Het is een gemakkelijke vorm van zwendel, zeggen kenners. Chinezen en Taiwanezen willen graag goede sier maken met exclusieve en bijzondere wijnen van beroemde Franse chateaus. Een beetje slimme bedrieger weet daar wel wat op: gewoon goedkope slobberwijnen uit Spanje of Chili netjes in flessen doen, van een fraai etiket voorzien en in een mooi kistje stoppen. Recent nam de politie van Taiwan nog een partij van 30.000 flessen in beslag. De betrokken importeur zou sinds 2010 440.000 aldus genepte lessen hebben verkocht. Nettowinst, naar schatting: 2,8 miljoen euro.

Meer flessen geïmporteerd dan gebotteld
Ook in China gaat het vaak mis. Er worden bijvoorbeeld in totaal meer flessen van een dure wijnen verkocht (in de NRC noemt Pieter van Os de 1982 Château Lafite Rothschild als voorbeeld) dan er ooit van zijn gemaakt. Maar oplichters blijken slechts in uitzonderlijke gevallen te worden opgepakt. De bedrogen kopers houden zich namelijk liever stil. Door te laten weten dat ze nepwijn in hun kelders hebben, staan ze immers voor schut.

Door te laten weten dat ze nepwijn in hun kelders hebben, staan ze immers voor schut
De zaak William Koch
Daarom komt wijnvervalsing maar zelden in de publiciteit. Dat betekent niet dat het maar weinig voorkomt. Tien jaar geleden deed de Amerikaanse miljardair William Koch een geruchtmakende aangifte, schrijft Van Os. Hij had voor een half miljoen dollar vier flessen Bordeaux uit 1787 gekocht, die nog aan president Thomas Jefferson zouden hebben toebehoord. Het bleek om een vervalsing te gaan. Koch rook nog meer onraad. 'Met een kritische blik en een dozijn kenners ging hij vervolgens door zijn wijnkelder, met daarin zo’n 43.000 flessen. Hij stuurde 211 verdachte exemplaren naar de Universiteit van Bordeaux, waar een natuurkundige gespecialiseerd in radioactiviteit (ene Philippe Hubert) het glas van de flessen bestudeerde met een peperdure deeltjesversneller. Alle 211 bleken cesium-137 te bevatten, wat betekent dat de flessen van na de atoombom op Hiroshima zijn. De etiketten gaven jaartallen ver voor 1945.'

In dit geval werd de vervalser in zijn kraag gegrepen en ging hij voor tien jaar de gevangenis in. Opvallend was dat ondanks de openheid rondom de zaak en zelfs een oproep daartoe, er zich geen andere gedupeerden meldden.

Bedrogen wijnliefhebbers zullen waarschijnlijk hun nepwijnen liever in stilte zelf opdrinken. Over hoofdpijnwijn gesproken: die kunnen vervalsers er dus rustig voor gebruiken. Geen haan die er naar kraait.

Fotocredits: 'Chateau Lafite Rothschild Stairway', BillBl