Foodlogredactie, ik vermoed dat u er, zo min als ik, geen reet van snapt. Garnalen zijn duurder dan eerder in Belgie. Is dat nou de schuld van Nederlandse vissers of van Belgische vissers die maar weinig kunnen vangen omdat ze niet een heel etmaal op zee kunnen blijven?
Ik sta, als het moet, op de bres voor Belgische vissers, maar dit gejengel hoor je tot voorbij Boulogne sur Mer: Nederlandse vissers doen het beter, dus deugen ze niet.
Wat Belse vislui zouden kunnen doen: garnalen van het vlakke zand verwaarden. Voor de kust van Zeeland tot Duinkerken ligt schoon zand. Garnalen daarvandaan zijn volgens kenners nog beduidend lekkerder dat de grijze garnalen van hogerop waar het wat modderiger is. Is dat werkelijk zo, dan zou je dat, Belg met fijne smaak, toch in de viswinkel royaal willen honoreren?
Ik hoop dat Hans Pollemans er wat over weet en zegt.
Correct Wouter, want het is - schreef De Tijd (het Belgische FD) achter de paywall - een mysterie. De vraag is waarom garnalen in België zo goedkoop waren, cq. waarom de onze zo duur zijn. Om dat te weten, moet je in de handel zitten of er heel goede contacten hebben die willen uitleggen hoe de stromen lopen.
Wij gaven het nieuws zoals het feitelijk wordt gebracht: visdetaillisten zeggen dat het komt omdat er minder aanvoer is van Belgische vissers (zie het VRT-journaal dat je kunt nakijken in de bron).