Het nieuws kwam vorige week al via de Sunday Times naar buiten. Toen werd bekend dat het in verwerkte producten ging (pasteitjes, lasagna, corned beef) en in kant-en-klare producten voor het leger en scholen. Tesco's weigerde het vlees. Gisteren kwam naar buiten dat het buiten Engeland wordt verkocht als regulier rundvlees.
RunderTBC is met 3.9oo nieuwe haarden in 2012 in GB endemisch en out of control.
Transmissieroutes zijn inderdaad aërosolen, door de lucht, maar ook consumptie van ongepasteuriseerde melk en vlees.
Onbegrijpelijk dat import van dergelijk Brits vlees als "regulier" rundvlees, dat voor een niet onaanzienlijk deel TBC-besmet zal zijn - te meer daar Tesco en de burgertenten in GB het nota bene zélf weigeren!- door onze overheid wordt toegestaan.
Jaarlijks wordt in GB TBC-besmetting geconstateerd bij 28.000 geslachte runderen.
Dit alleen al uit oogpunt van beschadiging van het imago van Nederlands rundvlees.
En dan hebben we het nog niet eens over dit gezondheidsrisico waaraan Schippers en Dijksma ons na de paarden nodeloos, en zonder ons daar dus wederom duidelijk over te informeren, willens en wetens blootstellen.
Ik kan deze handelwijze ook niet rijmen met het nog 11 maart 2013 verschenen VWA-rapport "Advies over de risico's van tuberculose en cysticercose in vleeskalveren bij aangepast keuringsbeleid", NVWA/Buro/2013/2083, dat expliciet risico's constateert voor mensen die in de vleesverwerkende industrie werkzaam zijn.
Trouwens, alleen het idee al van tuberculeus rundvlees en gehakt: g*tverd*mme!
Dat ongelofelijk smerige pusvleesplaatje is dus mogelijk níet gefotoshopt.
Gesleep met vee is overigens ook niet bevordelijk. Ook in Duitsland en België
bevinden zich TBC-haarden, en herhaaldelijk blijkt geïmporteerd vee TBC-besmet.
Belderbos, misschien een vreemde vraag, maar weet jij wat een obsessief-compulsieve aandoening is ?