De Italiaanse olijfolie-oogst valt dit jaar 40% lager uit dan in voorgaande jaren. Miljoenen olijfbomen zijn ten prooi gevallen aan ziekten en schade-veroorzakende insecten. Aangezien Italië, met Spanje, voor 70% van de olijfolieproductie van de wereld verantwoordelijk is, zullen de prijzen van olijfolie gaan stijgen. Voor Italianen, die jaarlijks zo'n 12 liter olijfolie per persoon consumeren, wordt het eigen product onbetaalbaar. Juist daarom is olijfolie voor criminelen een aantrekkelijke kandidaat voor fraude met een flink marktpotentieel.

Waarschuwing: koop geen te goedkope olijfolie
Volgens de Britse krant The Independent staan Italiaanse criminelen te trappelen hun slag te slaan.
Koop geen 'te goedkope' olie. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn


Groot-Brittannië is een van de grootste importeurs van Italiaanse olijfolie, sinds de Britten rond 1970 de olijfolie ontdekten. Britse consumenten zijn alvast gewaarschuwd geen 'te goedkope' olie te kopen. Die zou wel eens vervalst en mogelijk zelfs gezondheidsbedreigend kunnen zijn.

Criminele bendes met banden overzee
Britse en Italiaanse autoriteiten hebben de handen ineen geslagen om een aanpak te vinden. In Italië zijn de eerste criminele activiteiten al geconstateerd. The Independent citeert een Italiaanse voedsel- en warenspecialist die stelt dat er bewijs is dat criminele bendes de olijfolieproductie overnemen. "Georganiseerde bendes dringen zich snel op. We schatten dat er een toename van criminele belangen in deze branche zal zijn. De criminelen hebben internationale banden en kunnen dit product verschepen waar andere bendes voor de distributie zullen zorgen. Er zijn netwerken die Italiaanse restaurants in het buitenland kunnen voorzien, dus daar is sprake van een dreiging."

Hoe vervals je olijfolie?
De olijfolie kan op verschillende manieren vervalst worden. Zo kan 'Italiaanse extravergine olie' gemaakt worden door oudere en inferieure olie uit andere landen te mengen en deze op de markt te brengen als het echte, verse, Italiaanse topproduct. De consument betaalt dan veel te veel voor een product dat dat geld echt niet waard is. Een andere, zorgelijkere manier is het mengen van plantaardige olie met chlorofyl (voor de juiste kleur) en beta-caroteen (voor de smaak). Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die allergisch zijn voor chlorofyl.

de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaar
Een groter gevaar vormen de slechte hygiënische omstandigheden waaronder met de olie geknoeid wordt. Volgens de Italiaanse expert "gaat het niet alleen om ondermaatse producten, ook de volksgezondheid en veiligheid komen in gevaar. Ze houden geen rekening met de hygiëne-vereisten bij het produceren van voedingsmiddelen. Ze werken vaak in garages en kelders, dus dat is geen schone omgeving en dan krijg je bacteriële besmetting", zegt hij in de krant. Een Britse voedselveiligheidsexpert sluit zich daarbij aan: "Ze kunnen in een boerderij aan het mengen slaan waar ze de olie blootstellen aan E.coli en salmonella-risico's door kruisbesmetting. Bovendien kan er fysieke vervuiling optreden door vreemde objecten zoals stukjes glas."

Koop bij de supermarkt
Hoe je te beschermen tegen deze misdadige praktijken? Heel eenvoudig: koop je dure (Italiaanse) olijfolie bij de supermarkt. Die kijkt wel uit voor vervalsingen. Dat is heel jammer voor 'lokaal' en 'ambachtelijk' geproduceerde olijfolies, maar die zijn veel gemakkelijker te vervalsen dan de grote volumes die de supermarkten voor ons inkopen.

Fotocredits: Italiaanse olijfolie vers van de pers, Nature And