Dick, het heeft er veel van weg dat Nederlandse onderzoekers eindelijk zijn begonnen met het in kaart brengen van antibiotica en esbl-besmettingen als een milieuprobleem.
Dick, het heeft er veel van weg dat Nederlandse onderzoekers eindelijk zijn begonnen met het in kaart brengen van antibiotica en esbl-besmettingen als een milieuprobleem.
Welk belang dacht jij dat een Consumentenbond heeft bij het adviseren van duidelijke en leesbare waarschuwingen en bereidingsinstructies op besmet vlees, Dick?
Dacht jij dat ze daar meer leden mee krijgen? Zou best kunnen, en dan volkomen terecht.
Er zijn media die heel wat grotere onzin verkopen terwille van de smeer en de kijkcijfers, en om traffic te genereren.
Ik ben inderdaad geschrokken te horen van de "pragmatische" instelling van de RIVM.
Wat ik probeer aan te geven: blijkbaar moet je zelfs bij dat instituut je gezonde verstand blijven gebruiken en ad hoc kritisch kijken naar de kwaliteit en onafhankelijkheid van onderzoeken.
Maar we dwalen een beetje af. Ik had #[#16](comment:193306) twee vragen aan mevrouw Simone Hertzberger , naar aanleiding van je bericht over smerige kippenslachterijen en suboptimale handhaving door de NVWA: overweegt AH een colistineban, en wat heeft AH Schippers geadviseerd qua duidelijke en leesbare etiketten op besmet kippenvlees?
Ik begin na talloze discussies (zie ook #[#1](comment:192960) en #2 ) met grote vreze te vrezen dat niet alleen de sector, maar ook supers, CBL en zelfs NVWA voedselveiligheid ZES jaar na de eerste gedocumenteerde dode door ESBL op kip nog steeds niet goed tussen de oren zit.
Terwijl er elk jaar nog steeds tientallen doden vallen door een ESBL infectie.
En iedereen denkt: da's een ver-van-mijn-bed-show, overkomt mij niet. Maar kan
ook jóu gebeuren bij een simpel prostaatonderzoek, Dick, of Cécile bij een opstijgende urineweginfectie, zoals dat eerder ook Daphne Deckers overkwam.
Dick, Marc Bonten heeft toch goede banden met het RIVM? En laten we wel wezen: de Consumentenbond heeft een onderscheidende legitimatie nodig om dingen te kunnen zeggen (ik haast me: dat begrijp ik volkomen).
ik begrijp niet meer wie je nog wel vertrouwt en om welke redenen.
Dat is dus merkwaardigerwijs exact wat er bijvoorbeeld ook in die RDA-antibiotica"zienswijze" is gebeurd, Dick: een advies over antibioticagebruik in de veehouderij waaraan wordt meegeschreven door de directeur van van Drie, die uit heel Europa ongespeende kalveren naar Nederland sleept om ze hier af te mesten, met alle ellende en antibioticagebruik van dien ;-)
Ik heb hieronder al eerder aangegeven dat het mij bijzonder heeft verbaasd, dat Schippers wél de supers en het Voedingscentrum om advies over etiketten op besmet vlees heeft gevraagd, maar niet deskundigen als o.a. Bonten, en de Consumentenbond.
Schippers heeft eerder het RIVM al om advies over vleesetiketten gevraagd. Merkwaardigerwijs vindt het RIVM het wel prima zoals het nu is. Terwijl o.a. Bonten en de Consumentenbond duidelijk maken dat de consument onvoldoende bekend is met de risico's en veilige bereidingswijzen van besmet vlees, de etiketten onderop de verpakkingen onduidelijk en slecht leesbaar zijn, en daardoor onnodig besmettingen opgelopen worden. Blijkbaar moet ook elk RIVM-advies apart op zijn merites beoordeeld worden.
De "pragmatische" wijze waarop het RIVM een flutonderzoekje naar de risico's van versnipperde banden op kunstvoetbalvelden heeft gehanteerd, en zich leent voor voorspelbaar trainerende onderzoeken naar Schiphol-fijnstof geeft ook te denken over de kwaliteit en onafhankelijkheid van dit tevoren als onaantastbaar onafhankelijk gewaardeerde instituut. Net zoals de opnieuw bagatelliserende reacties van Schippers overigens.
