In de Ondertussen van zaterdag 14 december en zondag 15 december vallen mij deze berichten op:vallen mij deze berichten op:

- COP25, de 2019-versie van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid onder Chileens voorzitterschap, is teleurstellend afgesloten. Er is geen overstemming bereikt over een handelssysteem in verminderde CO2-emissies tussen landen die voor- en achterlopen op hun doelstellingen. Er is al helemaal geen gedachte gevormd over hoe om te gaan met de verwachting dat ondanks de afspraken van 'Parijs' (COP21) de temperatuur op aarde aanmerkelijk hoger zal uitvallen dan de wereld toen nog wilde. Er is slechts een goede intentie afgesproken voor volgend jaar. Na twee weken trekken en duwen konden de landen van de VN nog net instemmen met de voor iedereen geldende uitspraak dat ze hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar nog zoveel mogelijk zullen proberen 'aan te scherpen' (Volkskrant). Gisteravond had EU-delegatieleider Bas Eickhout nog wat hoop, hoewel hij al liet doorschemeren dat er misschien niets uit zou komen. De VS - historisch gezien de grootste CO2-vervuiler - lijkt de belangrijkste kwaaie genius in het spel die de medewerking van China en Brazilië aan een iets ambitieuzer slot hebben geblokkeerd.
- Greta Thunberg hield COP25 al voor het teleurstellende einde voor gezien. Ze nam de trein naar huis. Op een tweet zie je haar op de grond zitten. Er zou geen plekje meer zijn geweest. Deutsche Bahn reageerde gepikeerd: je kon juist wel Eerste Klas reizen. Ja maar, zei Greta, die trein was uitgevallen en ik red mezelf wel. Duitsers reageerden: het gebeurt vaak dat je moet staan omdat er te weinig treinen zijn. Greta vrolijk: goed dat er zoveel vraag naar de trein is! (Bild)
- Hanno Pijl, behandelend diabetoloog en hoogleraar in Leiden, ziet de een na de andere arts omvallen (Trouw). Dat formuleert hij zo: "Goede gezondheid draait niet alleen om voeding, ook om bewegen, genoeg slaap en minder stress. Ik zie om mij heen de ene na de andere arts omvallen, studenten kampen met burn-outs en één miljoen Nederlanders zitten aan de antidepressiva. Hoe kan onze premier dan zeggen dat we in een gelukkig land leven? Een gezond land is een gelukkig land, en dat is niet de samenleving waarin we nu leven. Ik snap niet dat Mark Rutte dáár niet onrustig van wordt."

Na de verkiezingsstress en de onrust rond de seksende en in ongenade gevallen Prins Andrew zijn de Britten hard toe aan vrolijk nieuws. De één-jarige Louis blijkt een fervent fan van de Britse kookcoryfee Mary Berry (AD). Hoe we dat weten? De Britse royals zetten een charme-offensief in en kookten samen met Berry Kerstmishapjes. Het kwam uitgebreid in de krant en op de tv (DailyMail). De Fransen hoeven zich geen zorgen te maken dat zij hun kerstboodschappen niet gedaan krijgen: de grootste Franse vakbond gaat niet staken met kerst. Pas in januari begint het feest weer, als de regering de pensioenplannen niet aanpast (Algemeen Dagblad).

Teleurgesteld over het klimaatakkoord? Doe er wat aan door minder te emailen. Internetdiensten maken 2% van de ­totale uitstoot van koolstofdioxide uit. Als alle Britten elke dag één onnodig (bedank)mailtje minder zouden versturen, scheelt dat jaarlijks 16.433 ton CO2-uitstoot, "gelijk aan ruim 80.000 passagiers die van Heathrow naar Madrid vliegen", berekende het Britse energiebedrijf OVO (Trouw). De milieubelasting van het emailverkeer hangt, los van de stroom die nodig is voor pc of telefoon, samen de opslag van al die data in datacentra die weer allemaal gekoeld moeten worden.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!