Zou het helpen?
Dinsdag stemde het Europarlement over nieuwe wetgeving op het gebied van voedingsstoffen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is optimistisch. Het voorstel pleit voor het beperken van aroma‚s in voedsel, het aan banden leggen van schadelijke voedingsstoffen en het verduidelijken van etiketten op producten.
Het huidige, grootschalige gebruik van aroma‚s is volgens GroenLinks ongewenst. Aroma‚s kunnen tot wel 90% verantwoordelijk zijn voor de smaak van een product. Normaal beoordelen we door te ruiken, te proeven en te kijken wat er in een product zit en of we het willen eten. Grootschalig gebruik van kunstmatige aroma‚s zorgt ervoor dat een goede afweging door consumenten vrijwel onmogelijk wordt.
Buitenweg: ‘Het massale gebruik van kunstmatige aroma‚s is misleidend voor consumenten. Door de aroma‚s denken we dat een product bepaalde ingrediënten bevat die er vaak helemaal niet echt inzitten. Niemand zou fastfood eten als deze ongezonde vetmakers geen aroma‚s zouden bevatten. Ook worden er vaak bewust eetlustopwekkers aan producten toegevoegd, zoals in chips. Dat zijn van die stofjes die ervoor zorgen dat je na één chipje niet kunt stoppen, maar de hele zak leeg eet’.
Vorig jaar pleitte Buitenweg al voor het aan banden leggen van het massale gebruik van aroma‚s. Toen debatteerde het Europees Parlement namelijk in de eerste lezing over deze voorstellen. Nu ligt er een compromis op tafel waarin staat dat aroma‚s niet mogen misleiden en dat het gebruik ervan in het voordeel van de consument moet zijn. Volgens Buitenweg is het grote winst voor de volksgezondheid als dit voorstel een meerderheid krijgt.
Ook pleit GroenLinks voor een verbod op stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, zoals bepaalde kleurstoffen met negatieve bijwerkingen. Het voorstel dat daarvoor moet zorgen, lijkt op een meerderheid van het Europees Parlement te kunnen rekenen. Daarnaast moeten de etiketten op producten zo duidelijk mogelijk zijn.
Buitenweg is schaduwrapporteur op de nieuwe richtlijn over voedseletikettering: ‘Het is belangrijk dat consumenten over voldoende informatie beschikken om een afgewogen keuze te maken. Ze moeten bovendien vooraf op de risico‚s van een product gewezen worden. Stoffen die echt schadelijk zijn voor mensen moet je helemaal niet toestaan. De bescherming van de volksgezondheid is altijd belangrijker dan economische belangen’.
bron: culinair.net
-Glutaminezuur en glutamaten zijn smaakversterkers met de speciale umami smaak. Ze versterken de smaak in veel producten, waardoor veel minder zout nodig is. bron; Food-Info.net>
Wat zout wel en niet doet weten we inmiddels. Vervangen we alle zout met bijv. glutamaten, krijgen we daar veel meer van binnen dan nu het geval is. Of en welke gevolgen dat kan hebben weten we eenvoudig weg (nog) niet.
-Het verhoogt de smaak van het voedsel en zorgt voor een meer weelderige smaak. Food-Info.net>
Dan eet je er wel degelijk meer van. Maar dat geldt ook voor zout; Patat zonder zout smaakt nergens naar. Brood trouwens ook niet.
-Hoe lang gaat mevrouw Buitenweg ons geduld nog op de proef stellen met dit soort onzin?
Mevrouw Buitenweg zou stoppen als europarlementariër, dus dat is in ieder geval een zorg minder.