Glucose halen we uit voedsel en wordt verbruikt. Als we te lang zonder eten blijven doorgaan, krijgen we honger. Als de glucosewaarden dalen, wordt er een gebied in de hersenen geactiveerd dat onze emoties en impulsen aanstuurt, de hypothalamus. Het universiteitenteam liet via een infuus de bloedsuikerspiegel van de deelnemers aan het onderzoek variëren en bekeek de veranderingen in de glucosewaarden. Onderwijl kregen de proefpersonen foto’s te zien van calorierijk en caloriearm voedsel, maar ook van non-food. Een aantal deelnemers was obees (BMI hoger dan 30).
Gedurende het onderzoek werd de hypothalamus wakker. Ook twee andere gedeelten van ons brein, de insula en het striatum, werden geactiveerd. Ze worden gelieerd met ons ingebouwde beloonsysteem. Aangenomen wordt dat onder meer het prikkelen van deze hersendelen ervoor zorgt dat we willen eten.
Een stukje aan de voorkant van onze hersenen, de prefrontale cortex, reageerde het heftigst op de glucoseverlaging. Hij verliest, zo stellen de onderzoekers, zijn grip op de zaak. Deze reactie was het meest duidelijk bij de obese deelnemers. Het zien van calorierijk voedsel bracht hun brein op hol. “De resultaten laten zien dat obese personen moeilijker de drang om te eten kunnen weerstaan, vooral wanneer de glucosewaarden lager dan normaal zijn,” zegt Kathleen Page van de universiteit van Southern California.
Een soortgelijke respons op hoogcalorisch voedsel was te zien in het striatum, wat zeer actief werd bij de lage bloedsuikerspiegel. Het ‘stresshormoon’ cortisol leek echter een grotere rol te spelen dan de glucose in het activeren van de beloningscentra in het brein. Dat laatste verbaast mij niet, cortisol speelt ook al een rol bij zowel de koolhydraatverwerking als de eiwitomzetting en de vetstofwisseling.
Het zit 'm dus in stress en honger dus. Die maken ons niet alleen dik, maar vooral ook dikker. “The brain just needs it’s food,” zegt onderzoeker Rajita Sinha. Als je brein hongerig is, kijken we begerig naar hamburgers, snoep en snacks.
En da’s fijn. Het ligt niet aan ons, het ligt aan ons brein.
James@ en Anja@
"Als we nu eens begonnen met de allerjongsten". Met onderwijs. We zijn het waarschijnlijk wel eens, dat die vonk in de meeste gevallen niet meer thuis zal overspringen. Zoals Anja eerder aangaf, zie je daar (op school) nog 'open mondjes van verbazing'. Verbazing is de eerste aanzet tot nieuwsgierigheid en kennis.
Dick@
Druk, en ik laat me niet verleiden tot een te snelle reactie.
Ik beperk me voorlopig tot een reactie op 'la politique' en 'le politique'....(*)
Het zelfde onderscheid vind je in de Nederlandse en Engelse taal.
Politiek als het bedrijven van machtsspel, en 'policy', dat in het sociaal en economisch taalgebruik vooral ook 'strategie' (proces) aanduidt.
Met 'herijking' doel ik op ook een herwaardering van de 'ratio'. Zuiverder wetenschap gebaseerd op realistische analyse en minder in dienst van mythe en commercie, maar wel in samenspel met mens en natuur. Op welke vakgebied dan ook.
Om in lijn met de 'draad te blijven: wie bepaalt of we ons brein wel of niet mogen inzetten voor nieuwe geavanceerde energiemethoden of exploitatie van de genen, als het doel rationeel in samenhang is met vooruitgang ? Wie bepaalt wat natuurlijk is ? Alles is bio, zelf de atoombom.
Zelfs als je geen atheïst bent, dan kun je je niet ontkennen, dat de Here niet wilt dat je je brein onder een korenschoof verbergt.
Anno 2011 accepteren dat we uit-ge-engineerd zijn, lijkt me het summum van conservatisme.
Ben het met je eens, dat de individuele kracht van de mens die niet betrokken is met de reguliere politiek, groeiend is. Die zorgt zelf voor gist in de maatschappij.
Prof. Roel in ’t Veld ( link )heeft het over ‘kennisdemocratie’. Daar raak je volgens mij een van aspecten van Foodlog. Ik ken de goede man te slecht, maar met wat andere vrienden spelen we nog altijd met de gedachte hem eens uit te nodigen voor ons ZVP (Zeeuws-Vlaams Platform). Zijn ideeën intrigeren ons. Hij raakt een interessant krachtenspel aan.
(*) In Lisieux is er een hotel dat "Le France" heet en niet "La". Daar tegenover een excellent restaurantje. Toen ik de restaurateur opmerkzaam maakte op een domme taalfout, grinnekte hij, en zei. Dat hotel is naar de bekende oceaanstomer genoemd... en.... 'bateau' is mannelijk..!