Er is vier jaar aan de de 'schroefkruk' gewerkt door flessenfabrikant O-I en kurkenfabrikant Amorim. Deze week maakten beide bedrijven bekend dat ze een kurk met ingeperste schroefdraad hebben ontwikkeld. Hij is bedoeld voor een nieuwe fles die ook een schroefdraad in de hals heeft. Het ding heet Helix. Je hebt geen kurkentrekker meer nodig om de fles te ontkurken en kunt zelfs een niet helemaal lege fles eenvoudig met de schroefkurk weer dichten.

Een normale kurk sluit de fles goed af doordat de holle ruimtes die in natuurlijke kurk voorkomen gevuld raken met wijn uit de fles, waardoor de kurk uitzet en de flessenhals stevig afsluit. De schroefkurk bestaat uit geperste kurkkorrels, waar minder open ruimtes in zitten en die minder uitzetruimte biedt. Dat zou dus tot problemen kunnen leiden, maar het blijkt dat door de schroefdraden in fles en kurk een minstens zo goede afsluiting ontstaat.

Waarom duurde het dan zo lang voor de Helix uitontwikkeld was? Omdat de fabrikanten in ieder geval even moesten testen hoe de wijnen zich op termijn hielden. Na ruim twee jaar wachten bleek er geen verschil te zijn tussen wijn onder de kurk, dop of schroefkurk. Naar verwachting gaat het nog twee jaar duren voor de eerste wijnen met schroefkurken in de schappen te vinden zullen zijn. Houdt die kurkentrekker dus nog maar even bij de hand.

Bron: GIZMODO
Fotocredits: Helix cork and bottle, Gizmag