Microplastic, minieme deeltjes plastic, vervuilen onze hele leefomgeving, al is met name het probleem van de oceanen bekend. Vorig jaar deed een Duitse consumentenorganisatie onderzoek naar het voorkomen van microplastics in Duitse honing. Niet geheel onverwacht troffen ze inderdaad plasticdeeltjes - van 0,01 tot 9 mm - in de honing aan. De Franse consumentenorganisiatie 60 Millions onderzocht of het probleem beperkt bleef tot Duitsland. Dat is niet het geval.

Alomtegenwoordige vervuiling
60 Millions nam 12 potten honing, met honing uit verschillende landen, onder de loep. In alle potten troffen ze microplastics aan. De meest vervuilde honing bevatte 265 microdeeltjes per kilo, drie keer zoveel als de minst vervuilde. 60 Millions concludeert dan ook dat de plasticvervuiling zich overal om ons heen voordoet.

Drie soorten microplastics
Er kwamen drie soorten microplastics uit de test. Vezels, die waarschijnlijk van textiel afkomstig waren. Deeltjes, die het eindresultaat van de afbraak van grotere stukken plastic zijn, en korreltjes uit cosmetica of industriële afvalproducten. De vervuiling treedt overal op: in regenwater, in de lucht en in bepaalde bloemen, hadden de Duitse onderzoekers al vastgesteld. De bijen die in de natuur fourageren, brengen de microdeeltjes dus met de pollen mee naar de korf en zo komen ze in de honing terecht.

Het gaat om precies dezelfde types microplastic als we ook in de oceanen, in vissen en mosselen terugvinden. Dat is een extra argument voor een alomtegenwoordige plasticvervuiling, en niet eentje die lokaal, bijvoorbeeld door het isolatiemateriaal in de korf of een plastic verpakking, veroorzaakt wordt.

Natuurzuiver product?
De bevinding doet een nieuwe aanslag op het 'natuurlijke' imago van honing. Niet alleen blijkt Frankrijk zelf steeds minder honing te produceren en is de bijensterfte er relatief hoog. Eerder stelde het Europese parlement vast dat ook een beetje GMO-pollen in de honing acceptabel was voor dit natuurlijke product. En nu blijkt er ook al plastic in het geliefde natuurproduct voor te komen. Daar is geen ontkomen meer aan.

Fotocredits: kaurjmeb