Prijsstijgingen
Twee derde van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over de prijsstijgingen en meent de inflatie duidelijk in de portemonnee te merken. Mochten de prijsstijgingen de komende tijd toenemen,
bron: distrifood
steven,
vrg : wie gaan er minder uit eten ?
antw: zij die trendy lifestyle in moeten leveren. dat gaat stap voor stap;
eerst restaurants, dan weekends, dan vakanties, dan kleding..
maar zonder trendy lifestyle blijft uw restaurantbudget langer onaangetast.
denk je niet ?
maar ik was teveel hier te laatste dagen. wat rustiger aan doen
Marieke, wat een opluchting (naja). Ik doelde op "Lizet, kwam die eetcultuur niet met de Vlamingen mee, die vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar het Noorden trokken?" Mar laat ons gewoon eens tot de topic zelf kopen: "WIE GAAT ER MINDER UIT ETEN? En heeft dat echt met koopkracht te maken?"
Steven, ge hebt niets ontketend.
de trigger was dit:
"In het interbellum was het bonton om een Duitse dienstmaagd te hebben, daar zijn hele boeken over volgeschreven, Marieke. Jouw Vlaamse interpretatie van de Nederlandse geschiedenis is lek als een vergiet. De Vlaamse cultuur is eigenlijk die van de Italiaanse handelshuizen, dus niets oorspronkelijks aan"
die dienstmaagd hebben we al geriposteerd, maar nooit geweten dat de waardering voor de gutbürgerliche Küchen en cultuur in de vooroorlogsjaren zo groot was..
ten aanzien van vlaanderen maakt de culinair-historica een vergissing. een vlaamse interpretatie van de nederlandse geschiedenis is niet relevant. formeel begint de ‘nederlandse’ geschiedenis in 1830. het gaat om de geschiedenis der zuidelijke & noordelijke nederlanden, waar de machtsfactor en de handelsbelangen in de middeleeuwen in de zuidelijke nederlanden lagen. de eerste contacten vlaanderen/italië spelen zich af op jaarmarkten in de champagne. later verplaatsen die zich (handelshuizen uit genua en venetië) naar brugge. de italianen (laken) speelden een kleinere rol ten tijde van de hanze-handel (1200-1300) dan de hanzesteden. het belang van het laken loopt in de 14e eeuw terug. de werkelijke bloei van Italië (renaissance) vangt pas aan begin 15e eeuw (medici). dan is de bloei van vlaanderen als europees handelscentrum al voorbij. na de verzanding van het zwin en het verdwijnen van brugge als centrale stapelplaats verplaatsen de handels activiteiten in de zuidelijke nederlanden zich naar antwerpen, dat midden 15e eeuw groeit en halverwege de 16e eeuw al 100.000 inwoners telt. amsterdam telt dan ca. 20.000 inwoners. antwerpen is dan een van de toonaangevende europese handelssteden, waar veel calvinisten en protestanten woonden. de handelscontacten waren niet specifiek italiaans, maar europees. en die stad vluchtte na de val richting noord, waarna de bloeitijd van de noordelijke nederlanden aanvangt.
de renaissance bezwangerde heel europa en niet specifiek vlaanderen.
niets met foodlog te maken, wel met haar adagio van verificatie
over & out
Haha, die Marieke, over het heikele punt stapt ze heen: dat de Italiaanse handelshuizen de culinaire cultuur van Vlaanderen en dus indirect van Nederland hebben bepaald. Nee, ik ontken de uitwijkelingen en hun bijdrage aan het grootgroeien van de Nederlanden niet, maar... overdrijf toch eens niet zo. Er werd heel wat afgereisd, al vóór de volksverhuizing, maar om ons hier te beroepen op de keuken van de Longobarden, Franken, Kelten?
En die Duitse dienstmeisjes waren beslist geen vluchtelingen, ze kookten de sterren van de hemel, als ik mijn vader mocht geloven, dat had niets met zuinigheid te maken, wel met waardering voor de Duitse cultuur. Ik ken persoonlijk verschillende Brabantse meisjes die op een kasteel in België kookten, met de kookboeken in de koffer met de bus de grens over. Zitten nu in een bejaardentehuis in Eindhoven. Dus houd nou eens op met dat onderbuikchauvinisme. En laat de joden erbuiten (ook al zo'n populistische truc), mijn familie is deshalve wat beperkt in omvang.
Dat is het leuke en verrassende van Foodlog. De zijpaden die soms ingeslagen worden, het thema van de Nederlander die minder buiten de deur gaat eten, kwam niet eens ter sprake.