Dick, begrijp ik nou goed dat je vindt dat commercieel belanghebbenden de minister moeten adviseren?
Ik ben daar niet tegen omdat ze vaak nog wel verstand van zaken hebben, maar om de één of andere reden wist ik niet dat we het daarover zo eens zouden kunnen zijn.
Dick je haalt er weer van alles bij: ik heb geen "case" tegen AH.
Ik heb eigenlijk slechts 2 vragen aan mevrouw Simone Hertzberger van AH:
1. Overweegt AH een colistineban
(zie ook mevrouw Fink-Gremmels op een ander lijntje, en Voss en Collignon)
2. Wat gaat AH mevrouw Schippers adviseren, cq wat heeft AH mevrouw Schippers geadviseerd betreffende duidelijke en leesbare waarschuwingen en instructies op de etiketten van kipproducten ter voorkoming van besmetting thuis.
Voor het belang daarvan zie #9 . Professor Bonten en de Consumentenbond hebben zich daar eerder zeer helder over uitgesproken.
Dick, kun je vertellen wie je als experts zou accepteren om een oordeel te vellen over je case tegen Ahold?
Hieronder leek Dik Mevius nog even mee te tellen. Die lijkt nu weer te hebben afgedaan.
Onderwijl hoop ik dat Johanna haar oordeel wil geven.
Nb1: ik blijf opmerken dat er eigenlijk alleen maar oordelen zijn en dat het bevragen van mensen met kennis vanuit jouw belevingswereld het enige is dat werkt. Mensen met kennis moeten daar voor open staan. Dat is hun plicht, vanuit mijn visie op de ethiek rond dit vraagstuk. De plicht van de vragers is te luisteren en verwerken. Daarna zijn alle vragen weer terecht, als het maar echte vragen zijn.
Nb2: dat betekent dus dat ik iets heel anders denk dan ik in mijn openingszin lijkt te zeggen.
Beste mevrouw Simone Hertzberger ,
Dit begint onaangenaam te worden.
Inderdaad, een zeer indrukwekkende lijst deskundigen.
Ik suggereer #9 echter helemaal niets, constateer slechts dat er op die lijst wél een directeur van een kalverhouderij en een LTO-voorman te vinden zijn, maar dat geen enkele humaan geneeskundige of microbioloog meeschreef aan die RDA-antibiotica-"zienswijze", en dat het mij bijzonder verbaast dat dat anno 2016, waar de veterinaire sector de mond vol heeft over "One Health", nog steeds het geval is:
''Als ik nog even reageren mag op dat rapport van de RDA, een respectabel genootschap waar u ook zitting in blijkt te hebben: correct me if I'm wrong, maar kunt u uitleggen hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat anno 2016, in deze "OneHealth"-tijden een dergelijk antibioticarapport geschreven wordt door o.a. de directeur van een kalverhouderij en een LTO-voorman zonder dat er ook maar één humane arts of microbioloog meeschreef?
Ik ben het overigens helemaal met u eens: geen middelen veterinair gebruiken die essentieel zijn in de humane geneeskunst. Zoals Colistine."
Ik begrijp uit uw reactie dat u geen antwoord wenst te geven op mijn m.i. toch
weinig impertinente vragen waarom AH geen colistineban overweegt ( ik heb eerder aangegeven dat er inmiddels ook al MCR-1 colistineresistente Salmonella op kip in
Hollandse schappen is gesignaleerd), en wat AH mevrouw Schippers gaat adviseren aangaande duidelijker waarschuwingen en instructies op kipetiketten?
Met mijn suggestie om - als u tóch 90% antibioticavrij kweekt, waarvoor ik u complimenteerde - dan ook zoals Perdue een "NAE" label te gaan voeren heb ik u
slechts een tip willen geven om dat als USP te benutten.
