Het is één van de resultaten van de Nederlandse handelsmissie in het Aziatische land.

'Vraag naar hoogwaardig en veilig product'
Vanaf 2016 ligt er een keur aan gewone-, punt- en snoeppaprika's in Chinese de supermarktschappen, aldus de Rijksoverheid. Volgens Dijksma is Nederland een van de eerste landen die er straks paprika's levert.

"China is de grootste paprikaproducent ter wereld en een agrarische grootmacht. Maar de vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt en dan kijkt ook China naar Nederland met z'n innovatieve en duurzame kassen." Dat het weinig duurzaam is om kwetsbare vruchtgroenten over lange afstanden te vervoeren lijkt de duurzaamheid van onze kassen niet in de weg te staan.

Selectie van Nederlandse kwekerijen
Vooraslnog zijn 7 Nederlandse kwekerijen geselecteerd die paprika's naar China mogen exporteren. De komende periode gaan Nederlandse exporteurs de paprikamarkt verder ontwikkelen. Daarnaast moeten ze een netwerk opbouwen van (potentiële) afnemers. Volgend jaar kan een eerste geselecteerde oogst naar China.

Sterke ontwikkeling
Net als bij de export van paprika's naar Japan, kan de handel met China zich volgens de overheid zich sterk ontwikkelen: van een paar miljoen euro in de eerste jaren tot enkele tientallen miljoenen euro's op de langere termijn. Binnen 5 jaar naar zo'n 15 miljoen euro.

Russische boycot
Deze overeenkomst voor een nieuwe afzetmarkt komt op een goed moment. De Chinese markt is een welkom alternatief voor Rusland dat de grenzen sloot voor groenten en fruit uit Europa. Net als de varkensmarkt, kampt de Nederlandse kasteelt met een overaanbod dat kan weglopen via de Chinese markt.

Fotocredits: Dorine Ruter