Aiai, wat heb ik hier weer ontketend? En zeggen dat ik hier op 50 meter zit van het standbeeld van Hendrik Van Veldeke: "de eerste volkstalige schrijver van de Lage Landen die we bij naam kennen." Zegt Wikipedia.
misschien moet ik ook toegeven dat de spaanse furie in 1576, die er de eerste oorzaak van was dat veel antwerpenaren naar amsterdam en haarlem vluchtten, een vlaams verzinsel is ?
en misschien moet ge ook het haarlems dagblad eens op de vingers tikken, dat -naast zoveel wetenschappelijke publicaties - publiceerde dat in 1625 de helft van de haarlemse bevolking uit gevluchte vlamingen bestond ?
“Ook de algemene geschiedenis wordt wel eens geciteerd als bron van de tegenstellingen tussen Vlaanderen en Nederland. Algemeen kunnen de meeste van die opmerkingen worden teruggebracht tot één bepaald moment in de geschiedenis van de Lage Landen, namelijk de val van Antwerpen in 1585 en de daaropvolgende eerste scheiding der Nederlanden. In volle Reformatie en Contra-Reformatie zorgde de herovering van de Zuidelijke Nederlanden door de Spanjaarden voor een braindrain (leest ge dat, lizet !) van Zuidelijke intellectuelen en handelaars naar het Noorden.
publicatie neerlandistiek.nl
Zelfs uw ‘oude hollandse meester’ Frans Hals is een vlaming. Zoals zoveel hollandse kunstenaars, intellectuelen zakenlieden, toen vlamingen waren.
en wat de duitse dienstmeisjes in het interbellum betreft, lizet, dat had niets te maken met een voorliefde voor la cuisine allemande of poetsen met duitse Gründlichkeit, maar met het opportunisme van de hollanders om duitse vluchtelingen als sloof te gebruiken. zelfs uw koningin wilhelmina verhinderde nog een opvangkamp voor duitse joden achter het loo, waarna de keus op westerbork viel. tot 1938 werden zelfs vluchtenlingen zonder pardon teruggestuurd.
en ik ken persoonlijk diverse vlaamse vrouwen, nu ver in de tachtig, die vanwege hun kookkennis werkten bij het cd in den haag, en de families waarvoor zij werkten nog met naam kunnen noemen.
bovenstaand als reactie en niet als bijdrage
@ Marieke
Knokke, das vanaf hier nog geen 20 km (als ik tenminste per boot vanaf het strand hier ga). Al is het cultuurverschil wel een eind groter denk ik.
In het interbellum was het bonton om een Duitse dienstmaagd te hebben, daar zijn hele boeken over volgeschreven, Marieke. Jouw Vlaamse interpretatie van de Nederlandse geschiedenis is lek als een vergiet. De Vlaamse cultuur is eigenlijk die van de Italiaanse handelshuizen, dus niets oorspronkelijks aan. De Hollandse graven waren veelal trouwens... eh.... gesitueerd in het Belgische land (Egmond, Hoorne). Maar ik vind dat dus allemaal veel te eng-nationalistisch en te veel naar natiestaat rieken in een periode dat daar nog geen sprake van was. Verzinsels uit de Romantiek. Vlaanderen werd door de gecultiveerde Spanjaarden beslist niet hoger ingeschat dan de rest van de Lage Landen. Perceptie van de tijdgenoten, lees er maar eens een biografie van Alva op na.
sorry alkmaar = haarlem
willem@
geboren en opgegroeid in knokke. zo vlaams als maar kan.
lizet@
we discussieerden daar eerder over, de nederlandse 17e eeuwse keuken heeft - voor zover die onder de betere kringen bestond- zijn kleur en smaak te danken aan de vlamingen. zelfs de kennis van (tafellinnen) damast, die in alkmaar en amsterdam bloeide, werd daar geïntroduceerd door de vlamingen. ik ga nog verder.. algemeen wordt onder historici aangenomen dat uw 'gouden eeuw' te danken is aan de antwerpse handelslieden die voor de spaanse druk antwerpen verlieten.
voor die tijd (16e eeuw) werd u land door de duitse roofadel met hun duitse huursoldaten (de oranjes) geteisterd en was holland zompig achtergebleven gebied. ook niet zo vreemd, want in de lage landen domineerde voordien vooral vlaanderen met zijn laken, tapijten en graan en bloeiden steden als sluis, brugge en gent en kortrijk.
en als laatste : in het interbellum (30er jaren vorige eeuw) was het bon ton in den haag onder de notabelen om een vlaamsche kokkin te hebben. meisjes uit vlaanderen konden goed geld verdienen daar. daar zou eigenlijk eens een studie over geschreven mogen worden.
