In de Ondertussen van dinsdag 18 februari vallen mij deze berichten op:

- bijna een kwart van de Nederlanders ziet kernenergie wel zitten, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Volgens Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research hangt de verschuiving samen met de polarisatie van het politieke debat. "Ben je vóór windmolens, dan ben je tegen kernenergie en andersom." Overigens heeft zonne- en windenergie nog altijd de voorkeur van de Nederlanders in de transitie naar een CO2-vrije energiemix. Maarre, hoe zit het met de kosten? Martin Rohde, kernenegie-expert aan de TU Delft: "Kernenergie wordt al zestig jaar gebruikt, wereldwijd. Als het niet winstgevend was geweest, had kernenergie niet meer bestaan. Je moet alleen veel meer samenwerken. Ontwikkelingen op het gebied van kernenergie gebeuren allemaal op internationaal vlak en zo moet je het ook benaderen,"(https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10402834/bijna-kwart-nederlanders-ziet-kernenergie-wel-zitten). Rohde vergeet te vertellen dat grote energiebedrijven hun kerncentrales sluiten. Niet omdat ze voor wind- of zonne-energie zijn maar omdat ... ze kernenergie te duur vinden.

- dat er een sprinkhanenplaag woedt in Oost-Afrika, zal weinig mensen zijn ontgaan. De FAO waarschuwde al voor een crisis en humanitaire ramp en is op zoek naar $76 miljoen om de plaag te bestrijden. Hoe erg is het dan? Maak maar eens inzichtelijk wat de huidige Afrikaanse sprinkhanenzwerm dagelijks opvreet. Evenveel als 80.000 mensen samen. Een enkele zwerm kan een oppervlakte van 60 bij 40 kilometer beslaan. Elke nieuwe generatie is 20 keer zo groot als de voorgaande. Daarom is het bestrijden van de sprinkhanen beter dan straks de hongersnood lenigen. "Het gaat dus om een regio die al heel kwetsbaar is, waar mensen een beroep moeten doen op voedselhulp en het aantal maaltijden of de kwaliteit van een maaltijd verminderen, of zelfs dieren verkopen om eten te kunnen aanschaffen”, benadrukt de FAO (VILT).

- Amerikanen kunnen zich de komende tijd verheugen op goedkope wijn. Als ze tenminste Californische drinken. Californische wijnboeren investeerden de afgelopen jaren in extra wijngaarden en realiseerden dankzij moderne technieken ruime wijnoogsten. Maar de vraag naar wijn daalt en dat begint nu merkbaar te worden. "We missen de aansluiting met de millennials," valt te lezen in het State of the Wine Industry-report, "en de boomers die de afgelopen 30 jaar de groei aanjoegen hebben niet het eeuwige leven." Jongere Amerikanen drinken liever sterke drank en cocktails. Het overschot aan druiven zal tot goedkope wijn en en druiven leiden. Kopen dus, die goedkoper geworden wijn de komende maanden, en een voorraadje inslaan voor de wijnboeren stokken gaan rooien (CNN).

De boeren die morgen in Den Haag gaan protesteren, moeten binnendoor rijden (Boerderij). Volgens de gedragscode van organisator Farmers Defence Force mogen boeren die meedoen "niet blokkeren, geen giertanks of andere aanhangers meenemen, geen alcohol drinken en moeten ze op verharde wegen parkeren". Hoeveel boeren naar Den Haag trekken, wordt morgen pas duidelijk, want "het moet wel kunnen met het bedrijf thuis."

Lege suikerschappen bij de supermarkten van inkooporganisatie SuperUnie als gevolg van een verschil van inzicht. Leverancier Suikerunie wil een faire prijs ("bij de supermarkten van Superunie is de prijs op het schap voor een kilo witte bietsuiker nu ongeveer 0,75 euro, terwijl voor een kilo rietsuiker 1,60 euro moet worden betaald. Een kilo gewone suiker is goedkoper dan een liter Spa-water. Dan kloppen de verhoudingen niet"). Inkooporganisatie Superunie wil zijn klanten "producten aanbieden voor de laagste prijs en die garantie is op dit moment niet te geven" (NieuweOogst).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!