Dat ontdekte Consumer Reports. De Amerikaanse consumentenorganisatie stelde door middel van tests vast dat zelfs in 'natuurlijk' genoemde ontbijtgranen, chips, soya-babymelk en andere populaire levensmiddelen GMO-ingrediënten verwerkt zijn. Dat spoort niet met wat een consument zou mogen verwachten.

Amerikanen willen geen GMO in hun eten, maar wel GMO-labeling
Meer dan 70% van alle Amerikanen zegt dat ze geen GMO in hun eten willen; 92% wil dat een eventuele GMO-inhoud op het etiket vermeld wordt.

In de VS is een fabrikant niet verplicht GMO-ingrediënten te declareren. In meer dan 60 landen wereldwijd is dat wel het geval. In de VS staat de federale regering niet te trappelen om dergelijke regelgeving door te voeren. "De federale regering vereist dat op het etiket staat of een voedingsmiddel eerder diepgevroren is geweest, gemaakt is van concentraat, gepasteuriseerd of bestraald, en wij geloven dat het etiket ook zou moeten vermelden als een voedingsmiddel genetisch gemanipuleerd is", zegt Jean Halloran van Consument Reports. Afzonderlijke staten werken inmiddels wel aan wetgeving.

'Inferieur'
GMO-labeling is een langlopend dossier. Wereldwijd zijn wetenschappers het oneens over de schadelijkheid van GMO's voor de gezondheid. In de VS mogen GMO's in voedsel toegepast worden, zonder dat de overheid bewijs eist dat ze veilig zijn. De EU, China en Japan denken daar anders over. Daar is etikettering vaak wel verplicht.
De grote zaadproducenten en voedselbedrijven in de VS zijn echter fel gekant tegen verplichte labeling. Een dergelijk etiket zou impliceren dat eten met GMO-ingrediënten inferieur zouden zijn aan ander, gewoon of biologisch eten terwijl er geen bewijs is dat GMO schadelijk is.

Soja en mais
Consumer Report ging temidden van deze onduidelijke situatie op onderzoek uit. Zolang er geen verplichting is om te melden of je product GMO bevatten, kan een producent er voor kiezen juist het GMO-vrij zijn te benadrukken. Of het gewoon te gebruiken, en er niets over te zeggen.

De consumentenorganisatie was benieuwd in hoeveel producten er eigenlijk gewoon al GMO-ingrediënten zitten en of je de claims die nu op de etiketten staan kunt vertrouwen. Ze kochten meer dan 80 verschillende verpakte bewerkte voedingsproducten waar soja of mais in zat (soja en mais zijn de meest verbouwde GMO gewassen in de VS). Ze testten of er GMO-ingrediënten in zaten, en hoe zich dat verhield tot de GMO-informatie op het etiket.

Geen claim: standaard GMO
In bijna alle monsters van eten waar niets op het etiket vermeld stond, zaten substantiële hoeveelheden GMO-ingrediënten. Dat geldt voor bekende Amerikaanse producten: Kellogg’s Froot Loops, General Mills Corn Chex, Jiffy Corn Muffin Mix, Doritos Oven Baked Nacho Cheese chips, Boca Original Vegan Veggie Burgers' - maar ook babymelk op sojabasis.

'GMO-vrij' claims blijken te kloppen
Consumer Reports besteedde bijzondere aandacht aan producten met een biologisch label - daarin is GMO expliciet verboden. Dat bleek te kloppen: in de biologische producten werd geen GMO aangetroffen - en veel van deze producten hebben dan ook een GMO-vrij claim op hun etiketten. In de VS bestaat het 'Non-GMO Project Verified Seal'. Producten die minder dan 0,9% GMO bevatten (boven die grens is in de EU vermelding op het etiket verplicht) kunnen dit certificaat krijgen, controle vindt plaats door derde partijen. Consumer Report vond geen afwijkingen bij de producten met dit label.

'Natural' is een nepper
Dan is er een hele categorie producten die de niet-beschermde claim 'Natural' op hun etiketten gebruiken. Opvallend is dat 60% van de deelnemers aan het hierboven genoemde onderzoek geloofde dat 'Natural' hetzelfde betekent als 'GMO-vrij'. Maar dat is heel nadrukkelijk niet waar. Vrijwel alle producten die wel claimden 'natural' te zijn maar verder niets over GMO zeiden, bevatten 'substantiële hoeveelheden GMO's'. Omdat er in deze categorie geen standaard definitie en geen controle is op eventuele GMO-claims, kunnen fabrikanten rustig een GMO-vrij claim op het etiket zetten. Desalniettemin vond Consumer Report bij de 'natural' producten met wel een GMO-vrij-claim geen afwijkingen.

Fotocredits: De Cora