In tegenstelling tot wat Dick #12 schreef, is AB-vrij vlees namelijk geen "marketingdingetje", maar draagt het ook bij aan vlees met betere besmettingspercentages, en door lager AB-gebruik (die honderden veterinaire tonnen, 70% in de VS, komen uiteindelijk elk jaar nog steeds opnieuw in het milieu terecht), vermindering van de vervuiling van bodem en oppervlakte- en zelfs grondwater met de excretie van antibiotica en multiresistente bacteriën.
Nu we op dit lijntje weer lezen over de suboptimale werkwijze in een aantal kippenslachterijen met alle (kruis)besmettingen van dien, en de manier waarop de NVWA daarmee omgaat, lijken me dat geen onterechte vragen van een consument die graag weet wat-ie eet, welke risico's hij daarbij loopt, en wat eraan gedaan kan worden om die zoveel mogelijk te beperken door tenminste duidelijke en leesbare informatie op kipetiketten te geven ter voorkóming van besmetting thuis.
Dat is waar de Consumentenbond en professor Bonten eerder ook al op aandrongen, lijkt mij geen "bullshit" informatie, en weinig onethisch aan.
#9 @[Dick Belderbos](member:11063) #10 Dick Veerman Dick B, je verwijst met een link naar het rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden en suggereert dat daar alleen bedrijfsleven aan deelnam. Echter, dat is onzin.
Voor diegenen die niet doorklikken, hier de kopie van de opgave van de deelnemers aan het forum dat dit RDA rapport opstelde. Als je naar het rapport gaat via de link van @[Dick Belderbos](member:11063), zie je het ook.
Ik voel mij genoodzaakt dit hier neer te zetten omdat Dick B de suggestie wekt dat er niet de juiste deskundigen aan het forum dat het rapport opstelde, hebben deelgenomen. Niets is minder waar. Hierbij de lijst:
dr. F.L.B. Meijboom, prof.dr. F. van Knapen,
prof.dr. L.J. Hellebrekers, prof.dr.ir. M.C.M. de Jong,
P.J. Vingerling, H.W.A. Swinkels, en A.J.M. van Hoof onder voorzitterschap van prof.dr. J.A. Stegeman.
Prof.dr. D.J. Mevius, prof.dr. Y.H. Schukken zijn op verzoek van de RDA aan het forum toegevoegd.
Dick, ik zorg voor goed gastheerschap. En zoals ik zo vaak zeg: mijn mening is volkomen onbelangrijk. Het gaat erom te horen wat mensen die ergens verstand hebben, vinden.
Maar als je graag wilt weten wat ik vind op basis van jaren van lezen (ook jou) en praten met mensen die er verstand van hebben:
- antimicrobiële resistentie in de dierhouderij is vooral ernstig (met een vermoedelijk forse, en zelfs door jou zelden besproken, hazard!) als bodemprobleem (en heeft dus niet veel te maken AB-vrij vlees, dat is vooral een marketingdingetje)
- antimicrobiële resistentie in de moderne menshouderij is vooral ernstig als riool- en oppervlaktewaterprobleem (dat is een ander heel vervelend probleem, dat onvoldoende wordt besproken)
- de grenzen aan het omlaag brengen van antibiotica beginnen vanuit dierwelzijnsoogpunt alweer in zicht te komen, cq. dreigen overschreden te raken (nog zo'n naar, 'inconvenient' onderwerp)
- heel veel beter zou het zijn voor robuustere, minder op één aspect geoptimaliseerde dierrassen te kiezen in extensievere, maar niettemin gesloten houderijsystemen én te zorgen voor gerichte immuunstimulantia
- alleen nog dieren te houden die een functionele rol spelen in de landbouwkringloop (plant, mest, plant) en geen dieren meer te houden louter voor het vlees; eea niet in biologische, maar in moderne agroecologische teeltvormen
Maar nogmaals, wat ik vind is niet belangrijk. Dat is slechts een mening.
Ach, daar hebben we onze koene edele ridder weer, die acuut voor jonkvrouwen in distress in de bres springt, en boosdoeners met slechte boodschappen graag laat neersabelen.
Kun je zelf dan geen inhoudelijke mening vormen, Dick?