Die piepers zijn wsch met de Franse protestanten mee naar Duitsland gereisd en vervolgens weer terug naar Frankrijk en naar België, die eer komt ons niet toe hoor ;-).
Lizet, je hebt natuurlijk gelijk. Die aardappelen om onze friet van te bakken hebben we inderdaad van op een ander, bijv. :-)
@Steven, nee hoor, al ouder parallel proces, enne.... Vlaanderen bestaat natuurlijk culinair gezien vooral uit de erfenis van Italiaanse handelshuizen en Spaanse erfopvolging en wat Habsburgse hovelingen :-).
Hallo Jacobus, om daar nou direct het woord stuitend voor uit de kast te halen... Aangezien ik reageerde op Dick, was het stuk aan Dick gericht. Misschien had ik in het tweede deel van de reactie mezelf tot Marieke kunnen richten, maar om nou te zeggen dat ik dat doe om haar te beledigen (vandaar jouw kwalificatie stuitend neem ik aan), nee dat is niet de opzet. Ik geef zelfs nog aan dat ik Marieke's bijdragen waardeer.
Lizet, kwam die eetcultuur niet met de Vlamingen mee, die vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar het Noorden trokken?
@Marcel: probeer de Extra en de Hit eens in Duitsland, aangename verrassing!
Uit jarenlange ervaring:
Zo heilig moeten we Belgie ook weer niet verklaren. Je kan er inderdaad prima eten maar ik heb ondertussen voldoende maaltijden geproefd die gewoon middelmatig of pretentieus waren. In Belgie wordt op restaurant eten gewoner gevonden en wordt het metier wel serieuzer genomen en: men heeft er gewoon meer geld voor over.
Zelfde voor de discussie Albert Heyn - Delhaize trouwens. Ik haal om praktische redenen 50% van mijn boodschapen bij de een en 50% bij de ander en neig naar de laatste, maar als ik als straf voor al mijn kwade daden in het leven alleen nog maar bij Appie boodschappen zou mogen doen, dan zou ik dat (zuchtend, dat weer wel) overleven. Er zijn ergere zaken denkbaar - denk aan die arme Duitsers lijdend onder de overdaad van Aldi / Lidl daar. Een Rewe (die ik persoonlijk nog net een klasse lager inschaal dan AH) is daar in verhouding al een paradijs.
Laten we vooral niet vergeten dat Nederland nét zo'n prettige eetcultuur heeft gehad als de nu zo gewaardeerde zuiderburen. Kijk maar in de oude kookboeken. Wij zijn dankzij twee wereldoorlogen en een economische crisis, met steun van de huishoudscholen en de voedingsmiddelenindustrie de eetcultuur een beetje uit het oog verloren, zo niet compleet kwijtgeraakt. Vervolgens past het prima bij de handelsgeest om wat zuunig te gaan zitten doen over het eten en dan stiekem met de gordijnen dicht te gaan zitten smullen. Vergeet dat maar van het Calvinisme, als je de menukaarten ziet van de 19e eeuwse protestantse feestelijkheden, dan doen die zeker niet onder voor hun Roomsche evenknietjes. Het kan best zijn dat er met de mond meer soberheid werd gepredikt dan in de praktijk werd toegepast.
Kookboek Lekker Hollands van Jolanda v.d.Jagt.
"Dick, ik wist dat ze uit Zeeuws-Vlaanderen kwam, maar op een of andere manier had ik het idee dat ze oorspronkelijk uit Vlaanderen komt en redelijk vaak nogal cynisch overkomt. Dat vind ik wel eens jammer, aangezien ze naar mijn idee duidelijk een toegevoegde waarde heeft hier, maar het cynisme vaak een soort angst opwekt bij anderen..."Beste Willem. Misschien kun je dit soort mededelingen rechtstreeks aan Marieke doen in plaats van via Dick. Ik verbaasde mij gisteravond nog over het woord "stuitend" wat Dick gisteren in een thread liet vallen, ik ben nu echter geneigd het woord ook te gebruiken...
Dick, ik wist dat ze uit Zeeuws-Vlaanderen kwam, maar op een of andere manier had ik het idee dat ze oorspronkelijk uit Vlaanderen komt en redelijk vaak nogal cynisch overkomt. Dat vind ik wel eens jammer, aangezien ze naar mijn idee duidelijk een toegevoegde waarde heeft hier, maar het cynisme vaak een soort angst opwekt bij anderen. Eén ding is me wel gelukt en dat is de discussie een beetje vlot trekken.
