Macaroni en chili con carne zijn typisch Hollandse gerechten. Dat dénkt althans één op de tien Nederlanders.Consumenten weten niet meer wat de herkomst is van bepaalde gerechten. Dit komt volgens fabrikant Knorr - die onderzoek heeft laten uitvoeren naar internationale gerechten - , omdat ‘wereldgerechten’ helemaal zijn ingeburgerd.
Zo denken veel Nederlanders dat beef teriyaki Grieks is (moet zijn: Japans) en risotto Aziatisch (moet zijn: Italiaans).
Bijna tachtig procent van de Nederlanders eet tegenwoordig vaker internationaal dan vroeger als kind. Zestigplussers zijn meestal nog gehecht aan de vertrouwde maaltijd met aardappels, vlees en groenten.Jongeren onder de 30 verkiezen steeds vaker een buitenlands gerecht boven de Hollandse maaltijd. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) onder de 50 jaar beschouwt pasta- en rijstmaaltijden als dagelijkse kost.
bron: EVMI
Robin, 'Hollandse'keuken maakte in de tijd van die prachtige schilderijen gewoon deel uit van de 'Europese' culinaire traditie. Dankzij de komst van de Italiaanse handelshuizen naar Brugge, Gent, Antwerpen in de eeuwen daarvoor leerden we hier het goede eten ook waarderen ;-). Vandaar dat zere been.... gewoon een beetje een stokpaardje.