Johanna Fink-Gremmels, mag ik jou vragen om hier in het openbaar een oordeel te geven over de manier waarop en de argumenten waarmee mijn voornaamgenoot in de vorige reactie meende te moeten reageren op Ahold?
Ik weet het, ik vraag zo heel wat van je. Het zou goed zijn deze discussie eens links-, rechtsom of via een agreement to disagree om goede redenen te beslechten.
Als je het niet wilt, kan ik dat ook begrijpen, maar ik ben toch maar zo vrij.
Beste mevrouw Simone Hertzberger
Jammer dat in uw "college" geheel voorbijgaat aan mijn vragen en opmerkingen. Jammer ook dat u niet even doorklikte op dat inderdaad - sorry daarvoor - multi-interpretabele "antibioticavrij". Dan had u namelijk de verwijzing naar de "No Antibiotics Ever ("NAE") kip van Perdue in de VS kunnen lezen.
Op de site van de Wall Street Journal legt Perdue uitermate instructief uit hoe ze omschakelden naar NAE-kip om aan de toenemende vraag van de consument te voldoen. Daar wordt ook uitgelegd dat de 5% die ziek wordt en toch antibiotica nodig heeft via het gangbare kanaal verkocht wordt.
Niets onethisch aan: uw AHOLD-zusje Stop & Shop in de VS verkoopt dergelijke producten onder een "organic" label.
Uiteraard staat het AH geheel vrij om in Nederland al dan niet "NAE"- kip te verkopen. Ik wens u veel wijsheid in het inschatten van de wensen van uw klanten.
Als ik nog even reageren mag op dat rapport van de RDA, een respectabel genootschap waar u ook zitting in blijkt te hebben: correct me if I'm wrong, maar kunt u uitleggen hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat anno 2016, in deze "OneHealth"-tijden een dergelijk antibioticarapport geschreven wordt door o.a. de directeur van een kalverhouderij en een LTO-voorman zonder dat er ook maar één humane arts of microbioloog meeschreef?
Ik ben het overigens helemaal met u eens: geen middelen veterinair gebruiken die essentieel zijn in de humane geneeskunst. Zoals Colistine.
U verwijst naar een ander Foodlog-lijntje. Jammer dat u daar zelf helaas geen goede notie van genomen hebt. Veterinair farmacologe mevrouw Johanna Fink-Gremmels geeft daar nota bene aan het volkomen met me eens te zijn dat de (pluim)veehouderij zonder Colistine kan, zoals diverse andere landen ook aantonen.
Uitermate jammer dat u daar niet verder op wilt ingaan, terwijl Mevius inmiddels dus al MCR-1 colistineresistente Salmonella op kip in Hollandse - dus ook AH! - schappen vond.
Ik kan u de, ook door Hollandse deskundigen aangeprezen artikelen van McKenna over colistineresistentie van harte aanbevelen.
Vandaar mijn vraag: wanneer bant AH Colistine?
Tenslotte: de eisen die Schippers aan etiketten gaat stellen, en waarvoor zij bij supers en het Voedingscentrum te rade gaat.
Zoals ik in #7 meldde: de Consumentenbond en professor Bonten pleiten ivm. de hoge besmettingsgraad van kip met o.m. ESBL, en de DODELIJKE gevolgen daarvan voor onze bevolking, voor duidelijke, LEESBARE waarschuwingen en instructies op de VOORKANT van de kipverpakkingen. Helaas wordt hen door Schippers niets gevraagd.
Ik begrijp dan eerlijk gezegd ook niet zo niet goed waarom u het "bull shit" noemt
om op deze wijze met duidelijker etiketten uw best te doen om uw klanten zoveel mogelijk te behoeden voor besmettingen met ESBL of andere bacteriën op uw AH-kipfilet.
Vandaar mijn vraag aan u: wat gaan u, als Neerlands grootste kipverkoper, en het CBL minister Schippers adviseren qua waarschuwingen en instructies op het kipetiket?
Voorkant of achterkant, ook voor senioren leesbaar of niet?