En wat zal er mis zijn met een heerlijk kommetje appelmoes.Mits goed gemaakt vanzelf.Moet je die dan kwijtraken? Die rode kers??? Tja waar die van komt,zou het niet weten.Eerlijk gezegd,ik weet niet waar jij gegeten hebt Marieke,maar ik kom het zelden of nooit meer tegen.
De 60-tig ben ik ook gepasserd.Daardoor ben ik juist niet sarcastisch geworden.Tenminste dat hoop ik.Eerder meer het overzien,dat de keukens van Frankrijk,Belgie heerlijkkkkk zijn,maar niet per definitie tot de hemel op aarde behoren.Ook heb ik een aantal vrouwen mogen leren kennen,die met neven van mij zijn getrouwd uit andere landen.Niet uit onze buurlanden.Veel van geleerd.En dat vind ik zo leuk,wanneer je open staat er steeds zoveel bij te leren valt en ook af te leren.Overigens al zo,n 50-tig j.geleden kwam ik over de vloer bij Molukkers,die in onze plaats kwamen wonen.Naast de mooie kleding die ze droegen,was er helemaal idolaat van,jaren 50-tig,maakte ik dus ook kennis met hun keuken.Een ervaring om nooit te vergeten.
Verder,Nederland,Vlaanderen,Belgie.Toch in feite een speldenprik eten op de Wereldkaart.Begrijp je me Marieke? ik ga ook slapen.Enerverende dag.
Juustem. Bonne nuit!
(m'n reis ligt meestal tussen Gent en Utrecht)
als ge van antwerpen (stad) naar nederland rijdt zit ge al boven (ten noorden van) de schelde, hoor !
en ik geef toe: als ge van lille tot parijs moet, kunt ge beter voor lille in vlaanderen eten. trusten
Marieke, als je begint over Holland, een beetje sarcastisch, dan denken mensen, heb je haar weer met haar anti-Hollandse houding. Kan je trouwens niet beter Nederland zeggen, Brabanders en Limburgen willen absoluut niet Hollander genoemd worden.
En die appelmoes raken we nooit kwijt, in het bejaardenhuis, bij om de hoek, serveren ze altijd bij iedere warme maaltijd een bakje appelmoes.
Marieke, ik rij nog altijd regelmatig van Antwerpen naar Nederland en kom dan die afschuwelijke, zinloze windmolens tegen. En dan denk ik, ach hemel, wat is er toch mis, hier ten zuiden van L'escaut ;-)
Maar eten, nee echt, ik stop in Belgie voor ik naar Frankrijk ga. Die andere kant op, die ik zo graag neem.
Zuur? Nee, die indruk heb ik nou juist niet.
flanders strikes back
het woord zegt het zelf: zeeuws-vlaanderen. zeeuws als adjectief. la rive gauche de l'escaut
en elkaar een spiegel voorhouden is niet verkeerd.
er zijn ook zaken die ik bewonder hoor !
wat ?
uw infra. een belg is rijk als hij over een slechte weg met telefoonpalen naar zijn schone fermette rijdt. een hollander trots op de wijze waarop zowel de sociale- als harde infra goed geregeld is. ge ziet het direct als ge de grens passeert.
gemeenschappelijke sociale rijkdom zegt de hollander veel meer dan de belg, die zijn persoonlijke rijkdom boven alles stelt..
is dat geen schoon compliment ?
maar qua cuisine is uw keuken teveel bezwangerd door de saaie droge calvinisme.
dit jaar in groningen (niet in aduard hoor!) nog uw befaamde bordje appelmoes met in het midden een rood gekleurde kers zien serveren, die vanwege het lange staan zijn kleur begon af te geven aan de appelmoes..
mijn politieke kleur? pas 'le rouge et le noir', maar liberté, egalité et fraternité en groot voorstander van het consensus model. zo'n vrouwens als rita, dick, zou in vlaanderen niet mogelijk zijn.
overigens, als ik 'zuur' reageer is dat niet vanwege uw nationaliteit, maar als ge ouder bent, veel (internationaal) gewerkt hebt, en 60 gepasseerd, prikt ge soms wat sarcastischer door sommige zaken. deja vu
Als ik zoiets zeg, meen ik het ook oprecht.
