De Nederlandse Bank berekende dat een steeds groter deel van wat in Nederland wordt verdiend niet meer in de vorm van vrij besteedbare middelen voor consumenten vrij komt.

De Bank stelt dat de groei van de beschikbare inkomens de afgelopen 20 jaar onder die van de economische groei is gebleven. De meerinkomsten worden besteed aan collectieve zorguitgaven, toekomstige pensioenverplichtingen en maken bedrijven rijker.

Gecorrigeerd voor inflatie en bevolkingsgroei is er nauwelijks verschil tussen het beschikbare inkomen van huishoudens in 2012 en dat in 1997. Dat betekent dat de gemiddelde koopkracht van particulieren de afgelopen 15 jaar heeft stilgestaan. Dat meldt BNR.

Het FD meldde eerder deze week al dat het aantal financieel zorgelijke gezinnen in Nederland verrassend hoog is. Niettemin roept het kabinet de burger op meer te besteden. Dat kan alleen door de prijzen te verlagen door productieverhoging. In dat geval zullen steeds minder bedrijven steeds meer gaan maken, zodat het leven goedkoper wordt als gevolg van grote, kostendrukkende volumina.

Je zou er bijna van gaan denken dat deze analyses aantonen waarom de prijzen in Nederland voor zowel voedsel als duurzame consumptiegoederen lager liggen dan in omringende landen.