In de Ondertussen van vrijdag 28 februari vallen mij deze berichten op:

- volgende week vrijdag worden de Zeelandse wateren verrijkt met 1.150.000 jonge palingen, ofwel glasaaltjes. Stichting Dupan zet 6 maart ruim 380 kilo glasaal uit in Wolphaartsdijk. Ook in Friesland zullen glasaaltjes uitgezet worden, tot een totaal van 4 miljoen in heel Nederland. Dat is het maximale aantal dat de uitzetgebieden aan kunnen. De glasaaltjes zijn afkomstig uit Frankrijk. Dat het er zo veel zijn, heeft te maken met de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van jonge palingen voor de Europese kusten dit jaar. Omdat de Nederlandse kusten ondoordringbaar zijn voor jonge palingen, wordt een deel van de Franse glasaal in Nederland uitgezet. Als de glasalen tot volwassen palingen (schieraal) zijn uitgegroeid, kunnen ze vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om daar te paaien. Als ze daar tenminste echt heen gaan. Dat onderzoekt de Belgische marien bioloog Pieterjan Verhelst. Hij rust palingen uit met dataloggers.

- in Oost-Afrika is het alle hens aan dek om de sprinkhanenplagen die landen als Kenia, Somalië, Oeganda, Zuid-Soedan en Ethiopië kaalvreten onder de duim te krijgen. Volgens de Verenigde Naties is minstens €138 miljoen nodig om de plaag te stoppen. Maar er is nog maar een dikke 50 miljoen binnen. Lang niet genoeg, en dus start hulporganisatie Oxfam Novib een inzamelingsactie. "Als we nu, voor het regenseizoen, niks doen, dan is het probleem in juni 500 keer zo groot", zegt Nienke Hiemstra, projectleider noodhulp van Oxfam Novib op de NOS. Hoe doe je dat, zo'n sprinkhanenzwerm uitroeien? "We lokaliseren zo’n zwerm en vroeg in de ochtend, net voor de zon opkomt, vallen we aan," zegt sprinkhanenbestrijder Mozes Kizige in Trouw. "We zetten sproeivliegtuigen of helikopters in, en auto’s, en motoren met militairen, en politiemannen met spuiten met pesticiden om zo’n zwerm uit te roeien.”

- de Indonesische hoofdstad Jakarta overstroomde dit jaar al twee keer. De stad zinkt, de zeespiegel stijgt en dus verhuist de Indonesische regering vanaf 2024 naar een nieuwe lokatie op het eiland Borneo. "De risico's op rampen als overstromingen, aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen zijn er minimaal," aldus de Indonesische president Joko Widodo. Jakarta is niet de enige stad ter wereld die kampt met de gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging, schrijft Knack.
Het Britse adviesbureau Verisk Maplecroft analyseerde wereldwijd 500 steden met meer dan 1 miljoen inwoners en identificeerde de plekken waar de zeespiegel tegen 2100 naar alle waarschijnlijkheid 67 centimeter tot 2 meter zal stijgen. Van de 15 steden met het grootste risico bevinden zich er 11 in Azië.

Tien jaar na het eerste grote onderzoek door Wageningen Economic Research naar vlees eten en vlees minderen, toen nog pionierswerk, gaat de universiteit op herhalingsonderzoek. Ruim 2.100 respondenten, waaronder bijna 200 vegetariërs en veganisten, deden mee. In Resource zegt onderzoeksleider Hans Dagevos: "Het cliché is dat de vleesminderaar of flexitariër een hoogopgeleide vrouw is die in de Randstad woont en een jong gezin heeft. Nog zo'n beeld is dat het vooral jongeren zijn die vleesminderen. Maar eigenlijk weten we helemaal niet zo goed in hoeverre zulke beelden kloppen. Doel van dit grootschalige onderzoek is onderbouwing, subtiliteit en realisme toe te voegen aan de discussie."
Uit eerdere onderzoeken kwam dat meer dan de helft van de Nederlanders niet minder vlees is gaan eten en ook niet van plan is dat te gaan doen. "Het curieuze is dat we al zo'n tien jaar zien dat groepen mensen zeker bezig zijn manieren te vinden om minder vlees eten. Flexitarisme is aan het inburgeren, ongeacht of mensen zichzelf nu wel of niet flexitariër noemen. Maar tegelijkertijd berekenen we ook elk jaar het vleesverbruik in Nederland en daar zit nauwelijks beweging in. We hebben in het onderzoek daarom ook veel aandacht voor het achterhalen van de mate waarin mensen gehecht zijn aan vlees. Hoe groot is de groep mensen die aangeeft niet te willen of te kunnen veranderen?"
De ene vleeseter is de andere niet, zegt Dagevos op basis van eerste resultaten. "Ik geloof dat we uiteindelijk niet zoveel gaan opschieten met de boodschap: Als consumenten maar minder vlees gaan eten, dan komt het allemaal goed."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!