Wetenschappers in Australië deden dit jaar een even opmerkelijk als eenvoudig onderzoek (gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine). Ze keken welke invloed uitdroging had op de lichamelijke prestaties. Een groep fietsers werd de Australische hitte in gestuurd en fietste totdat ze 3% van hun lichaamsgewicht uitgezweet hadden. Daarna kregen ze intraveneus vocht toegediend, zodat ze niet wisten hoeveel vocht ze daadwerkelijk binnenkregen. Eén groep kreeg niets, één groep kreeg genoeg om op 2% uitdroging te komen, en de derde groep kreeg alle verloren vocht aangevuld. Daarna werden hun prestaties opnieuw gemeten en wat was de uitkomst: het maakte niets uit of ze nu wel of niet hun vochtreserves aangevuld hadden gekregen.

Dat was een verrassing. Sporters moeten toch juist hun vochtbalans bewaken? Dat doen ze uiterst fanatiek. Zie je overigens nog wel eens een tenniskampioen of wielrenner gewoon water drinken? Atleten drinken bij voorkeur speciale sportdranken, isotone brouwsels die ieder zweetdruppeltje onmiddellijk aanvullen met alle verloren gegane mineralen. Zodat je geen dipje in je prestatie hoeft te ondergaan. Want, denken we, om optimaal te presteren moet je optimaal gehydrateerd zijn.

En laat dat nu in ons hoofd gestopt te zijn door slimme marketeers van frisdrankproducenten en waterbedrijven.

Mensen in gematigde klimaatzone's die niet aan zware lichamelijke inspanning doen krijgen genoeg vocht binnen als ze anderhalf tot twee liter vocht per dag consumeren. En daarbij telt het vocht in je komkommer, je koffie, je biefstuk en zelfs je biertje gewoon mee. Als je te weinig binnenkrijgt, ga je vanzelf drinken. Het grootste risico rondom waterconsumptie blijkt dan ook niet uitdroging te zijn, maar juist watervergiftiging door teveel water te drinken. Daar kun je zelfs aan overlijden.

Het blijkt eigenlijk veel eenvoudiger te zijn dan we zijn gaan denken. Je lichaam is een prima vochtregulator. Drink je te veel, dan plas je het teveel weer uit. Drink je te weinig, krijg je dorst en ga je minder plassen. Dat we tegenwoordig allemaal met water rondsjouwen is echt volledig toe te schrijven aan de campagnes van een aantal slimme marketeers en bedrijven. "Zeggen dat je meer water moet drinken dan je lichaam vraagt is net zoiets als zeggen dat je vaker moet ademhalen want, als een beetje zuurstof goed voor je is, dan moet meer nog beter voor je zijn", zegt Chris van Tulleken in BBC News Magazine.

Fotocredits: 'winter', uitsnede, Vladimer Shioshvili