De regeling liep een paar jaar vertraging op, maar wordt per eind 2015 in de VS verplicht. Vanaf dat moment wordt ook het vermelden van de calorieën op menus van restaurantformules.Dat heeft heel wat voeten in de aarde.

Het is de bedoeling dat het vermelden van calorieën op voedingswaren, dranken en alcohol mensen helpt gezondere - minder energierijke - keuzes te maken als ze buiten de deur iets te eten halen. Dat doen Amerikanen immers voor een derde van de calorieën die ze binnenkrijgen, schrijft Fooducate.com.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kondigde vorige week aan hoe de regeling er uit gaat zien. De regeling gaat verder en is strenger dan werd verwacht.

De nieuwe regels in een notendop
1. Iedere restaurantketen met meer dan 20 vestigingen moet de calorieën van zijn gerechten vermelden, in goed leesbare letters
2. De regels gelden voor echte eetgelegenheden, fastfoodketens, bakkers, koffieshops maar ook drive-trhoughs
3. Op alle menus moet de algemene opmerking staan: "2000 calorieën per dag is een algemeen voedingsadvies, maar caloriebehoeftes variëren"
4. Voor meneem-eten in supermarkten of afhaalgelegenheden is de calorie-vermelding ook verplicht. Denk aan een salade- of snackbar
5. Afhaal- en bezorgeten is niet van de regeling uitgezonderd
6. Bij alcoholische dranken op het menu moet ook de calorie-inhoud vermeld worden - dat was een verrassing, of tegenvaller, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt. Maar op de flessen achter de bar hoeven dan weer geen calorieën vermeld te worden.
7. Ook bioscopen moeten de hoeveelheden calorieën van hun popcorn en frisdranken vermelden
8. Op snoep- en frisautomaten moet op een zichtbare manier aangegeven worden hoeveel calorieën iets bevat - zodanig dat je dat vóór een eventuele aankoop kunt zien. Die regel hoeft echter pas over 2 jaar overal doorgevoerd te zijn
9. Er geldt wél een uitzondering voor het eten en drinken dat je in vliegtuigen en treinen geserveerd krijgt, en dat in food trucks bereid wordt
10. Tenslotte moeten alle menus melding maken van de mogelijkheid om gedetailleerde voedingsinformatie op te vragen, zoals de hoeveelheden koolhydraten, suikers, zout, verzadigde vetten etc. Een ingrediëntendeclaratie is niet verplicht.

'In de praktijk zien of het werkt'
Belangengroeperingen en branche-organisaties verdiepen zich op dit moment in de nieuwe voorschriften en de consequenties die ze gaan hebben. Naar verwachting is het laatste woord nog niet gevallen. De New York Times schrijft dat New York in 2006 de calorievermelding verplicht stelde en daarmee een soort 'natuurlijk experiment' creëerde. In de loop der tijd is het New Yorkse voorbeeld door verschillende staten en steden gevolgd, waardoor er nu in 18 verschillende regelgevingen zijn. Reden te meer om tot een VS-breed, federaal afsprakenpakket te komen. Hoewel er aan de regels grote opvoedkundige waarde wordt toegekend om mensen gezondere keuzes te laten maken, is het daadwerkelijke effect op obesitas en gezondheid nog altijd een open vraag. Een onderzoek uit 2008 bij Starbucks liet zien dat klanten 6% minder calorierijke producten kochten nadat Starbucks de caloriewaarden begon te vermelden. Andere onderzoeken vonden geen effect. "Je hebt meer tijd nodig daar in de echte wereld om te zien of dit werkt", zegt Kelly Brownell, hoogleraar public policy aan Duke University, in The New York Times.


Fotocredits: Live4Soccer (L4S)