© Foodlog 2005 - 2024
Nieuwe Kamervragen nodig over ‘duurzame’ catering
Marianne Thieme stelde enige tijd geleden Kamervragen naar aanleiding van ons bericht over Ik Kies Bewust dat een handig middel zou zijn voor cateraars om lekker duurzaam te neppen. Een appel en een peer zijn altijd 'bewust', dus zit je als cateraar voor een appel en een ei op de eerste duurzame rij. Bespoten of onbespoten, want dat maakt volgens de handig afgesproken normen geen fluit uit. Flagrante nep is gewoon legaal. Dat zeiden we zo, een beetje om het aan te zetten en om de dames en heren onderhandelaars over wat duurzaam mag heten wakker te schudden: Ik Kies Bewust kan geen enkele aanspraak maken op duurzaamheid. Met de normen blijkt sowieso gesjoemeld te worden. Dat krijg je in een onderhandelingscultuur waarin de overheid zijn verantwoordelijkheid niet meer neemt en de boel overlaat aan het maatschappelijke middenveld. Zo bleek onder meer overduidelijk dat de cateraars zo handig hadden onderhandeld met een kennelijk slapende overheid dat 1 ster van de Dierenbescherming net zo goed is als 3. Dat is absurd.
Het lijkt erop dat de absurditeit gewoon doorgaat. Nu zelfs met de chique Raad van Accreditatie aan boord. Mogen we misschien even weten of het echt klopt?
Op de website van het blad Shops out of Home valt te lezen:
De contractcatering is de eerste branche die controleer- en meetbaar duurzaam werkt. Dit is te danken aan het door de Raad van Accreditatie (RvA) accrediteren van de processen voor het werken met zelfbereide biologische- en Ik Kies Bewust-producten.De acceptatie van de RvA betreft de modules B en C van het in 2009 geaccepteerde Certificatieschema Contractcatering van de Stichting Cercat. Dit is een schema dat is gebaseerd op ISO 9001 met een verbijzondering op de branche. Module B gaat over hoe de processen moeten zijn ingericht rond het werken met biologische producten. Module C doet hetzelfde maar dan rond producten met het Ik Kies Bewust-logo. “Verduurzaming zit nu nog steviger verankert in het DNA van de contractcatering. Samen met opdrachtgevers, leveranciers en partijen als het Ministerie van LNV en de Stichting Ik Kies Bewust is de contractcatering nu koploper in werken met duurzame producten en processen”, aldus de koepelorganisatie Veneca in een reactie.
Mooi punt Dick, de sociale media faciliteren mogelijkheden tot verandering door de directheid en snelheid van organisatie. De roep om transparantie wordt al luider, maar is nog steeds niet hoorbaar genoeg. Een minirevolutie binnen de voedselketen is dan misschien wel mogelijk. Hoewel....we moeten als consument onze stem ook laten gelden met onze portemonnee en dat blijft nog wel eens achterwege.
Willem, de 40% bio is achterhaald binnen agentschapnl, daar gaat het juist om. Je hoeft als cateraar alleen je factuur te verhogen en 'lunch' te vervangen door 'duurzame lunch'. Vreemd. Oorzaak van deze crommunicatie is mijns inziens de omvang van het begrip duurzaamheid. Zelfs wanneer je het voortschrijdend inzicht in de materie buiten beschouwing laat, zitten er 15 of 20 separate onderdelen in 'duurzaam' die sowieso niet met één label te vangen zijn. Hoeft ook niet, als we maar ophouden duurzaam als kapstok te gebruiken. Elke product zijn eigen verhaal, ook waar het duurzaam is of niet.