Vorig jaar is de olijvenoogst in Italië grotendeels mislukt. Met name in het zuiden van het land kwam dat door een olijfbomenziekte, veroorzaakt door de Xylella fastidiosa-bacterie.

Via de Rotterdamse haven
De bacterie is nu ook in Frankrijk aangetroffen. Dat is niet meteen reden tot paniek, maar wel reden voor landbouwminister Stéphane Le Foll maatregelen te nemen, schrijft Le Figaro.

De bacterie is aangetroffen op een sierkoffieplant bij een plantenverkoper in Rungis, bij Parijs. "De planten, waarschijnlijk afkomstig uit Centraal-Amerika, zijn de EU binnengekomen via Nederland", zegt Le Foll in een verklaring. De zieke planten hebben mogelijk dezelfde route gevolgd als de planten die de Italiaanse olijfgaarden in Apulië geïnfecteerd hebben. Het spoor leidt inmiddels van een besmette plant uit Costa Rica via de haven van Rotterdam naar Zuid-Italië.

Le Foll laat onderzoeken hoe de planten precies in Frankrijk terecht zijn gekomen.

Frankrijk wil niet op Brussel wachten
Begin deze maand was door Frankrijk al een unilateraal embargo ingesteld op de import van alle mogelijk met de bacterie besmette planten uit geïnfecteerde regio's. Dus ook uit Apulië. Die beslissing kwam Le Foll op forse kritiek - uit Italië - te staan. De Italiaanse minister van Landbouw, Maurizio Martin, noemde de Franse ingreep 'volledig inopportuun'. Volgens hem moet het probleem door 'heel Europa en op een gecoördineerde manier' aangepakt worden. Deze maand wordt een Brussels besluit verwacht, maar er is nog geen overeenstemming over de op de lijst op te nemen planten.

Xylella fastidiosa houdt ook van wijnstruiken
Voor Frankrijk is het helder: "Omdat er op Europees niveau nog geen enkel plan voorgesteld is, hebben wij besloten onze eigen nationale maatregelen te nemen." Behalve olijfbomen blijkt de Xylella fastidiosa-bacterie ook van eiken, amandelbomen en wijnstruiken te houden. Daarnaast zijn nog 200 soorten planten, struiken en bomen gevoelig voor de bacterie. Tegen besmetting is geen kruid gewassen, behalve het ruimen van aangetaste planten.

Fotocredits: Olijven, juantiagues