Dick Belderbos #7 Even een klein college:
Het zou volstrekt onethisch zijn om op een etiket antibioticavrij te zetten. Ons vlees bevat namelijk geen residuen antibiotica. Dat mag niet van de wetgever dus gaan we dat ook niet claimen. Consumenten hebben recht op een eerlijk etiket, 'antibioticavrij' gaat over residuen die er toch al nooit inzitten.
Het volledig uitbannen van antibiotica in de dierhouderij leidt tot schade aan het dierenwelzijn. Dieren hebben ook recht op behandeling van infectieziekten.
De Raad voor Dierenaangelegenheden heeft begin dit jaar een rapport geschreven waarin aangegeven wordt dat er nu al zorgen zijn over het lijden van dieren door het te laat behandelen of niet behandelen.
http://www.rda.nl/home/files/2016/RDA-Publieksversie-Antibioticabeleid.pdf
We moeten met elkaar streven naar OPTIMAAL veterinair gebruik, dus niet teveel en niet te weinig. Daarnaast met middelen die niet essentieel zijn in de humane geneeskunst. Datzelfde geldt trouwens in de humane geneeskunst, ook daar OPTIMAAL gebruik.
Zoals we weten is resistentie in principe omkeerbaar, maar dat duurt lang en resistente bacteriën bevinden zich ook op uitgebreid schaal in het milieu. Erg genoeg, maar zo is het. Bovendien laten bacteriën zich niks gelegen liggen aan grenzen.
Resistente bacteriën in pluimvee die van belang zijn voor de mens zijn Campylobacter en Salmonella.
Met de Nieuwe AH Kip doen we (met succes) ons best iets aan eventueel ontstaan van resistentie te doen. Zie de 90% zonder antibiotica in de pluimveehouderij.
Bij scharrelkip is dat trouwens 98% in die houderij. Wij verkopen verreweg de meeste scharrelkip van alle supermarkten in Nederland.
Het Bundesinstitut für RisikoBewerung (BfR) heeft een prachtige Q&A gemaakt over Colistine.
http://www.bfr.bund.de/en/faq_about_the_antibiotic_colistin_and_transferrable_colistin_resistance_in_bacteria-197283.html
Ook in een draad op Foodlog is daar al uitgebreid over gesproken.
http://www.foodlog.nl/artikel/maak-de-boer-wat-minder-ondernemer/
Ik ga daar dus verder niet op in. Ga zelf maar even kijken.
Ik stel voor dat je stopt met aandringen bij Albert Heijn op onethisch etiketteren, zoals je keer op keer doet.
Wij bij Albert Heijn willen de consument niet voorzien van etiketten met daarop bullshit. Consumenten mogen beter van ons verwachten. Stop dus met verkeerde en onethische adviezen geven.
Dat is goed nieuws, Simone Hertzberger ! Dank voor uw reactie.
Wat let u dan nog om voor die 90% een "antibioticavrij" kiplabel te gaan voeren? Dat zou in deze zorgwekkende resistentietijden dan commercieel toch een uitermate interessant USP moeten zijn, de welverdiende kroon op uw reductie-inspanningen?
Wat dan me wél weer bevreemdt: dat uw AH-cijfers qua bacteriële besmetting dan ook niet navenant lager dan het gemiddelde zijn.
Uitermate jammer als we ons realiseren hoeveel doden ESBL-kip ons elk jaar opnieuw kost.
Heeft u een verklaring voor die weinig gereduceerde besmettingscijfers?
Speelt kruisbesmetting in de vele blijkbaar suboptimale kipslachterijen daarbij dan inderdaad een rol?
Zoals u weet is ons kippen- en kalkoenvlees inmiddels ook al besmet met MCR-1 colistineresistente Salmonella.
Ik mag hopen dat de heer @MarcJansen van het CBL er niet om staat te springen om binnen afzienbare tijd op de NOS te moeten melden als door donderslag bij heldere hemel getroffen te zijn, ditmaal door de eerste gedocumenteerde dode, ditmaal niet door ESBL-kip, maar door colistinekip.
Om dan vervolgens weer te vermelden dat voedselveiligheid boven verkoopcijfers zou gaan...
Ergo: Heeft AH inmiddels al plannen om colistine uit te bannen?
