Betere technologie
Hoekstra wil met zijn statistieken mensen bewust maken. Hij zegt: “Als we weten hoeveel water een product kost, dan krijgen we een idee van wat redelijk is. Veel producten kunnen makkelijk tweemaal zo waterefficiënt gemaakt worden als we maar betere technologie zouden gebruiken in de verschillende stappen van de aanbodsketen."
Koffie en thee te dol
De verrassingen? Kikkererwten, die door velen worden beschouwd als uitstekende vleesvervangers, verbruiken nagenoeg evenveel water als kip. Noten blijken waterverslinders. Cashewnotenzijn op dit moment geen haar beter voor ons water dan de waterverslinder die een biefstuk is. Niettemin denken we dat ze duurzamer zijn. De minst schadelijke noten zijn walnoten. Koffie en thee zijn helemaal te dol. Kijk even op weather.com naar 59 prachtige foto's met de waterfootprint van 59 dagelijkse producten. Daar ontdek je ook de waterfootprint van olijfolie. Plantaardig, maar nogal hoog. Een geit is er niets bij.
De statistieken zijn inderdaad even leerzaam als confronterend.
Fotocredits: geit, wheater.com
even iets rechtzetten: Hoekstra heeft het niet zozeer over drinkwater/kraanwater, als over water, nodig voor plantaardige en dierlijke produktie, zoals in- Green, Blue & Grey Water for FarmAnimals & Animal Products, 2010, ook samen met Mekkonen. De behoefte aan kraanwater valt in het niet vergeleken die bij irrigatiewater en regenwater. De vraag wel of niet irrigeren is een economische, nog altijd wordt wereldwijd niet meer dan 15% van gewassen geirrigeerd, ook al zou dat opbrengstverhogend werken, graan (behalve rijst dan), soja en gras worden zelden bewaterd, zelfs als het weinig regent zoals in Australie, dat heet daar dan dry farming, heel lage oogsten van 2 a 3 ton, maar levert wel het graan tegen de scherpste prijs op voor de werldhandel (o.a. 50% van het Egyptische broodgraan,de import dan, de Nijl zou dat niet eens aankunnen). En, Dick, de beste Portugese en Franse wijn mag niet eens geirrigeerd worden, hoe meer water, hoe meer druiven, hoe minder de wijnkwaliteit, al heeft die wijn dan wel weer veel bodemwater per liter gekost, voor wat hoort wat. Irrigatie staat op slechte voet met de pure terroir expressie, water bij de wijn is niet best, maar extra water mag dus ook al niet op de wijngaard ( bij slobberwijnen minder kritisch).