei komt van een fabriek hier uit de buurt.
Al deze producten worden aangevuld met krachtvoer (brokjes) waar vitamines en nog andere grondstoffen zitten. Maar meer dan de helft van het voer bestaat uit bovengenoemde producten.
Veevoederproducenten zijn allen verplicht GMP gecertificeerd. Dwz dat aan de basis er een lastenboek ligt waar deze producenten zich aan te houden hebben. Het lastenboek heeft het echter (voorzover mijn informatie strekt) niet over de herkomst van de ingredienten.
Mbt de biologische grondstoffen is mij bekend dat die ook overal vandaan kunnen komen. Zeker mbt granen heb je te maken met wereldhandel.
Heb het net contact gehad met onze voorlichter. Hier komen onze biologische grondstoffen vandaan:
Granen: Nederland en Duitsland
Biologische soja: Hele wereld ( klein percentage in het rantsoen )
De rest van de grondstoffen komen uit Europa
Joy, deze boeren willen niets te verbergen hebben en durven dat ook rustig te laten zien. Waarom?
Om het eens open en bloot te hebben over de hardnekkige mythe - om met Natuur en Milieu te spreken - dat Nederlandse varkens met z'n allen het Amazonegebied zouden plat eten.
Waarom doe je het plaatje er dan bij? En waarom met adresgegevens?
Beukoboss mix komt van de firma Beuker in Doetinchem, bierbostel
http://www.beuker.nl/internet_pdf/VAC_1_102.pdf
Over ASS Duynie vita kan ik niet meer vinden dat de firma Duynie een groothandel is in o.a. diervoeders, zie http://www.duynie.nl/Basis.aspx?Tid=2&Sid=139&Hmi=139&Smi=0
Maakt niet zoveel uit of je wel of niet op het plaatje kijkt. Het voerpaspoort ontbreekt, of krijgt het varken er dat nog apart bij opgestuurd? Ik denk dat het een mix is, bij elkaar geschraapt uit alle delen van de wereld, een soort Fusion-diner.
Maar bij mensenvoer is het toch niet anders? Al staan de ingrediënten op de verpakking dan zegt dat nog niks over waar het vandaan komt. Of al zit je aan het diner in een restaurant, er is geen kok denk ik die voor 100 procent weet waar al zijn spullen vandaan komen.
Bart, bestelkode is de kode van het aanvullend voer van de voerfirma.
We hebben zelf geen brijvoer, maar volgens mij komen de natte bijprodukten ( zoals op het plaatje ) veel uit West-Europa.
Grondstoffen van volledig krachtvoer komen overal vandaan.
Zal eens navragen bij onze voerfirma waar de grondstoffen van ons biologisch voer vandaan komen.
Bart, je hebt op het plaatje gekeken! Anderen: echt, eerst even uit het hoofd. WAAR, uit welke LANDEN, komt het eten van onze varkens?
Aanvullen met bestelkode: 7153? Beukobossmix? Tja de transparantie van de keten? Maar goed ik had dus iets anders in het hoofd maar dat is nauurlijk weer teduur of mag niet en wat zit er dan in dat hoofd wel oud brood, aardappelen en snijgroente resten. Maar goed dat weten we al van een eerdere link niet genoeg energie om ons van een kiloknaller snel en goedkoop te voorzien.
Blijft wel de vraag wat is een Beukobosmix en bestelkode: 7153, wat doen deze (prachtige) culinaire namen in onze voedselketen te zoeken?
Voor een goede relatie van mij voor wie ik premixen en additieven exporteer ben ik op zoek naar een complete samenstelling voor varkensvoer. Zou mij iemand ergens kunnen verwijzen?