Ulrik,e.a.Dinsdag j.l.,was ik ergens uitgenodigd,waar o.a. een Belgische meneer t.a.v.eten het een en ander kwam vertellen.O.a.over vergeten kruiden.[lieve vrouwe bedstr,goudsbloem e.d.]
Een van zijn eerste opmerkingen was:De Nederlanders hebben ons qua sterren zo,n 15j.geleden ruimschoots ingehaald.Zelfs meer sterren hebben jullie,dan wij.Hij was dan ook 42j.oud.
Verder,zo,n anderhalf a 2j.? geleden had je het programma "Andere Ogen" op de T.V.Hierin kwamen 3 buitenlandse journalisten aan het woord.Zij woonden inmiddels in Nederland.Vertelden over de verschillen van hun eigen land en de onze,cultuur,politiek.Natuurlijk kwam ook het eten aan bod.En wat leuk,zo positief.Wat hun vooral aan ons opviel,was de gezelligheid.Zo wie zo het woord gezelligheid.Vonden ze typisch Nederlands.Het befaamde 2 koekjes gedoe kwam vanzelfsprekend even aan bod.Waren zeer te spreken over onze gastvrijheid.Restaurants vonden ze ook zeer goed.
Ik bedoel maar,voordat we ons een minderwaardigheidcomplex aanpraten,er zijn heel veel buitenlanders die positief denken.
En zeg nou zelf,Frankrijk,Belgie,geen kwaad woord van mij hierover.Maar naast deze landen,zijn er inmiddels natuurlijk wel andere landen bijgekomen.
Overigens heb ik vandaag in Winschoten,met mijn broer en 2 zussen patatten,kroketten en sla gegeten.En??? Heerlijk,kan het niet anders zeggen.Als Groningse,kan je in Winschoten gewoon niet anders gaan eten.Net zo goed,dat als je in Frankrijk bent,niertjes,maagjes eet.
Ongelooflijke lieve aardige bediening.En ik heb het er op vol kunnen houden totaan een anderhalf uur geleden.
Past misschien niet helemaal binnen dit geheel,maar toch even zeggen,dat er in de verzorgingshuizen veel wordt gedaan aan vernieuwing t.a.v. eten en alles wat daarmee samengaat.Was mijn missie vandaag.Een nieuw onderkomen zoeken voor mij moeder.Van Noord-Gron,Oost-Gron.Drenthe zelfs.Overal worden de huizen vernieuwd.Mooie ontwikkeling,nietwaar.
Vanochtend in alle vroegte een buitenlandse mevrouw gesproken.Een zus van de vrouw van mijn neef.Surinaamse.Was voor 2 maanden over.Ze had het reuze naar haar zin.En over het eten was ze zeer te spreken.
Ik bedoel maar:Er is leven na Belgie en Frankrijk.
Nounounou, niet overdrijven.
Dank je Dick, alweer een briljant doordenkertje!
Bij Boer ben je met z'n 2-en zomaar 500 euro kwijt. In ouderwetse guldens is dat een dikke 1200 piek. Ja, we hebben ze en Belgen hebben ook Comme chez soi en De Karmeliet op hetzelfde (prijs)niveau.
Een in Ndl. werkende Belg die ik ooit goed kende zei het zo: een Belg zegt 'ik heb daar lekker gegeten', een Nederlander dat hij daar lekker heeft gegeten. Een Parijzenaar lijkt op een Nederlander. Iemand uit Reims op een Belg.
Die man, Paul heet'ie, had vlgs mij gelijk. Vlgs mij heb ik ook gelijk met die Noord-Fransen. En nu?
We hebben toch prima restaurants, en meesterkoks als Jonnie Boer?
Geen van beide Dick.
PVV of Rita-stemmer?
Inderdaad, ik lig soms overhoop met buitenlandse mensen die werkelijk niks goeds, geen positief punt, te melden hebben over Nederland, toch wonen ze hier!
Willem, ze is Zeeuws-Vlaams en heeft een Nederlands paspoort.
Ik denk dat menigeen weinig behoefte voelt om op de zoveelste zure reactie van marieke over Nederland en haar inwoners te reageren. Ondanks dat ze zegt te stoken!
Sneu, dat nog niemand gereageerd heeft op de stellingen van Marieke over restaurantbezoek. In haar vergelijkingen tussen Hollandse, Belgische en Franse restaurants, komt ons land er tamelijk bekaaid vanaf. Is het werkelijk zo slecht gesteld met onze horeca?
