Nederlands rund- en kalfsvlees mag de Amerikaanse markt op. Dat mocht de afgelopen 16 jaar niet. De VS sloten na de BSE-crisis hun grenzen voor al het rundvlees uit de EU. In 2014 zette het land de deur weer op een kier, op voorwaarde van strenge controles. Nederland is het derde land binnen de EU dat rund- en kalfsvlees naar de VS mag exporteren, naast Ierland en Litouwen.

In 2014 en 2015 heeft de VS audits uitgevoerd op het Nederlandse toezichtssysteem op de rundvleesproductie. "Dat Nederland nu markttoegang heeft verworven, is te danken aan het systeem van keuring en toezicht door de NVWA, dat internationaal bekend staat als degelijk en betrouwbaar", schrijft EZ. Of die trotse claim van EZ op de kwaliteit van zijn voedselpolitie helemaal terecht is, is maar de vraag. Amerikaanse overheidsfunctionarissen zijn óók nadrukkelijk onder de indruk van de kwaliteitsborging binnen de Nederlandse kalverintegraties.

De markttoegang ontsluit een exportpotentieel van €80 miljoen, ofwel 10.000 ton rund- en kalfsvlees. Het Nederlandse vlees, vooral de 'luxe delen', zal zijn weg gaan vinden naar "exclusieve restaurants met een Europese keuken".

"We vieren dit als een doorbraak", zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Het is vooral interessant voor onze producenten van kalfsvlees. Van ons kalfsvlees gaat 90 procent de grens over. Anders dan Zuid-Europeanen zijn Nederlanders niet echt vertrouwd met kalfsvlees. En dat geldt ook voor de Amerikanen. Je zult die markt echt moeten ontwikkelen."
Bron: de Volkskrant - Na zestien jaar weer Nederlands rundvlees naar VS | Economie | de Volkskrant