In het noordelijkste puntje van Groenland hebben Deense en Amerikaanse wetenschappers tot hun stomme verbazing een nog onbekende, 31 kilometer brede meteoorkrater gevonden onder het ijs. Bewijs voor een gigantische inslag in de steentijd, met een kracht van zo’n 5 miljoen Hiroshima-atoombommen tegelijk. Met die woorden leidt de Volkskrant een publicatie in Science in.

De krant schrijft verder: De dreun zal enorme gevolgen hebben gehad, aldus teamlid John Paden van de Universiteit van Kansas in een toelichting. Denk aan een gat van 7 kilometer diep, waarbij ongeveer één Krakatau-vulkaan aan gesteente op slag smolt of verdampte. ‘Er moet puin hoog de dampkring in zijn geslingerd, wat het klimaat beïnvloed zal hebben’, schetst Paden. Ook zal er veel ijs zijn gesmolten, met als gevolg een tsunami van zoetwater die de oceaanstroming zal hebben verstoord.

Niettemin behoort het nu pas ontdekte gat tot de recente geschiedenis van onze soort en moet de inslag - als de datering klopt - een sterk verstorend effect op het leven op aarde hebben gehad.
Bron: ScienceMag - A large impact crater beneath Hiawatha Glacier in northwest Greenland