Nederlanders betalen voor een pakket aan voedings-en genotmiddelen en non-alcoholische dranken 12% minder dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. Vooral zuivelproducten als melk, kaas en eieren zijn hier goedkoop. Alleen de prijs van vlees ligt boven het Europese gemiddelde.
Van de 'westerse' EU-landen is Nederland veruit het goekoopst. De burgers in de niet -EU landen IJsland, Noorwegen en Zwitserland zijn met respectievelijk 64, 58, en 42% hogere prijzen verreweg het duurst. Van de EU-Landen is Denemarken het duurst. De Deense consument betaalt 42% meer dan het EU-gemiddelde.
De prijzen liggen het laagst in de voormalige oostblok landen, met Bulgarije als goedkoopste met een prijsniveau dat 44% onder het EU-gemiddelde ligt.
bron: Eurostat.
Ik kom net terug van vakantie in Duitsland. Pak koekjes gekocht bij de lokale super met niet meer dan 7 ingredienten. Enige E-nummer was citroenzuur, enige vet was botervet.
Naar de slager, die zelf slacht en zelf varkens uitzoekt bij lokale boeren, 2 1/2 ons zelfgemaakte ham: 2,99 euro. Je merkte acuut dat er geen water in gedaan was.
Het kan allemaal best wel, hoor.