Een andere vraag nog, als het mag: het filmpje is helaas verdwenen, maar een paar jaar terug pleitten Consumentenbond en microbioloog Bonten gezamenlijk voor duidelijker en LEESBARE waarschuwingen voor de besmetting met o.a. ESBL's op de VOORKANT van de verpakking.
Die kleine lettertjes op de achterkant zijn nu nauwelijks leesbaar.
U gaat binnenkort gevraagd worden - of bent reeds door Schippers gevraagd - hoe de waarschuwingen en instructies duidelijker op de etiketten van kipproducten kunnen komen (merkwaardiger vraagt Schippers dat alleen aan de supers en het Voedingscentrum, en niet aan deskundigen als Bonten of Kluytmans).
Hoe ineffectief de huidige etikettering is, moge blijken uit het feit, dat RIVM en Mevius eerder humane ESBL-besmettingspercentages meldden van 20 tot 35%.
Wat gaat u, als Neerlands grootste - zelfs koninklijke - kipverkoper mevrouw Schippers adviseren qua duidelijker etikettering, beter leesbare waarschuwingen en instructies, mevrouw Hertzberger?
(Diezelfde vraag zou ik uiteraard ook graag beantwoord zien door de heer Marc Jansen van het CBL)
Dick Belderbos #3 Bij De Nieuwe AH Kip zijn bij 90% geen antibiotica gebruikt (cijfers van nu).
Ga er maar van uit dat de bacteriële besmettingscijfers niet afwijken van wat gemiddeld voorkomt in Nederland.
Wat wil je, deze dienst valt onder Economische Zaken. Dienst moet weer terug naar VWS en weer echt controleren. Schijnt dat ze nu hoofdzakelijk procedures controleren.
Dit bewijst eens en temeer dat de NVWA (en het RIVM, de minister(s) etc, etc) het belang van het bedrijfsleven laten prevaleren - ten koste van de volksgezondheid. Een onbetrouwbare boevenbende, die instanties. Het lijkt me een gruwel om daar als inspecteur / ambtenaar te moeten werken, net als bij de Politie. Je betrapt een crimineel, maakt een rapport en alles gaat gewoon verder, zonder sancties.
De kop "niet streng genoeg voor Gelderse kippenslachterijen" suggereert dat de NVWA een bijzonder beleid hanteert voor Gelderland. Ik vrees met grote vrezen dat we dit gewoon naar heel Nederland en ALLE slachterijen kunnen vertalen, niet alleen kip: de NVWA is een wassen-neus-controle instantie, olv het Ministerie van Economische Zaken cq de VVD.
Mevrouw Dikkers raakt onwel bij de beantwoording van PvdA-partijgenoot van Dam op haar vraag waarom Omroep Gelderland zo moeizaam moet WOB-ben om NVWA-inspectierapporten bij Gelderse slachterijen over 2015 boven water te krijgen. Wat heeft men te verbergen?
Blijkbaar gaat, net als bij de Q-koorts, ook hier de "privacy" van zelfs recidiverend smerige kipslachterijen boven voedselveiligheid en volksgezondheid.
Misschien kan mevrouw Simone Hertzberger ons dan eindelijk tenminste wat onthullen omtrent de bacteriële besmetting van haar Nieuwe AH-kip? Daar moet zij inmiddels toch cijfers over hebben?
En @EdvandeWeerd over de cijfers van zijn Standaard Jumbokip? Is het nu 25% of 75% ESBL?
Dát is namelijk de transparantie waar je als potentiële kipklant van AH of Jumbo na deze onrustbarende poepkip-berichten iets aan hebt.
Voedselveiligheid zit de sector, ZES jaar na de eerste gedocumenteerde dode door de ESBL-vormende poepbacterie E. Coli op kip nog steeds niet tussen de oren, getuige ook de regelrecht lamlendige reactie van Vesseur van NEPLUVI.
Schippers meldde het reeds in 2011: Elk jaar tientallen doden, voor 20% (RIVM) tot 35% (Mevius)
toe te schrijven aan alleen al de bloedvergiftiging door ESBL-kip.
Vesseur/NEPLUVI: "Kip is niet steriel": het understatement van het jaar!