Heeft iemand dit al bekeken?
eerst een poging tot analyse, waarom naar een ‘echt’ restaurant ? :
1. culinaire meerwaarde; ge eet iets dat door vakmanschap op een peil staat, dat u verrast en dat om zijn kwaliteit gewaardeerd wordt
2. ge vindt de culinaire meerwaarde minder belangrijk, maar gaat voor het welbehagen u in een bepaalde omgeving qua life style te kunnen identificeren met anderen en hoopt op het effect van 1.
3. ge gaat omdat uit eten met gezin en vrienden voor ontspanning en kiest kwaliteit en een ambiance
4. ge gaat eten, omdat ge tijdens een langere reis u nu eenmaal moet voeden.
de volgorde verschilt in elke eetcultuur.
als ervaringsdeskundige (haha !) deel ik de volgende landen als volgt in:
Holland : 2 – 4 – 1 – 3
België : 1 – 3 – 2 – 4
Frankrijk : 1 – 3 – 2 – 4
(reactie op de topic stelling:
het is evident dat bij een slechtere economie men in holland lifestyle eerder inlevert dan ondeugden en vrienden)
aanvullend:
a. kindvriendelijkheid:
Holland : in de betere restaurants geen tot weinig kinderen; zeer kindonvriendelijk
België : kindvriendelijker, ook door veel meer familiaal bezoek
Frankrijk : kindvriendelijk; komt regelmatig voor dat een kind met volledig bestek gewoon van u mee eet en al doende leert. (de fransman beseft dat gourmands gekweekt moeten worden; een hollander denkt dat ze dol op ketchup zijn)
b. betalingswijze:
Holland : gewone restaurants mix privé/zaken card; maar duurdere restaurant zouden zeker moeten sluiten als ze alleen van privé-budget zouden moeten leven (!!!).
België : zowel gewone als duurdere restaurants mix privé /zaken; er zijn nog altijd (zelfs duurdere) restaurants die nog steeds de creditcard weigeren. men is er dol op zwart geld; de btw-bon wordt zeker niet overal gegeven
Frankrijk : ditto mix zaken/prive card in zowel gewone als duurdere restaunts, met aanmerkelijk groter aandeel privé dan in holland.
c. zakelijk:
Holland : het gekozen restaurant staat per definitie in verhouding tot de waarde van de zakentransactie, en dat is wel eens gênant. kosten lopen voor hartelijkheid wat restaurants betreft.
België : een Belg wil ook tonen dat hij verstand van goed eten heeft. een slechte keuze ervaart hij als persoonlijke blamage. dan biedt hij liever niets aan.
Frankrijk: na een meeting die om 12.00 uur niet klaar is, wordt ge uitgenodigd voor een ontspannen dejeuner met alles er op en eraan. duurt zeker 2 uur. pas op: ge wordt zakelijk aan tafel gewogen en te zwaar of te licht gevonden. veel vragen hebben een dubbele bodem. jubelen over frankrijk legt een goede basis. het blijven patriotten.
overal:
in alle gevallen wordt ge geconfronteerd met het feit, dat het eten financieel de sluitpost is, en ge personeel, overhead, investering en winst moet opbrengen. het goedkoopste kosten-onderdeel van uw bezoek is wat men u serveert, en niet omgekeerd. daarom bleef de nouvelle cuisine in holland zo lang in zwang
en ik hoop nu op kritiek ! een beetje stoken moet kunnen...
Dit citaat bevat onjuistheden. Ik zou haast zeggen, daar gaan we weer, de pers die een rapport onjuist interpreteert.
Bron: Motivaction Maatschappelijke barometer, meting 22, factsheet.
Er staat "71% geeft aan op dit moment kritischer op de persoonlijke uitgaven te letten dan een jaar geleden, 25% geeft aan dat niet te doen", en daarna over die 71% :
"Deze groep die kritischer op de persoonlijke uitgaven let, doet dat door:
1. Meer op prijzen te letten (88%)
2. Minder (dure) kleren te kopen (49%)
3. Minder uit eten te gaan (45%)
4. Grote uitgaven uit te stellen (38%)
5. Minder op (dure) vakantie te gaan (37%)
6. Minder auto te rijden (34%).
7. Meer tweedehands te kopen (28%)
"
Behalve dat 17% overweegt te emigreren, overweegt daarnaast 13% meer zwart te werken en 9% "creatiever met de belastingaangifte" om te gaan.
Opmerkingen
1. Suggestieve vraagstelling
2. "minder uit eten gaan" betekent voor een flink deel van deze steekproef minder naar de snack-bar (e.d)