In het persbericht aan de vooravond van het Nationaal Voedingsdebat zet de Initiatiefgroep Nationaal Voedingsdebat de voedingsindustrie aan tot daadwerkelijke actie: "Radicale omslag naar vers en gezond vraagt om meer dan een gesponsord nationaal voedingsontbijt!"

De beloofde inspanningsverplichting van de voedingsmiddelenindustrie om het percentage vet, suiker en zout te verminderen gaat niet ver genoeg. Afspraken hierover zijn veelal niet meer dan ‘window dressing’. Tot die conclusie komen tal van deskundigen en producenten van vers voedsel. De initiatiefgroep Nationaal Voedingsdebat wil daarom dat iedereen letterlijk in beweging komt om het tij te keren. Op 1 november zal daarom in ABC Westland te Poeldijk de start plaatsvinden van een beweging die zich verzet tegen de consumptie van ongezonde voeding. De gevestigde voedingsmiddelenindustrie heeft inmiddels duidelijk gemaakt de confrontatie te ontwijken door niet actief deel te nemen aan het debat.

“Nederland zit al jarenlang met verouderde voedingsrichtlijnen maar niemand doet er iets aan” aldus de Belgische arts en bestsellerschrijver Kris Verburgh. “We zitten in een vacuüm” zegt hij. “Zonder een versrevolutie komen we daar niet uit”, voegt Sandra van Kampen van Urgenda daar aan toe. Beide slaan op het Nationaal Voedingsdebat de piketpalen voor de beoogde versrevolutie. Zij weten zich geruggensteund door vers voedselproducent bij uitstek en een van de initiatiefnemers van het Nationaal Voedingsdebat, Rob Baan. “We weten al heel veel over voeding en gezondheid maar we delen deze kennis onvoldoende met elkaar en met de mensen die nu ongezond dood gaan. Dat moet veranderen”, benadrukt hij.

Alle kennis op het gebied van voeding en gezondheid met elkaar delen en verspreiden zodat mensen weer eenvoudig kunnen kiezen voor verse producten die niet duur zijn en wel lekker: Dat is de basisgedachte achter het Nationaal Voedingsdebat. Dit is ook de boodschap van Hanke Bruins Slot, als lid van de CDA- fractie een van de initiatiefnemers voor een Nationaal Programma Preventie. In haar speech pleit ze voor eenvoudige richtlijnen voor burgers: “Je moet burgers makkelijke keuzen aanreiken”.

Tijdens het Nationaal Voedingsdebat gaat het niet alleen om voeding maar ook over beweging en gezond gedrag. Van tandartsen tot bewegingswetenschappers en van smaakprofessoren tot telers. Ze zijn er allemaal om de kennis die er is in te zetten voor een beweging naar meer vers voedsel en een gezonde levensstijl.
Een duidelijker link met beweging en sport is niet mogelijk met de komst van vier internationals van de KNHB die samen met directeur Johan Wakkie het thema voor het WK 2014 aankondigen en hiermee het belang van goede voeding voor sporters willen onderstrepen:

De gezonde sportkantine:
“Een gezonde voedingskeuze is onlosmakelijk verbonden met sport en bewegen, voor jong en oud. Dat is dan ook een belangrijk thema tijdens het WK 2014. Als KNHB zijn we ons bewust van het belang van bewegen en gezonde voeding. Wij werken hard aan verdere bewustwording door verenigingen te inspireren en te motiveren een gezond en divers assortiment aan te bieden in de sportkantine. De eerste voorbeelden hiervan zullen worden gepresenteerd tijdens het Nationaal Hockeycongres op 25 januari a.s. Tijdens het WK volgend jaar besteden we veel aandacht aan het belang van goede voeding. Zo zullen er bewegingsactiviteiten voor kinderen, kookworkshops en worden er gezonde lunch boxen verkocht. Ook wordt er een kas geplaatst op het WK terrein, waar diverse presentaties worden gegeven door voedingsspecialisten over een gezonde leefstijl, voeding en duurzaamheid. En waar kinderen kunnen zien hoe bloemen en groenten groeien.”

Doel van de Initiatiefgroep Nationaal Voedingsdebat is te komen tot een hogere consumptie van verse groenten en vers fruit. Daar moet wel iets aan vooraf gaan: een goed gesprek met de huidige leveranciers van minder vers en gezond. Dat gesprek moet snel op gang komen en tastbare resultaten opleveren: andere en meer gezonde alternatieven voor de huidige snacks en frisdranken. “Dat het ingewikkeld is, dat snappen we”, aldus ondernemer in duurzaamheid Ruud Koornstra, “Maar ze hebben de macht en de mogelijkheden daadwerkelijk een verandering op gang te brengen. Daar willen we als ondernemers van duurzaam en vers graag over meedenken. Wanneer de industrie het zelf niet snel doet, neemt de burger het heft in eigen hand en zal de omzet vanzelf dalen. Dan ben je als ondernemer te laat”, waarschuwt Koornstra.


Grote motor achter het Nationaal Voedingsdebat is Rob Baan. Hij nam onlangs de gangbare voedingsmiddelenindustrie op zijn eigen onnavolgbare wijze tegen zich in door de producten daarvan als 'bagger' te karakteriseren.