In de VS zitten nalatige pindaboeren voor minder doden voor jaren achter slot en grendel.
"Poep op kip, vallende kuikens en Salmonella; Gelderse kippenslachters hebben boel niet op orde "
Dát was de kop boven het bericht van Omroep Gelderland.
Drie jaar terug een grote rel wegens een Zembla-uitzending over poepvlees bij Vion, en een "Taskforce voedselvertrouwen" na de paardenrundaffaire.
--- Wat hebben we inmiddels bereikt?
"Een kwart van de 20 bedrijven waarvan Omroep Gelderland de inspectierapporten onderzocht, maakt stelselmatig grote overtredingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt vaak, maar grijpt niet hard in. Omdat de NVWA de rapporten van de bedrijven onherkenbaar heeft gemaakt, is niet te achterhalen welke van de onderzochte bedrijven de grootste overtredingen maken."
--- Waarom publiceert de NVWA wél de namen van smerige horecabedrijven?
"Bij bijna de helft van de onderzochte bedrijven is in de afgelopen jaren poep op kip gevonden.
Dat is verboden.
Er mag niets meer op de kip worden aangetroffen als deze verder wordt verwerkt."
--- Waarom grijpt de NVWA dan na de Salmonellazalmdoden van Foppen nog steeds niet in?
"Volgens deskundigen is dit soort vervuiling een zware overtreding. 'De gevolgen kunnen enorm zijn. Eén keer poep op kip, dat kan, maar als er een boeterapport moet worden opgemaakt omdat het vaak gebeurt..."
Niet verwonderlijk dat nog steeds tussen de 25 en 75% van het kippenvlees besmet is met poepbacteriën als ESBL. Zoals Schippers antwoordde op Kamervragen, overlijden er elk jaar tientallen mensen, alleen al door bloedvergiftiging met de multiresistente poepbacterie E. Coli.
Professor Mevius is zeer stellig: we krijgen die ESBL van kip.
Mevius schat voor 1/3, het RIVM voor 1/5 van de humane besmettingen.
Het lijkt me de hoogste tijd dat supers eindelijk ook een keer transparant worden over de cijfers qua bacteriële besmetting van hun kip. Bij welke slachters betrekken ze hun kip?
-- Is 25% of 75% van uw "Nieuwe AH-kip" nog steeds besmet met ESBL, mevrouw Simone Hertzberger ? En hoe zit dat met uw Standaard Jumbokip, @EdvandeWeerd?
Is het dan écht zo dat besmette kip ZES jaar na de eerste gedocumenteerde dode door ESBL-kip, nog steeds zo weinig prioriteit bij u heeft omdat mensen tóch niet acuut ziek worden en overlijden, zoals met de Salmonellazalm van Foppen? Terwijl Schippers VIJF jaar geleden op Kamervragen ook al antwoordde, dat er nota bene TIENMAAL ZO VEEL mensen overlijden aan ESBL-kip:
elk jaar 37 doden, alleen al door bloedvergiftiging met multiresistente poepbacteriën?
"In Nederland wordt geschat dat jaarlijks 7 mensen sterven als gevolg van een bloedvergiftiging door MRSA en 37 mensen sterven als gevolg van een bloedvergiftiging door ESBL producerende E. coli."
P.S.: ... en wanneer neemt u eindelijk antibioticavrije kip op in uw assortiment?
P.P.S.: Waarom dit toch vrij schokkende bericht niet als separaat item op Foodlog?
Drie jaar terug bracht Foodlog nog meerdere items over het poepvlees bij Vion. Terwijl er dus ook
factoren meer mensen overlijden aan de ESBL op poepkip dan aan de MRSA op poepvarkens.
Foodlog sprak n.a.v. het Q-koortsdrama over "dood door schuld".
Hoe zou Foodlog dit willen betitelen?
Aldi komt in de VS met een lijn antibioticavrije producten.
De "Never Any!" lijn omvat kip- kalkoen- en varkensproducten.
Nog onbekend is of Aldi ook in Europa met antibioticavrije producten gaat komen.
Inmiddels heeft in GB Karro een label voor antibioticavrij varkensvlees gedeponeerd.